Å frigi spiondokumenter «vil kompromittere PSTs kilder og metoder»

60 år etter at Asbjørn Sunde ble dømt for spionasje, nekter PST innsyn i etterforskningspapirene.

BLE DØMT FOR SPIONASJE: Her føres Asbjørn Sunde ut i svartemarja etter domsavsigelse i det gamle Tinghuset i Oslo.
Han ble dømt for å ha spionert for Sovjetunionen etter krigen, og fikk åtte års fengsel. Bak Sunde sees hans medsammensvorne, sersjant Erling Nordby. 60 år etter at Sunde ble dømt for spionasje, nekter PST innsyn i etterforskningspapirene. Foto: NTB SCANPIX
BLE DØMT FOR SPIONASJE: Her føres Asbjørn Sunde ut i svartemarja etter domsavsigelse i det gamle Tinghuset i Oslo. Han ble dømt for å ha spionert for Sovjetunionen etter krigen, og fikk åtte års fengsel. Bak Sunde sees hans medsammensvorne, sersjant Erling Nordby. 60 år etter at Sunde ble dømt for spionasje, nekter PST innsyn i etterforskningspapirene. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Les alt om Mitrokhin-avsløringene her!

(Dagbladet): - Hvorfor de hemmeligholder det, og om de har noe å skjule er vanskelig for meg å spekulere i. Men så mange år etterpå er det på tide å lette på jernteppet, sier forfatter og journalist Alf Skjeseth til Dagbladet.

For to uker siden skrev Dagbladet at Justisdepartementet nekter å gi innsyn i dokumenter om spionanklagene mot Ap-politikeren Gunnar Bøe, 52 år etter at han gikk av som statsråd.

Det var i sommer at Dagbladet avdekket at Bøe blir navngitt som KGB-agent i Mitrokhin-arkivet. Bøe var lønns- og prisminister i Gerhardsens tredje regjering fra 1959 til 1962. Under dekknavnet «Mono», skal Bøe ha gitt KGB graderte dokumenter i bytte mot over en million kroner (i dagens kroneverdi) fra 1960 til 1963.

Hemmeligholder spion-dokumenter «På bakgrunn av henvendelsen fra Dagbladet er avgradering vurdert av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) som utgiver av dokumentet. PST opplyser at de ikke har funnet å kunne foreta en slik avgradering grunnet samarbeid med annen tjeneste. Søknaden om innsyn avslås som følge av dette», skrev Justisdepartementet i avslaget.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer