BILLIGERE BOLIGER: Oslo-prisene har falt tre prosent siden den midlertidige boliglånsforskriften ble innført. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg/Finansavisen.
BILLIGERE BOLIGER: Oslo-prisene har falt tre prosent siden den midlertidige boliglånsforskriften ble innført. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg/Finansavisen.Vis mer

- Å gjøre det lettere å låne er dumskap

Bør den midlertidige boliglånsforskriften forlenges eller skrapes? Sjeføkonomene er uenige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Regjeringen innførte fra 1. januar i år en midlertidig boliglånsforskrift, som utløper 30. juni 2018.

Forskriften sier at kundens samlede lån ikke skal overstige fem ganger brutto inntekt. Samtidig er muligheten for avdragsfrihet strammet enda mer inn.

Boligprisfall i Oslo

I Oslo ble kravet om egenkapital ved kjøp av sekundærbolig hevet fra 15 til 40 prosent, og bankenes frihet til å gi lån som bryter med disse forskriftene ble innskrenket til åtte prosent av samlede utlån.

Siden forskriften kom på plass, har boligprisene falt 3,0 prosent i Oslo, mens de har steget med 0,3 prosent på landsbasis.

Spørsmålet mange stiller seg nå, skriver Finansavisen, er om regjeringen vil forlenge hele eller deler av forskriften, eller la den løpe ut neste sommer.

Finansdepartementet vil ifølge avisen ta stilling til dette «i god tid» før sommeren.

- Skraper 5 x inntekt

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank Markets tror forskriften enten blir endret eller skrapet helt, avhengig av hvordan boligprisene går frem mot sommeren.

Han tror mest på endringer.

- Den regelen som jeg ikke tror blir forlenget er «5 x brutto inntekt»-regelen. Den blir for lite fleksibel. Snakker du med bankene, er det denne regelen som får skylden for at de gir mindre lån. Jeg tror bankene fremover vil få lov til å vurdere dette selv, sier han til Finansavisen.

Derimot tror Jullum egenkapitalkravet på 40 prosent på sekundærboliger i Oslo forlenges.

- Det virker som det er politisk enighet om at dette er en kjøpergruppe (les: investorer) som forstyrrer markedet, sier han.

- Oslo-forskriften går ut

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets ser ifølge avisen for seg en forlengelse, men at de spesielle Oslo-forskriftene fjernes.

- De særskilte tiltakene for Oslo var et virkemiddel for å få ned den sterke prisveksten vi så. Hvis det imidlertid viser seg å gå veldig tregt, tror vi de vil opprettholde tiltakene litt lenger, sier Aamdal.

- Dumskap å ta den vekk

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i SpareBank 1 Markets både håper og tror på en forlengelse, uten noen endringer.

Han hevder overfor Finansavisen at den midlertidige forskriften er «gode lånestandarder» som bør fungere godt i både gode og dårlige tider.

Selv om boligprisfallet skulle fortsette frem mot sommeren, mener Andreassen det er dumskap å ta vekk forskriften, nettopp fordi høye priser og høy gjeldsgrad i husholdningene er problemet.

- Skal vi løse det med å låne enda mer penger? Det finnes ikke en politiker som kommer til å si det, sier han til avisen.

- Boligbyggingen må ned

Samtidig er graden av ferdigstillelse av nye boliger høy for tiden, og sjeføkonom Jan L. Andreassen i mener denne «må ned». Han tror forskriften blir forlenget.

- Vi kan ikke prøve å holde boligbyggingen på dagens nivå, det vil lede oss til store økonomiske problemer senere, sier han til Finansavisen.

Andre økonominyheter:
Norsk lege søkkrik på nesespray
Gründerektepar sa nei til Stordalen - jakter 20 mill. til nytt eventyr