- Å gi prisen til en kriminell sender feil signaler

Kinesere i Norge overleverer protestbrev til Nobekomiteen

NOBELPRISVINNEREN: Den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo er vinneren av årets Nobels fredspris.
NOBELPRISVINNEREN: Den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo er vinneren av årets Nobels fredspris.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

13 personer av kinesisk opprinnelse, men bosatt i Norge, overleverte mandag et protestbrev til Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad. Bakgrunnen er tildelingen av Nobels fredspris til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo.  

- Vi mener dette er totalt feil. Kina er så langt på vei og har gjort så mange framskritt, at det blir feil å gi prisen til en som er imot den regjeringen som har gjort så mye bra, sier Yaming Yuen, formann i Norsk-Kinesisk forening og initiativtaker til protestaksjonen, til Dagbladet i etterkant av møtet med Lundestad.

- Å gi prisen til en kriminell, dømt på grunnlag av Kinas lovverk og gjennom behandling i dets rettsinstanser, er helt feil signal å sende til verdens folk, kineserne inkludert, står det å lese i brevet.

Både Yuen og flere av de oppmøtte ga uttrykk for at de ikke var helt sikre på hvilken kriminell handling Liu Xiaobo faktisk har gjort, eller er dømt for.

- Ydmyket og såret Kineserene som har skrevet under på brevet mener tildelingen er en feiltolkning av Alfred Nobels testamente, og en «helt feilaktig måte å bruke stiftelsens penger på».

- Vi vil på det skarpeste protestere mot denne tildelingen. En slik tildeling er en fornærmelse mot de personer i verden som virkelig har bidratt til verdensfreden. Den Norske Nobelkomitee har beklageligvis gjort seg skyldig i en alvorlig feilslutning.

De sier pristildelingen har blitt møtt med forbauselse og sjokk hos flertallet av kinesere de har vært i kontakt med.  

- For vår egen del vil vi legge til at vi føler oss ydmyket og såret, særlig fordi vi selv gjennom mange år har forsøkt å bidra til å bygge bro mellom våre to land, og å prøve å bidra til en mer fredelig verden.

Uenige Det har imidlertid ikke blitt fremmet noen krav til Nobelkomiteen.  

- Vi ville bare få fram og forklare hva vi mente, sier Yaming Yuen.

Lundestad sier til Dagbladet at det ikke var så mye dialog mellom partene, men «mer et enveisinnlegg».

INGEN DIALOG: Geir Lundestad, direktør ved Det Norske Nobelinstitutt, mener møtet var «mer et enveisinnlegg» enn en dialog. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
INGEN DIALOG: Geir Lundestad, direktør ved Det Norske Nobelinstitutt, mener møtet var «mer et enveisinnlegg» enn en dialog. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Alle skal få si sin mening. Jeg skjønner selvfølgelig hvorfor de mener det de gjør, men vi kom ikke til noen enighet, sier Lundestad, som understreker at det ikke vil ha noen betydning for den forestående utdelingen. 

- Alle de rikeste landene i verden er demokratier, og det er på tide at det skjer noe i Kina, fortsetter Lundestad.

Tildelingen av Nobels fredspris til Xiabo har blitt fordømt av kinesiske myndigheter, som umiddelbart iverksatte sanksjoner mot norske interesser i Kina.

- Presset I tillegg til flere underskriftkampanjer og protestaksjoner, er det planlagt en demonstrasjon under selve seremonien 10. desember.
Geir Lundestad opplyser at han hadde blitt kontaktet av kinesere som sier de ikke frivillige er gått med på protestene.  

- Kinesere forteller meg at de føler seg presset av myndighetene til å stille opp i demonstrasjoner mot prisen, sa Lundestad til NRK på fredag.

Flere kinesere skal også ha opplyst til NRK at den kinesiske ambassaden har innkalt til møter med ledere for flere kinesiske organisasjoner.

- Dette har vi støtt på i andre sammenhenger når vi har sendt ut invitasjoner til våre arrangementer. For kinesere er dette veldig delikat, for de er redd for å bli forhindret fra å dra til Kina. Men dette viser bare hvor riktig og viktig årets pris er, sa Lundestad.

KOMMER IKKE TIL NORGE: Hverken Liu Xiaobo eller hans kone Liu Xia får mottatt prisen personlig når den deles ut i Oslo i desember. Foto: AFP PHOTO
KOMMER IKKE TIL NORGE: Hverken Liu Xiaobo eller hans kone Liu Xia får mottatt prisen personlig når den deles ut i Oslo i desember. Foto: AFP PHOTO Vis mer