- Å fjerne formuesskatten er et treffsikkert grep for å øke forskjellene. De rike få får mer

Men Erna Solberg (H) mener Høyre har sitt på det tørre.

DUELL: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og Høyre leder Erna Solberg i duell. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet
DUELL: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og Høyre leder Erna Solberg i duell. Foto: Sondre Steen Holvik / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARENDAL (Dagbladet): Køen strakk seg nesten hundre meter tvers over torget utenfor kulturhuset i Arendal den siste timen før partilederdebatten gikk av stabelen på innsida.

Arendalsuka åpnet sist torsdag, men det var først i dag at de store politiske kanonen rullet inn i sørlandsbyen. Debatten innledet med et formidabelt oppgjør om formuesskatt, og et NRK-intervju som Erna Solberg avbrøt og forlot fra da hun mente hun hadde svart godt nok.

Solberg står på sitt For i dag skriver NRK om en ny rapport som viser at formuesskatten ikke skaper så store problemer for norske bedrifter som Høyre og Fremskrittspartiet hevder. Det blir slått fast i en fersk masteroppgave ved Norges Handelshøyskole.

Erna Solberg ble umiddelbart konfrontert med innholdet i rapporten, som hun konsekvent omtaler som en «student-rapport».

- Bedrifter vi besøker forteller at pengene de gjerne vil beholde i bedriften for å investere og forske, må de ta ut av selskapet for å betale formuesskatten. Jeg har lest rapporten. Der står det faktisk at det blir hevdet at formuesskatten bidrar til nedbygging av kapitalen. Jeg mener at undersøkelsen underbygger vårt syn på dette., sier hun.

- De rike få får mer Jens Stoltenberg var helt klar:

- Rapporten bekrefter at høyresida svartmaler. Det er mulig å drive bedrift i Norge selv om vi har formuesskatt. Over 200 000 arbeidsplasser er skapt i privat sektor under den rødgrønne regjeringen. Å fjerne formuesskatten er et treffsikkert grep for å øke forskjellene. De rike få får mer, sier Stoltenberg.

- Ansvarlig økonomisk politikk var grunnen til at Høyre lenge ikke ville sitte i regjering med Frp. Det nye nå, er at de vil sitte i regjering sammen. Når Høyre nå sier ja, bør de hvert fall avklare fundamenet for den økonomiske politikken. Så lenge det er uklart, skaper det usikkerhet, sier Stoltenberg.

Ap-lederen var plassert mellom Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen.

- Jeg er mest bekymret over hvor lite hun er bekymret for å regjere sammen med henne, sier Stoltenberg, og peker først på Solberg før han peker på Jensen.

- Tatt ut av sammenheng Under debatten argumenterte Solberg for at oppgaven underbygger Høyres syn. Hun viste til at det står i oppgaven: «Det har blitt hevdet at formuesskatt fører til en betydelig nedbygging av bedrifters egenkapital. Analysene våre underbygger denne påstanden.»

Høyres kommunikasjonssjef, Sigjørn Aanes, har brukt det samme argumentet på Twitter. Professor Jarle Møen ved Norges Handelshøyskol mener Høyre villeder: 

- Dette sitatet er tatt helt ut av sin sammenheng. Utsagnet er i masteroppgaven presisert på følgende måte: «Formuesskatten kan bidra til en nedbygging av selskapenes egenkapital, men dette er kun tilfellet i et fåtall av bedriftene.» Dernest viser oppgaven at dette ikke skaper problemer for disse bedriftene fordi de er finansielt sterke, sier han til NTB.

Hareide: KrF har svaret KrF-leder Knut Arild Hareide forsøkte å berolige seerne om at norsk økonomi ikke kommer til å kollapse dersom Solberg overtar kontoret til Stoltenberg etter valget:

- Jeg har sittet i regjering sammen med Erna, og kan med trygghet si: Det kommer ikke til å bli ellevilt med Erna som statsminister, sa Hareide.

Han gjorde det klart at KrF mener formuesskatten er et problem. Samtidig mener Hareide at verken Stoltenberg eller Solberg har det rette svaret.

- Verken Jens eller Erna har den geniale løsningen, men det har KrF. Vi vil fjerne formuesskatten på arbeidende kapital. Det er så genialt at til og med Trond Giske støtter forslaget, sier Hareide, som presiserte at KrF vil ha formuesskatt på all formue, bortsett fra kapitalen i arbeidsplasser.

DEBATT: Partilederdebatten i Arendal. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet
DEBATT: Partilederdebatten i Arendal. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet Vis mer