Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Å, fy da! Det er det verste jeg har sett

Nye tobakksinnpakninger faller ikke i smak hos alle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Helse- og omsorgsminister Bent Høie foreslår at alle tobakkspakninger skal bli mørkegrønne, ha helseadvarsler og være reklamefrie. Målet er å hindre at barn og unge begynner å snuse eller røyke.

Dagbladet spurte folk på gata i Oslo hva de syns om de nye innpakningene. Og de falt absolutt ikke i smak hos alle.

- Å, fy da! Det er det verste jeg har sett! Går det an, da? bryter Harald Gjerald (67) ut når Dagbladet viser ham tobakkspakningene Helsedepartementet ønsker å innføre.

- Denne er stygg! Den ser ut som en granat fra 50-tallet, sier Sagar Alrayani (23) når han få se det som kan bli den nye snusboksen.

Selv røyker han, og sier til Dagbladet at han fortsatt kommer til å kjøpe sigaretter, selv om regjeringen skulle bestemme seg for å endre pakningen. 

- Fin og grønn Helsedepartementet har analysert seg fram til det de mener er fargen som appellerer minst av alle farger som finnes, som da skal være mørkegrønt. Men ikke alle Dagbladet snakker med syns fargen er frastøtende.

- Den er fin. Fin og grønn, sier svenske Emilie Sabo (20) til Dagbladet. Hun røyker selv, men sier hun skal slutte nå. Årsaken er imidlertid at sigaretter er dyrere i Norge enn i Sverige. 

Selv om antallet røykere har gått ned, har andelen snusere skutt i været. Høie er særlig bekymret for økningen blant unge mennesker.

- Industrien har gjennom design og produktutvikling klart å rekruttere flere unge til å snuse i Norge og Sverige, og der står vi i en særstilling i verden, sa helseministeren til Dagbladet tidligere i dag.

Prisen avgjørende En tredjedel av menn mellom 16 og 24 år snuser. Og helseministeren sier at 20 prosent av jenter som begynner å snuse, ikke klarer å slutte når de blir gravide. Han sier det øker risikoen for prematur fødsel og dødfødsel.

Natalie Zahry (18) bruker snus, men sier at innpakningen ikke vil føre til at hun slutter.

- Den er jo kjedelig, men det er jo meningen. Men den er jo fin. Fin farge, sier Zahry til Dagbladet.

Det var bred enighet blant personene Dagbladet snakket med om at prisen på tobakk er mer avgjørende enn utseendet.

- Hev prisen på tobakk. Men ikke gjør det! Jeg trenger fortsatt røyken min, sier Sagar Alrayani som en oppfordring rett inn i kameraet.

Kan komme i 2016 Tobakksforslaget vil bli sendt ut på høring i slutten av februar, og Høie forventer at det kan gå gjennom stortinget innen utgangen av 2015.

Australia har allerede en slik praksis, og ifølge helseministeren har det ført til mindre tobakksbruk blant unge. Han sier tobakksindustrien argumenterer med at det illegale salget av tobakk vil øke, med slike endringer.

- Men det illegale salget har ikke økt i Australia. Vi er helt sikre på at dette vil ha effekt, både gjennom erfaringene fra Australia og fordi vi vet at design på emballasje og den identiteten som den gir uttrykk for, fungerer som reklame, sa Høie til Dagbladet tidligere i dag.

Men de vil ikke foreslå noen liknende endringer for alkohol.

- Tobakk står i en særstilling i forhold til alkohol. Det er mulig å ha et alkoholforbruk som ikke er helseskadelig, men det er ikke mulig å ha et tobakksforbruk som ikke er skadelig, sier helseministeren.