- Å framstille seg som voldtektsoffer er noe av det sikreste en kvinne kan gjøre

Julio Kopsengs forsvarere mener de ni fornærmede er uten troverdighet.

PÅ TV: I 2010 deltok Julio Kopseng (38) på TV 2s «Norske talenter» som flammedanser. Nå er han tiltalt for seksuelle overgrep mot ni kvinner. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PÅ TV: I 2010 deltok Julio Kopseng (38) på TV 2s «Norske talenter» som flammedanser. Nå er han tiltalt for seksuelle overgrep mot ni kvinner. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Å framstille seg som voldtektsoffer er noe av det sikreste en kvinne kan gjøre.

Det sa Johnny Veum, den ene av voldtektstiltalte Julio Kopsengs to forsvarere, i Oslo tingrett under sin prosedyre. Han pekte på at antallet voldtektsdommer dramatisk har steget de siste 15 åra.

- Det er et samfunnspress for å anmelde, sa han.

Veums forsvarerkollega Djordje Borojevic nedla på slutten av prosedyren påstand om full frifinnelse for den profilerte danseren.

Prosedyren skulle ha begynt i 09.30-tida, men måtte utsettes til 11.45, fordi Kopseng ble forsinket på veien fra Ullersmo fengsel til Oslo tingrett. Årsaken er det glatte føret på Romerike.

Omfattende tiltale Kopseng er tiltalt for å ha forgrepet seg seksuelt på ni kvinner. Fra før er 38-åringen dømt for å ha voldtatt elleve; den forrige tingrettsdommen, som falt i februar og lyder på 15 års forvaring med ni års minstetid, er anket til lagmannsretten.

PROSEDERTE: Kopsengs forsvarere Djordje Borojevic (t.v.) og Johnny Veum (t.h.) krevde full frifinnelse for klienten i Oslo tingrett. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PROSEDERTE: Kopsengs forsvarere Djordje Borojevic (t.v.) og Johnny Veum (t.h.) krevde full frifinnelse for klienten i Oslo tingrett. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Da aktoratet holdt sin prosedyre i går, nedla de påstand om 15 års forvaring med ti års minstetid for Kopseng. Forvaring idømmes forbrytere som anses som særlig farlige, og siden soningstida kan forlenges så lenge retten mener det er fare for gjentakelse, kan den domfelte i teorien bli sittende i fengsel livet ut.

- Kopseng har begått alvorlige seksualforbrytelser, og det er stor fare for ny kriminalitet, sa statsadvokat Irlin Irgens.

Veum og Borojevic søkte å overbevise retten om at de ni fornærmede kvinnene umulig kan snakke sant om at den profilerte danseren i tidsrommet 2001-2012 forgrep seg på dem. Tvert imot mener de at forklaringene er konstruert og tilpasset hverandre.

- Kvinner lyver, akkurat som menn, sa Veum.

Tok opp lyd Advokaten ser klare likhetstrekk mellom forholdene klienten er tiltalt for, og en sak fra i fjor, der en ung kvinne leverte voldtektsanmeldelse mot en mann, men endte med selv å bli tiltalt og dømt for å ha forklart seg falskt. Mannen hadde tatt opp lyd fra hele møtet hjemme hos ham, og kunne bevise at det dreide seg om frivillig sex.

- Hva hadde situasjonen vært dersom Kopseng gjennomførte lydopptak? spurte advokaten retorisk.

REAGERER: Trine Rjukan, som er bistandsadvokat for seks av de ni fornærmede kvinnene, reagerer sterkt på det hun oppfatter som grove anklager om egeninteresse og regelbrudd fra forsvarer Veum. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
REAGERER: Trine Rjukan, som er bistandsadvokat for seks av de ni fornærmede kvinnene, reagerer sterkt på det hun oppfatter som grove anklager om egeninteresse og regelbrudd fra forsvarer Veum. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Veum setter også spørsmålstegn ved at mange av de fornærmede ventet i årevis før de gikk til anmeldelse. Han merker seg at flere anmeldte etter at sakskomplekset ble kjent i media, og mener forklaringene er formet av framstillingen i pressen.

- Minnet påvirkes over tid. Media påvirker, sier han.

- Grove påstander Det kom til en amper situasjon mellom Veum og bistandsadvokat Trine Rjukan, som representerer seks av de ni fornærmede. Forsvareren antydet at Rjukan er «motoren» bak anmeldelsene fra hennes klienter, og at hun har egeninteresse av å få sakene til retten.

- Har hun pusset på forklaringene? Mange av dem er svært like, sa han.

Rjukan reagerte sterkt på utspillet, og krevde utsagnene ført i rettsboka for mulig seinere oppfølging.

- Dette er grove beskyldninger, som han også har framsatt mot meg i tidligere saker. Jeg begynner å bli lei av dette, og synes det er synd at han ikke selv ser at han går langt ut over rollen som forsvarer, sier bistandsadvokaten til Dagbladet.

Framstilt som løgner To av de fornærmede var til stede i retten - en 31-åring som ifølge tiltalen klarte å forhindre Kopseng i å voldta henne på konsertstedet Rockefeller i 2002, og en 25-åring som danseren skal ha utført overgrep mot på et hotell på Hønefoss i 2012.

Den 31-årige kvinnen fra Rockefeller-episoden tok til tårene da forsvarer Borojevic framstilte henne som en løgner, og fikk trøst av sin bistandsadvokat, Siv Hallgren.

- Hun løy om kjennskapet til Kopseng, for å distansere seg fra ham og vinne troverdighet, sa forsvareren under prosedyren.

Trine Rjukan, som var tungt inne også i den forrige tingrettssaken, sier Veum og Borojevics prosedyre skiller seg lite fra forrige gang.

- At de fornærmede skal være uten troverdighet, faller på sin egen urimelighet. Alle framstår som svært troverdige, og deres forklaringer understøttes av en grundig og god bevisførsel, sier hun til Dagbladet.

- Som å skyte seg selv En hovedforskjell fra den forrige rettssaken er at Kopseng har valgt ikke å forklare seg, fordi han ikke har tillit til politi og påtalemakt.

- Alt han sier, blir snudd og brukt mot ham. Skulle han bidra til sin egen domfellelse her, ville det være som å skyte seg selv, sa Veum - og la til at aktoratet i og med Kopsengs taushet har mistet sitt viktigste bevis.

KREVER 150 000: Bistandsadvokat Camilla Hunn fremmet krav om 150 000 kroner i oppreisning for sin klient, en 25-årig kvinne som Kopseng ifølge tiltalen voldtok på et hotell på Hønefoss i 2012. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KREVER 150 000: Bistandsadvokat Camilla Hunn fremmet krav om 150 000 kroner i oppreisning for sin klient, en 25-årig kvinne som Kopseng ifølge tiltalen voldtok på et hotell på Hønefoss i 2012. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

De fire bistandsadvokatene - Trine Rjukan, Siv Hallgren, Camilla Hunn og Lill Slinning Vassbotn - framsatte krav om oppreisning på vegne av klientene. Kravene varierer fra 120 000 til 175 000 kroner.

- Voldtekt står i en særstilling. Det er en integritetskrenkelse, og det er skambelagt å være offer. Å bli utsatt for noe slikt gjør ubotelig skade og stjeler mange år, sa Rjukan.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer