Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Å flytte på 2,3 milliarder er mye

KrF og Venstre bør være fornøyde, mener Erna Solberg.


Statsminister Erna Solberg etter møtet med Bill Gates på statsministerens kontor. 
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg etter møtet med Bill Gates på statsministerens kontor. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) Etter flere dager med lange og tidvis tøffe forhandlinger er regjeringspartiene Høyre og Frp blitt enige med sine to støttepartier, Venstre og Krf, i Stortinget.

Da Erna Solberg (H) møtte pressen tidlgiere i dag etter møtet med Bill Gates, fikk hun spørsmål om hvordan økt El-avgift henger sammen med regjeringens ambisjoner om å senke skattetrykekt for folk flest. 

-  Det er en del av et grønt skatteskift. Vi har altså senket skattene for folk flest i det budsjettet vi har lagt frem, det ligger fortsatt reduksjoner i skattetrykket i det. Men det er klart at grønt skatteskift betyr at det kommer en del avgiftsøkninger for å finansiere andre skatteletter, svarte Solberg.

- Men dere øker også avgiften på fyringsolje, som vill rammer de eldre spesielt. Det er kanskje ikke når du er 80 år du vil bytte til en  pelletskamin? spurte NRKs utsendte journalist. 

- Det er sånn at vi skal utfase oljefyrer i Norge innen 2020. Det å øke mineraloljeavgiften birdrar til at vi raskere får det til. Det er en del av klimaforpliktenes våre, det ligger i klimaforliket. Høyre har hvert eneste alternative budsjett vi har lagt fram, økt mineraloljeavgiften nettopp for å nå de klimamålene vi skal nå, og får blant annet å få ut oljefyrer.

- Sentrum fått til mye At regjeringen og støttepartiene ikke går inn for to barnehageopptak i året, skyldes at det er priortert ned i forhold til som økt satsing på utdanning og infrastruktur. Til foreldre som ikke får barnehageplass, sier Solberg:

- For det første så håper jeg kommunene klarer å ordne dette, og det er mange steder man klarer å ordne plass i løpet av det året. Men jeg mener at de skal være glade for at barna deres, når de kommer på skolen kommer til å møte godt utdannede, kvalifiserte lærere. Det var det vi lovet i valgkampen, og Høyrer leverer på det vi lovet.

- Opposisjonen mener Venstre og KrF får lite igjen for å være støttepartiet for regjeringen på Stortinget?

- Det er ikke jeg enig i, men det vil opposisjonen selvfølgelig si, for opposisjonen er jo helt fornøyd med sitt eget budsjett - til tross for at de ikke gjennomfører det de sa i valgkampen, blant annet om å satse mer på lærerne.  

- Så det å flytte å 2 milliarder er mye, syns du?

- Å flytte på 2,3 milliarder kroner er faktisk mye i en sånn budsjettendring. Husk at vi har først gjort endringer i den forrige regjeringens budsjett for 2014, så kommer disse på toppen. Det betyr at vi totalt sett har fått flyttet på ganse mye i prossessene. Og det vi gjorde i vårt opprinnelige budsjettforslag, var jo ting som Venstre og Krf sa at var et budsjett som gikk i deres retning, men de var ikke fullt ut fornøyd. Nå er de åpenbart mer fornøyd, for nå har de fått enda mer av sin egen politikk inn. 

De totalte utgiftene i Høyre/Frp-regjeringens budsjettforslag var 1115,4 milliarder kroner - eller 1,1 billioner kroner.

I budsjettforslaget fra Høyre og Frp ble det flyttet på fem milliarder kroner i forhold til den rødgrønne regjeringens forslag, samt at partiene økte oljepengebruken med fire milliarder kroner.