Å forstå en terrorist

Hva har Pentagon å lære av en italiensk film fra 1965?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILMEN ALLE SNAKKER OM

for øyeblikket er verken «Fahrenheit 9/11» eller siste ukes norske suksess. Vel, «alle» er et relativt begrep, for «The Battle of Algiers» går ikke på kino her til lands og er heller ingen nyhet. Men det skrives i filmtidsskrifter og meldes via jungeltelegrafen om filmens relevans. Den skal være så viktig at den har vært gjenstand for en spesialvisning i selveste Pentagon.

GILLO PONTECORVO,

italiensk filmmaker og kommunist, laget sin «Battaglia Di Algeri» i 1965, basert på boka til algeriske Saadi Yacef som selv spiller i filmen. Den handler om perioden fra 1954, da motstandsbevegelsen FLN gradvis bygde seg opp i kasbahen i hovedstaden Alger, og til den franske kolonihærens offisielle seier over «terroristene» i 1957. Algerie vant som kjent sin selvstendighet i 1962. Filmen ble forbudt i Frankrike da den ble lansert der.

DET ER EN GRUSOM FILM,

fordi den viser bestialske torturscener og overgrep begått av den franske kolonimakten, og den viser FLN-aktivister som plasserer bomber i kafeer blant uskyldige kvinner og barn. Filmet i svart-hvitt, med håndholdt kamera og et litt kornete uttrykk, har den et dokumentarisk preg. Den følger historien til en småkriminell, Ali La Pointe, som blir politisk bevisst i fengselet og ender som en av FLN-lederne. Tilslørt og skjult under kvinneklær slår han til mot franske politimenn, mens de arabiske kvinnene han rekrutterer, klipper håret, kaster sløret og blander seg med franskmenn på barer hvor de «glemmer» sine uhyre eksplosive håndvesker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer