– Å frata Shamima (19) statsborgerskapet kan gjøre henne til martyr

Hvis Storbritannia ikke lar Shamima Begum og sønnen komme tilbake til landet hun er født i, vil det kunne skape mer trøbbel, mener britisk forfatter og journalist.

DRO TIL SYRIA: Den britiske tenåringen Shamima Begum dro til Syria for å gifte seg med en IS-kriger i 2015. Den gangen var hun 15 år. Nå har hun født et lite barn og vil hjem til Storbritannia. Video: AP Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

For tre år siden, i februar 2015, dro 15-årige Shamima Begum og to venninner fra Øst-London til Syria og det såkalte kalifatet til terrorgruppa IS. Siden den gang har en av dem blitt drept og en annen befinner seg på ukjent sted.

Hun befinner seg i dag i flyktningleiren SkyNews intervjuet henne i en flyktningleir i Syria. Her sier Begum at «mange burde ha sympati med meg», og at hun vil tilbake til landet hun er født i, Storbritannia, på grunn av sin nyfødte sønn.

– Fremmedgjort og diskriminert

Men ikke om britiske myndigheter får det som de vil: De ønsker å frata Begum hennes britiske statsborgerskap, og mener Begum kan få morens statsborgerskap: Hun er fra Bangladesh, skriver BBC.

Familien er skuffet over innenriksdepartementets plan, og vil vurdere alle juridiske muligheter for å utfordre beslutningen, skriver familiens advokat, Mohammed T Akunjee, på Twitter.

Familien får støtte fra den britiske forfatteren og journalisten Robert Verkaik. I et innlegg i The Guardian skriver han at «å frata Shamima Begums statsborgerskapet kan gjøre henne til martyr».

– Guantánamo Bay

Verkaik viser til at Begum kan bli en martyr og et symbol for å rekruttere flere til ekstremisme.

– Guantánamo Bay ble et symbol som ble brukt for å rekruttere muslimer til ekstremisme. Måten britiske myndigheter nå behandler Begum-saken på, vil være med på å radikalisere flere unge, britiske muslimer, sier Verkaik til Dagbladet.

Han mener britiske myndigheter bør la Begum og sønnen komme tilbake til landet hun har statsborgerskap i: Storbritannia. Og at hun her kan bli stilt for retten for eventuelle kriminelle handlinger.

– Muslimer i Storbritannia føler seg fremmedgjort og diskriminert i det daglige. De er en stor andel av innbyggerne i landet vårt, tre millioner personer. Mange følger nøye med på Begum-saken, sier Verkaik til Dagbladet.

Hvit versus muslimsk

Verkaik har jobbet mye med radikalisering og fremmedkrigere. Han skrev også boka om Jihadi-John, den britiske 26-åringen som ble kjent som IS-bøddelen som halshogget utlendinger for IS.

– Shamima Begum er født og vokst opp i England. Ønsket om å frata henne statsborgerskapet sier litt om hva regjeringen mener om muslimer generelt, synes mange, sier Verkaik og fortsetter:

– Shamima og de to andre fra Bethnal Green var barn da de dro, etter å ha blitt radikalisert på nettet – i England. Mange ser på jentene som ofre, og at lovgiverne er for strenge og diskriminerende, sier Verkaik.

Han viser til at en rekke britiske, hvite menn også dro til Syria for å kjempe, for eksempel med kurdiske grupper. Disse har fått komme hjem uten noen debatt.

– De hvite har bare ett statsborgerskap – og får komme hjem. Men Begum er også født i Storbritannia og har aldri vært i morens hjemland, Bangladesh. Forskjellsbehandlingen gir folk en følelse av at hvis du har asiatisk eller muslimsk bakgrunn, så blir du behandlet annerledes enn om du er hvit, sier Verkaik.

– Mot internasjonal lov

I Storbritannia debatteres Begum-saken voldsomt. Ifølge Verkaik, hersker to syn: De som mener 19-åringen fortjener å bli fratatt statsborgerskapet – og de som mener at Storbritannia må ta ansvar for egne borgere.

– Det er en vanskelig sak, og er noe både Storbritannia og noe både Norge og andre land i Europa kommer til å måtte behandle framover, sier Verkaik.

Ifølge britiske tall, skal rundt 450 statsborgere ha dratt til Syria. Verkaik sier det antas at rundt halvparten av disse er døde. Tilbake antas det å være et par hundre menn, kvinner – og et ukjent antall barn. Hva skal skje med dem?

– Shamima Begum-saken er bare starten for Storbritannia og resten av Europa. Hva skal vi gjøre med fremmedkrigerne? Er det bedre at de holdes mot sin vilje i Midtøsten og andre steder, for å bli enda mer radikalisert – eller at vi lar dem komme hjem og håndterer problemene med en gang? Spør forfatteren.

Han tror også det kan være ulovlig ifølge internasjonal rett å frata en person et statsborgerskap slik at den blir statsløs. Per i i dag har Begum bare britiske statsborgerskap.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer