A-gjengmedlemmer tatt med AG3 og Kalasjnikov

Arrestert med over 60 kilo amfetamin, automatvåpen, revolvere og pistoler i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du tips i saken? Send inn til hkl@dagbladet.no

(Dagbladet.no): Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt gjorde tirsdag et av sine mest vellykkede tilslag mot gjengmiljøene i Oslo noensinne.

I et garasjeanlegg på Torshov stormet bevæpnede politifolk inn og pågrep to norsk-pakistanske 26-åringer og en serbisk mann (27). Alle tre ble i ettermiddag besluttet varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøkskontroll.

Kanskje tidenes største

Politiet hadde spanet på de tre mennene, men sperret øynene opp da de skjønte omfanget av beslaget de hadde gjort.

- Det er snakk om flere titalls kilo pulvernarkotika, trolig amfetamin, kanskje også andre stoffer. I tillegg hadde de ikke mindre enn ti skytevåpen, sier politiinspektør Iver Stensrud til Dagbladet.no.

Narkobeslaget er ifølge ham et av de aller største  i hovedstaden. Etter det Dagbladet.no erfarer er politiets foreløpige anslag at det dreier seg om over 60 kilo - kanskje betydelig mer.

Blant våpnene er både automatgeværet AG3, som brukes av norske soldater i Forsvaret, i tillegg til det kraftige automatgeværet AK-47, en rekke pistoler og revolvere. Også store mengder skarp ammunisjon til de ulike våpnene ble funnet.

- Dette er veldig stygt. Vi er av den oppfatning at disse ti skytevåpnene ikke var en del av narkotika-«pakken». Dette er våpen de bare hadde, sier Stensrud.

Selve arrestasjonen forløp uten dramatikk.

Sentrale i A-gjengen

De to 26 år gamle mennene er sentrale medlemmer av A-gjengen. Oppsiktsvekkende nok var de to i Oslo tingrett også i formiddag, men da som fornærmede i forbindelse med skyteepisoden utenfor Andy\'s Pub i Oslo i november i fjor. De tiltalte i den saken er B-gjengmedlemmer.

De to A-gjengmedlemmene vitnet i rettssaken, før rollene var motsatt et par timer senere. Bevæpnede politifolk  voktet både fengslingsmøtet og rettssaken i etasjen over.

- Jeg kan bekrefte at det var disse to mennene som den gang trolig ble beskutt av folk fra miljøet kalt B-gjengen. Det sier litt om hvor fort ting snur i forbindelse med disse kriminelle, sier Stensrud.

Han forteller at aksjonen på Torshov på tirsdag er en del av den tette oppfølgingen av A- og B-gjengen.

- De var i ferd med å frakte narkotikapartiet fra ett sted til et annet. Vi har en målrettet innsats mot dette miljøet, konstaterer han.

Sjekker brukte kuler mot skytevåpen

Politiet skal nå analysere de mange titalls kiloene med pulverstoff, mens våpnene sjekkes opp mot en rekke skyteepisoder i Oslo de siste årene, flere av dem med alvorlige personskader.

Den serbiske mannen som nå er fengslet er bosatt i Nederland. Politiet etterforsker om han var involvert i få det gigantiske narkopartiet til Norge.

<B>- FARLIG MILJØ</B>: Politifolkene var bevæpnet under fengslingen av de tre narko- og våpensiktede mennene i Oslo Tinghus i ettermiddag.