A-gjengen:- Ingen tillit til politiet

Advokat Fridtjof Feydt forlanger nå svar fra politimesteren i Oslo om hva politiet har gjort i en rekke saker der hans klienter fra A-gjengmiljøet skal ha blitt truet og beskutt av B-gjengen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Mine klienter har overhode ikke noen tillit til politiet lenger, sier Feydt til Dagbladet.

Feydt representerer også enken til og familien til den drepte drosjesjåføren Afzal Ahmed (27), som ble skutt på en parkeringsplass på Tøyen. Han er også advokaten til en rekke personer tilknyttet miljøet som blir beskrevet som A-gjengen.

Feydt hadde torsdag et møte med sju personer pakistansk opprinnelse, tilknyttet dette miljøet. Samtlige mente seg seg utsatt for kriminelle handlinger fra B-gjengen, uten at politiet hadde grepet inn for å beskytte dem, eller grepet inn på en tafatt måte.

En rekke episoder blir trukket fram i brevet. Ifølge Feydt skal hans klienters saker ha blitt henlagt meget raskt, eller de skal ha blitt nektet å levere anmeldelser. Flere av sakene som Feydt tar opp i brevet er voldshandlinger og drapsforsøk, der klientene opplever at politiet ikke har vist interesse eller reagert for å finne de skyldige.

Førte til døden

- De er genuint opprørte over behandlingen de har fått av politiet, og det de klart oppfatter som manglende vilje og/eller interesse hos politiet, for å beskytte dem mot alvorlige angrep og trusler. Vi vet nå at et slikt angrep har ført til døden for en ung, utenforstående person, og også slik at drapstruslene er blitt realisert. Derfor ser også våre klienter ekstra alvorlig på andre, tidligere hendelser.

Feydt ber derfor politiet om å oversende dokumenter i sakene der hans klienter mener politiet ikke har gjort jobben sin, slik at han kan vurdere om kritikken mot politiet er berettiget.

- Nær venn

I brevet tar Feydt tar også opp forhold knyttet til polititjenestemannen som Dagbladet skrev om torsdag. Ifølge en intern rapport fra fra en annen politimann, skal tjenestemannen ha oppviglet til en konfrontasjon mellom A- og B-gjengen i 1997. Kilden til opplysningene skal være en betydelig størrelse i Oslos underverden.

- Det er også et poeng i saken, at den tjenestemann som han utpeker som oppildner og oppvigler overfor «B-miljøet» gjennom en årrekke har vært en nær venn/bekjent med (den kriminelle størrelsen, red. anm.), og de har hyppig samarbeide og til dels omgang, skriver Feydt.

- Dersom det virkelig forholder seg slik at en tjenestemann har opptrådt slik (..), er det dypt alvorlig, og angår i høyeste grad offentligheten, står det i brevet.

- Dersom mine klienters påstander om at politiet ikke har reagert i disse saken er helt eller delvis riktige, er det tid for en samling i bånn hos politiet. Tid for å se på sakene på nytt. Politiet bør sette i gang en grundig selvransakelse, og vurdere om det grunnlag for beskyttelse av mine klienter, sier Feydt.

Politiavdelingssjef Finn Abrahamsen ved Oslo politidistrikt ville ikke kommentere brevet overfor Dagbladet i går.