Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Å ha et barnelik foran deg, gjør noe med deg. Jeg vet bare ikke hva.»

Ved et tempel nord for Phuket jobber det norske ID-teamet på spreng - for å gi de pårørende en grav å gå til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

YANYAO (Dagbladet): I løpet av dager begynner hjemsendingen av lik til Norge.

Krimtekniker Ole Morten Størseth (35) åpner likposen, og ser levningene av et barn. Han forsøker å være profesjonell. Han kan ikke tenke på sine egne. Men så ringer kona, og forteller hva hans seks år gamle datter har fortalt på skolen. I avisa så hun et bilde av en mann som slapp en muskelbit ned i et glass. Noen hadde fortalt henne om flodbølgens realiteter.

«Pappa er i Thailand og prøver å finne ut hvem de døde er,» sa hun til klassevenninnene.

Så nær er hun å forstå hva faren står midt oppe i:

Verdenshistoriens mest omfattende og komplekse identifiseringsarbeid.

Et helt stadion

Thailenderne ruller likposene inn med kjerrer. De første dagene, da de arbeidet på et jorde, kom de inn med lastebiler. Det var som å begynne å jobbe i en ende av et Ullevaal Stadion fylt med lik. Så flyttet de til det buddhistiske templet ved Yanyao, og de fikk kjølecontainere til likene, vann, aircondition og obduksjonsbenker.

Omkring 5300 er bekreftet døde i Thailand etter tsunamien, 1800 anslås å være thailendere, 1900 utlendinger, resten er uvisst. Turister fra rundt 30 nasjoner er omkommet, og ID-team fra nesten like mange land er i arbeid.

Fingeravtrykk

Enda en likpose trekkes ut av containerne. Posen legges på en provisorisk obduksjonsbenk. Glidelåsen dras opp.

-  Nå skal du få se på noe rart, sier krimtekniker Tore Per Bakken, og snitter i høyre langfinger. Den løse overhuden trekkes av, og han trer den på sin egen langfinger, trykker den på ei stempelpute, og lager et fingeravtrykk.

Han er et skritt nærmere å identifisere et av tsunamiens over 150 000 ofre.

Vi ikler oss de hvite draktene, smører inn munnbindene med tigerbalsam, og forbereder oss på det verste. Både lukta og synet blir for mye på en gang. Løsningen blir å løfte blikket.

-  Føler seg liten

Rettsmedisiner Torleiv Ole Rognum undersøker om blindtarm, galleblære eller livmor er operert bort. Dette er ett av flere bidrag til å identifisere liket. Rognum jobbet i likhet med de fleste Kripos-folkene under Åsta-, Svalbard- og «Skandinavian Star»-ulykken.

-  Men jeg føler meg likevel veldig liten her nede, med en så stor tragedie, og så mange døde. Her trenger jeg en storebror, sier Rognum. Han har Bibelen liggende i sekken.

Når arbeidsdagen er over, siterer han gjerne Jesaja 41,10 for seg selv:

«Vær ikke redd for jeg er med deg. Se deg ikke rådvill omkring, for jeg er din Gud.»

To Kripos-folk står ved siden av, og synger på «Return to sender».

Folks overlevelsesmekanismer er forskjellige. Humør er én. Å fokusere på faget, og glemme menneskeskjebnen foran deg, en annen.-  Hvis du engasjerer deg følelsesmessig, så dauer du, sier Kripos-leder Per Magne Iversen.

Men trebarnsfar Ole Morten Størseth kjenner at han ikke er laget av stål.

-  Å ha et barnelik foran deg, gjør noe med deg. Jeg vet bare ikke hva, sier han.

Lenger ned i hallen undersøker tannlege Kristi Marie Aasand tennene som patologen har skåret ut.

Ønsket å hjelpe

-  Jeg fokuserer på tennene, og ikke noe annet. Jeg er her for å gjøre jobben min, sier Kristi, som er teamets eneste kvinne.

Under lunsjen - der nysnekrede likkister fungerer som bord og stoler - forteller Kristi at hun svarte ja straks arbeidsgiveren, Forsvaret, spurte om hun ville reise til Thailand. Hun ønsket i likhet med sine kolleger å hjelpe.

-  Er det ikke det alle vil, da? Jeg tror vi alle har én viktig drivkraft: At de pårørende skal få en kropp og en grav å gå til, sier hun.

HISTORISK ARBEID: Det norske ID-teamet vil snart se resultater av historiens mest omfattende og komplekse identifiseringsarbeid. Lars Uhlin-Hansen (f.v.), Inge Morild, Torleiv Ole Rognum og Ole Morten Størseth obduserer og identifiserer lik ved Yanyao-templet.
NY ØKT: Patolog Lars Uhlin-Hansen gjør seg klar til ei ny økt. Tannlege Kristi Marie Aasand (t.v.) og psykolog Trine Bergersen tar seg en liten pause.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media