GISSELSITUASJON: Fire nordmenn i gisselaksjonen i Algerie er i sikkerhet i en militærcamp, opplyser Statoil. Situasjonen er fortsatt uavklart for ni, melder NTB.
Foto: Kjetil Alsvik / STATOIL / NTB scanpix
GISSELSITUASJON: Fire nordmenn i gisselaksjonen i Algerie er i sikkerhet i en militærcamp, opplyser Statoil. Situasjonen er fortsatt uavklart for ni, melder NTB. Foto: Kjetil Alsvik / STATOIL / NTB scanpixVis mer

- Å gripe inn har fått katastrofale følger før

Gisseltakerne er trente banditter, advarer Midtøsten-eksperter. Men algeriske myndigheter har ikke tradisjon for å gi etter for krav.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Myndighetene i Algerie sier at de utelukker forhandlinger med islamistene som har tatt rundt 40 gisler ved Staoils gassproduksjonsanlegg i ørkenen.  

Ifølge nyhetsbyrået AP, krever gisseltakerne at algeriske myndigheter frigjør 100 islamistiske fanger og lar dem reise til Mali.

Innenriksminister Dahou Ould Kabila understreker imidlertid at det ikke kommer på tale å «inngå kompromisser med terrorister».

Dette har algeriske myndigheter heller ikke tradisjon for, ifølge den profilerte, svenske terroreksperten Magnus Ranstorp.

Militæraksjon - Algeriske myndigheter har ikke tradisjon for å gi etter for slike krav. Nå er det jo såpass mange utenlandske borgere involvert at presset på myndighetene begynner å bli ganske stort, men jeg tror likevel at de heller vil prøve å frigjøre gislene med militære styrker enn å gi etter og forhandle, sier Ranstorp til Dagbladet.

Tre personer skal ha blitt drept i det dramatiske angrepet.

En mann som hevder å være talsmann for kidnapperne opplyser at de har levert en liste med krav til algeriske myndigheter, og at gislene vil bli drept om militære prøver å redde dem. 

Ranstorp tror det kan ta lang tid før situasjonen blir løst, og mener mye avhenger av hvordan gisseltakerne oppfører seg i tida framover.

- Slike situasjoner slutter ikke ofte med at de legger ned våpnene og sier at de gir opp, de slutter ofte med frigjøringsaksjoner. Men det har også hendt at man gir dem fritt leide og at kravene deres delvis oppfylles, sier Ranstorp.

Han mener det er svært vanskelig for myndighetene i Algerie å slippe de hundre islamistiske fangene fri fra fengsel.

Mislykket Det finnes flere eksempler på mislykkede frigjøringsoperasjoner i regionen.

I en fransk operasjon i Somalia natt til lørdag, var 50 elitesoldater og minst fem helikoptre involvert. De skulle hente ut den franske etterretningsagenten som ble kidnappet for over tre år siden.

- En fransk soldat ble drept og en annen er savnet etter raidet der gisselet trolig ble drept, sa forsvarsminister Jean-Yves Le Drian lørdag.

En lignende operasjon våren 2011 endte opp med at to gisler ble drept under redningsaksjon.

Knut S. Vikør er professor ved Universitet i Bergen, og forsker på Midtøsten og Afrika. Han forteller at europeerne undervurderer de islamistiske terrorgruppene i Sahel-regionen.

- Disse gruppene er gode på det de gjør. Dette er godt trente banditter. De flytter seg raskt, kjenner området, og de har våpentilgang. Spesielt etter tuaregene og islamistene slo seg sammen, sier Vikør til Dagbladet.

- Kan være tilfeldig En gruppe som blir knyttet til Al-Qaida skal ha fortalt at gislene vil bli satt fri når det franske militæret avslutter sine operasjoner i Mali, men det er meldt om at det er arbeidere fra ulike nasjoner som i dag er tatt som gissel. Vikør forklarer at det kan være tilfeldig hvilke nasjonaliteter som er angrepet.

- Det kan være rent tilfeldig. Det kan være at gisseltakerne egentlig ønsket å ta franskmenn til fange, men valgte å likevel ta alle de som var tilstede på anlegget, sier Vikør og legger til:

- Som politisk aksjon ville det vært mer rasjonelt å kun ta franskmennene, siden det er Frankrike som har gått inn i Mali. Men det er ikke godt å vite hvor rasjonelt de tenker, sier Vikør.

Tror andre land vil bidra med utstyr Magnus Ranstorp tror muligens at de landene som er rammet vil bidra med teknisk utstyr for å muliggjøre en eventuell frigjøringsaksjon.

Ifølge en algerisk avis, oppholder gislene seg på ulike steder. Ranstorp sier mye avhenger av hvor gislene befinner seg.

- Teknisk utstyr er ganske viktig for å vite hva som skjer, og algeriske myndigheter har ikke tilgang på slikt utstyr, sier han.

Terroreksperten tror imidlertid ikke at noen av landene som ble rammet vil bidra med styrker til en eventuell aksjon.

Han skjønner godt at det norske Utenriksdepartementet sender ned et eget utrykningsteam til Algerie.

- Dette gjør de trolig for å skaffe seg en umiddelbar påvirkningsmulighet, sier Ranstorp.

Bekymret Sikkerhetsselskapet Stirling forhandler med gisseltakerne i Algerie.

Toppsjefen i Stirling Group bekrefter at selskapet selv hadde ansatte på jobb ved gassanlegget da angrepet skjedde. De er nå blant gislene.

Lord legger ikke skjul på at han er bekymret over omfanget i aksjonen, men er trygg på at forhandlingene nå skjer i relativt ordnede former.

- Jeg tror vi kan være trygge på at ingen nå på egen hånd vil løpe inn med geværene hevet. Algerierne får råd fra blant andre britene, amerikanerne og nordmennene. Dette kommer til å bli håndtert som en koordinert respons, sier Mike Lord i Stirling Group til Dagbladet.

Han mener angriperne i mellomtida har all interesse av å behandle gislene greit i fangenskap.

- De må ha noe å vise fram om de skal forhandle. Jeg tror ikke vi trenger bekymre oss for om de nå får vann og mat. Basen var godt utstyrt. Det er hvorvidt de til slutt blir frigitt i god behold som er problemstillingen, sier Lord.

• Følg saken i vårt livestudio

 

GODT TRENT: Midtøsten- og Afrika-ekspert Knut S. Vikør mener islamistiske grupper i Sahel-regionen er godt trente.
GODT TRENT: Midtøsten- og Afrika-ekspert Knut S. Vikør mener islamistiske grupper i Sahel-regionen er godt trente. Vis mer