Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Å henrette folk på denne måten er blant de klareste krigsforbrytelsene vi har

Irak-ekspert Cecilie Hellestveit mener deler av IS' aktivitet potensielt kan kategoriseres som folkemord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er den mest delte konflikten på sosiale medier i historien, sier Shiraz Maher ved International Center for the Study of Radicalisation (ICSR), Kings College, til The Guardian.

Framveksten av sosiale medier har gjort propagandaarbeidet enda mer avgjørende - og effektfullt. De siste månedene har ekstremistgruppa Den islamske stat (IS) sendt ut en enorm mengde filmer, bilder og tekster via You Tube, Facebook, Twitter og andre sosiale medier.

Dagbladet publiserer i dag en sensurert versjon av en omfattende - og grotesk - propagandafilm som IS spredte i sosiale medier i sommer. I flere settinger ses IS-representater som regelrett henretter menn de har tatt til fange.

LES OGSÅ: Dagbladet mener: Dilemmaet knyttet til IS

Irak-forsker og Midtøsten-ekspert Cecilie Hellestveit mener filmen viser at terrororganisasjonen IS begår krigsforbrytelser.

- Dette er etter alt å dømme mennesker som er blitt tatt til fange etterhvert som IS har tatt over områder. Dersom dette faktisk er soldater eller folk fra sikkerhetsapparatet som de har tatt til fange, og som henrettes på denne måten, så er det klare krigsforbrytelser.

- Får opp folks øyne Hellestveit mener omfanget av propagandafilmer - det har i løpet av de siste ukene kommet en rekke groteske videoer - taler for at innholdet er ekte, ikke iscenesatt.

Human Rights Watch har kommet til samme konklusjon.

- Å sette i gang et filmmiljø til å produsere så mange ulike massakreringssituasjoner, og få så mange mennesker til å delta i denne typen filming, er relativt urealistisk.

LES OGSÅ: De ni største mytene om Den islamske staten (IS)

Hellestveit mener de sterke inntrykkene i propagandafilmene, kombinert med mangelen på verifiserbare opplysninger, gjør at man skal være forsiktig både med å formidle bildene, og konkludere på bakgrunn av dem.

- Samtidig er det viktig å gjøre folk oppmerksomme på hva virkeligheten består av i dag. Dette er en virkelighet som vi i mindre grad ser her hjemme, enn for eksempel det som skjer med ofrene på Gaza. Der har man journalister til stede som kan snakke med ofrene i etterkant i mye større grad enn det som er tilfelle her. Dette er med på å få folks øyne opp for det fryktelige som er i ferd med å skje i Syria og Irak.

Reklamerer og rekrutterer Hellestveit sier at IS' taktikk og virkemidler ikke er uvanlige.

- Det som gjør dette uvanlig, er to ting: For det første at det legges ut på sosiale medier på den måten det gjør, slik at man får sett det. Det andre er at man har en erklært målsetting. Man legger sin egen målsetting og sine egne virkemidler ut. Og hvor man i realiteten sier: «Vi forholder oss ikke til et internasjonalt regime som sier at dette er internasjonale forbrytelser. Vi forholder oss til en annen normativ virkelighet hvor dette er helt legitime virkemidler i den kampen vi er inne i.» Og det er ikke så vanlig, slår hun fast.

Dagbladet har tidligere intervjuet FFI-forsker Thomas Hegghammer om IS' propagandakrig. Han har trukket samme konklusjon som Hellestveit angående bruken av sosiale medier.

I tillegg mener han filmene har et rekrutteringsaspekt:

- To ting er nye nå: Det ene er sosiale medier, som gjør at distribusjonen er desentralisert. Det andre er den store mengden materiale som er laget av fotsoldater. I tillegg til den profesjonelle propagandaen, tar nå krigerne som er i Syria og Irak video av seg selv: «Her er vi, vi har det bra. For to uker siden var vi hjemme i England. Nå har vi det så mye bedre. Dere må komme etter», sa Hegghammer til Dagbladet fredag.

LES OGSÅ: Det er ikke halshogging, men livet i leiren som lokker

- Dette er direkte henvendelser til rekrutter i vesten fra folk som er veldig lik dem sjøl. Det er mer enn den profesjonelle propagandaen. Dette er grasrotmateriale som jeg tror har en ganske sterk appell av den grunn at folkene som lager filmene er likere målgruppen. Når en ser folk som ligner på en sjøl, er det lettere å bli med på laget, påpekte Hegghammer.

Etter at IS publiserte videoen som viser det barbariske drapet på den amerikanske journalisten James Foley, tok sosiale medier-gigantene Twitter, Facebook og Youtube grep, og stengte alle kontoer som sprer slikt innhold.

Terrororganisasjonen jobber likefullt etter en detaljert strategi for å nå ut via andre kanaler.

- Forsøker å rettferdiggjøre Det er for lengst blitt klart at IS - tidligere ISIL - ikke er en ordinær terrorgruppering, men har vokst til en styrtrik organisasjon med ideologiske skylapper som skygger totalt for den menneskelige lidelsen de skaper med sin framferd.

Egne bedrifter føres i sirlige regnskaper. Jakten på den religiøse minoriteten jezidiene, antar nå formen av et folkemord.

- Her snakker vi om fare for folkemord, fordi dette er en spesifikk religiøs gruppe som de har erklært at de skal utrydde, og som deres fremferd de siste ukene tyder på at er deres plan.

Hellestveit sier at de sjokkerende IS-filmene ofte ledsages av argumenter som skal rettferdiggjøre handlingene. I videoen Dagbladet publiserer, vises klipp av en lang rekke døde menn, der én har buksa trukket ned på knærne. Under de sivile klærne er mannen ikledd en militæruniform, og flere rundt ham har også uniform.

- Det som sies i videoen, er at dette er én som utga seg for å være sivil, men i realiteten var en militær, en slags spion for Maliki-regjeringen, en infiltratør. De prøver hele veien å rettferdiggjøre hva som er årsaken til at henrettelsene finner sted, men det er fortsatt en krigsforbrytelse selv om det skulle være en soldat som har forkledd seg som sivil, sier Hellestveit, og legger til:

- Å henrette folk på denne måten er blant de klareste krigsforbrytelsene vi har.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media