Å forstå historien

Onsdag åpner Holocaust-senteret på Bygdøy. Det blir et sted for erindring og refleksjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NÅR KRIGEN RASER, er det enklest å dele partene inn i gode og onde. Det har preget den norske debatten om krigen mellom Israel og Hizbollah. Men for å forstå krigens bakgrunn, trengs analyseverktøy og kunnskap. Det gjelder også Israels helt spesielle opprinnelse og historie. Og selv om vi nordmenn ikke tar mål av oss til å skape fred i området, bør vi forsøke å nærme oss deler av konfliktgrunnlaget med et åpent sinn. Da må også jødenes 2000-årige skjebne, og ikke minst Holocaust, både den norske og den internasjonale, tas på alvor. Men forholder mellom religion og politikk er problematisk. Enhver stat har selvsagt sin verdimessige og kulturelle forankring. Men å utlede en forklaring på en stats politikk i dag utelukkende innenfor en kulturell eller religiøs ramme, bærer galt avsted. Der har debatten i Norge avslørt alvorlig kunnskapsbrist. Det er ikke nok å vise sympati med den svake.

JEG LAR MEG rive med i slike funderinger, idet direktør Odd-Bjørn Fure ved Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter, HL-senteret i Villa Grande på Bygdøy i Oslo, tar meg med på en omvisning noen dager før åpningen. Etter fem års intenst intellektuelt og praktisk arbeid er bygningen, som i sin tid ble planlagt som bolig for Norsk Hydros grunnlegger og første generaldirektør Sam Eyde, som seinere ble reservert som hus for våre meteorologer og som under krigen var residens for Vidkun Quisling, klar til å ta imot publikum onsdag. Senteret skal være et institutt for avansert forskning om sivilisasjonssammenbrudd, folkemord og menneskerettigheter, drive aktiv formidling av kunnskap om diskriminering og bygge holdninger med front mot fordommer, negative stereotypier og utdefineringer av religiøse og etniske minoriteter. Kjernen i senteret blir utstillingen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer