Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-  A gi sexråd er ingen lek

Psykologiprofessor og sexforsker Bente Træen kommer med kritikk mot det hun mener er ukvalifiserte sexeksperter som gir leserne dårlige råd i media.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun kommer med kritikken i dagens utgave av Magasinet.

-  Media opphøyer ukvalifiserte personer til sexeksperter. Det vil jeg advare mot. «Hurra, en pen dame som sier hun er sexekspert». Og så får hun spalteplass. Det er der vi er nå, sier Træen til Magasinet.

Sjekker ikke bakgrunn

Træen er professor i psykologi ved Universitetet i Tromsø, og har skrevet doktorgrad om ungdommens seksualvaner. -  Jeg har vært med i gamet lenge, og har forsket på folks seksualvaner siden 1988. Sexinteressen i media har økt og økt, og det har kommet andre på banen enn tradisjonelle sexologer. Jeg vet media vil ha nye ansikter, men mange av de nye «ekspertene» er ikke kvalifiserte. Media lager disse ekspertene, og er lite flinke til å sjekke bakgrunnen deres.

Dårlige råd

Træen har tidligere debattert med samlivsterapeut Eva Mohn og Dagbladets sexspaltist Gro Isachsen om hvordan seriøs sexrådgivning bør foregår.

-  Jeg har vært i debatt med Eva Mohn, og hun sier at du skal ha sex med partneren din selv om du ikke har lyst. Det er et dårlig råd. Hvis en person som sliter begynner med dette, vil det føre til at følelsene blir atskilt fra kroppen. Det fører ikke til mer lyst, det fører til at du forakter deg selv og partneren din, og gir skam, depresjon og følelse av utilstrekkelighet. Hvilken mann synes det er stas å ligge med en dame som ikke har lyst? Dette er definitivt ingen lek, og jeg føler ansvar for å si fra om at det er et dårlig råd. Du legger bare sammen to og to, og bruker litt psykologi, for å se det, sier Træen til Dagbladet.

I Magasinet kritiserer hun også Mohns utsagn om at dersom partneren er utro, bør man ta en elsker selv.

-  Utroskap er selve skrekkscenariet i parforholdet. De fleste ser på det som noe utilgivelig. Det å gi slike råd, er da helt på jordet. Du sier bare ikke at det er fruktbart å møte svik med enda mer svik, sier hun.

Helt menneske

Træen kritiserer også medier som slipper til ukvalifiserte sexsynsere til i spaltene, ofte til å kommentere forskning, uten at de har formelle kvalifikasjoner. Dagbladet er en av de avisene hun mener bruker ukvalifiserte sexeksperter.

-  Vi vet at de som leser sexråd i media er de som sliter i seksuallivet, og når de får andre råd av «medieekspertene» enn av sine egne leger, vet de ikke hvem skal de tro på. Dette er ikke lenger underholdning, det berører folks liv og helse, sier hun.

Hun mener media bør bruke autoriserte spesialister i klinisk sexologi, spesialister i sexologisk rådgivning eller kvalifiserte forskere som eksperter. -  Disse er autoriserte, holder seg oppdaterte på ny forskning og utdanner seg videre. Spesialistene og forskerne er ofte leger eller psykologer, med tilleggsutdanning i sexologi. Sjansene øker for at media og publikum vil få gode svar dersom du går til noen med fagbakgrunn. Noen sier at det ikke er så alvorlig, at «det er jo bare sex». Men det er ikke så enkelt. Seksualiteten må sees i lys av at det er en del av å være et helt menneske, at det er vårt mest private og intime. Jeg synes folk fortjener bedre, sier hun.

Ikke underholdning

Træen tror useriøs sexrådgivning kan skremme seriøse forskere fra å delta i den offentlige debatten.

-  Fortsetter det slik kan seriøse forskere kvie seg for å snakke i media. Vi er ikke i underholdningsbransjen. Det får andre ta seg av, sier hun.

Psykolog og spaltist Eva Mohn, Dagbladets sexspaltist Gro Isachsen og psykolog Kristin Spitznogle er blant dem Bente Træen har i tankene når hun kritiserer ukvalifiserte sexologer. De slår knallhardt tilbake mot kritikken:

-  Hvis Bente Træen synes jeg er en pen dame, er det utrolig pent sagt. Hun er veldig vakker selv, slår Eva Mohn sarkastisk tilbake.

Mohn jobber som samlivsterapeut ved Barn Voksen Senteret i Trondheim. Hun er snart ferdig med basalkurset i sexologi, som kvalifiserer for tittelen sexologisk rådgiver, og er i ferd med å fullføre et vagina-atlas med bilder av 100 norske kvinnelige underliv. Hun er sexspaltist for flere norske regionaviser, og vakte oppsikt da hun på «Først & sist» sa at det langt på vei var en plikt å ha sex med partneren i et parforhold.

-  Jeg gidder ikke å være med i et katteslagsmål med Træen. Da går jeg heller hjem og har litt sunn sex eller tar meg en kaffe latté, sier Mohn.

-  Men hun diskvalifiserer jo deg nærmest som fagperson?

-  Det kan godt være at jeg burde hatt enda mer utdanning, men jeg gidder ikke å forsvare meg. Ingen av oss eier sannheten, enten vi forskere eller er terapeuter. All respekt til Træen, men jeg synes også det er flott med alle de andre damene som snakker om det de er opptatt av. Det er ikke slik at alle andre enn Træen sitter og koker spiker, sier Mohn.

Psykolog Kristin Spitznogle stiller seg også helt uforstående til kritikken fra professoren.

-  Jeg synes dette er veldig trist. Træen er selv utdannet tannlege. Da faller det på sin egen urimelighet at hun kritiserer andre faggrupper som uttaler seg om sex og samliv. Selv synes jeg at jeg har gjort det på en ryddig og grei måte. Jeg har aldri kalt meg selv annet enn psykolog, noe jeg mener holder i massevis for å kunne uttale seg om seksualitet, sier Spitznogle.

Paradoksalt nok har hun fulgt Træens egne råd for mediehåndtering.-  Da jeg studerte psykologi ved Universitetet i Tromsø, gikk jeg på mediekurs hos Træen. Hun ba oss gå ut og markedsføre profesjonen vår. Når vi gjør det, er vi plutselig PR-kåte og diskvalifiserte. Jeg regner med at det ikke er Træen alene som har opphavsretten på sex i dette landet, sier Spitznogle.

For øvrig trodde hun at vi var ferdig med den gamle klisjeen om at et pent utseende ikke er forenlig med kompetanse hos en kvinne. -  Træen er jo selv et godt eksempel på at det går an å være både sexy og klok, sier Spitznogle.

Gro Isachsen er mildt sagt oppgitt over Træens utfall. -  Påstandene oser igjen av sårhet og misunnelse over manglende medieoppmerksomhet for egen del. Og hun, som i en artikkel i forskning.no karakteriserte seg selv som en gavepakke til media. I framtida bør hun holde sin dårlig skjulte misunnelse for seg selv, og ikke framstå som en offentlig gråtekone, mener Isachsen.

-  Når hun på toppen av det hele gang på gang bruker mitt utseende mot meg, beveger hun seg på et så lavt nivå at hun ikke lenger kan tas alvorlig, legger hun til.

Isachsen og Træen hadde en liknende diskusjon i VG sist sommer. Også da var den satt i gang av Træen.

-  I sine påstander da, viste hun tydelig at hun ikke hadde gjort hjemmeleksa si med hensyn til å skaffe seg kunnskap om min bakgrunn. Når det gjelder min brokete bakgrunn så inngår psykologi i min fagkombinasjon, i tillegg til sosiologi, spesialpedagogikk, pedagogikk og

sexologi. I tillegg har jeg skrevet tre bøker om seksualitet. Bente Træen har de siste åra stort sett holdt seg til å arbeide med seksualstatistikk fra Den norske seksualvaneundersøkelsen, sier Isachsen, som mener undersøkelsen er utgått på dato på grunn av lav svarprosent og at den ikke gjenspeiler dagens seksualitet.

-  Træen er for øvrig hjertelig velkommen til å ta en samtale med meg, sier Isachsen.

ADVARER: Psykologiprofessor og sexforsker Bente Træen er kritisk til det hun mener er ukvalifiserte sexeksperter i media, og sier at mange av rådene de gir er dårlige.
«På toppen av det hele bruker hun gang på gang mitt utseende mot meg.»<br> Gro Isachsen, spaltist i Dagbladet.
«Træen har ikke opphavsretten på sex i dette landet.»<br>Kristin Spitznogle, psykolog.
«Jeg går heller hjem og har litt sunn sex.»<br>Eva Mohn, samlivsterapeut.