- Å herregud

USAs smitteverntopp Anthony Fauci var ikke det minste overrasket over at Donald Trump ble coronasmittet.

OPPGITT: Anthony Fauci var ikke imponert over Trumps arrangement i Rosehagen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SISTE: Mandag kveld, norsk tid, holdt Donald Trump et felles telefonmøte med store deler av de ansatte i sin valgkampanje.

Der omtalte han blant annet USAs ledende smittevernekspert, Anthony Fauci, som «en katastrofe», vel å merke etter å ha sagt at han er en «hyggelig fyr».

- Han har vært her i 500 år. Hver gang han er på TV, kommer det alltid ei bombe. Men det blir en større bombe hvis man sparker ham. Denne fyren er en katastrofe, skal Trump ha uttalt.

Det skriver New York Times og The Guardian, som videre skriver at flere journalister lyttet til samtalen.

Ifølge de to avisene skal Trump også ha uttalt at «folk er lei av covid-19» og lagt til at folk også «er lei av Fauci og alle disse idiotene. Alle idiotene som gjorde alt feil».

- Dersom jeg hadde lyttet til ham (Fauci journ.anm.), hadde vi hatt 500 000 dødsfall, legger Trump til i samtalen som i ettertid er delt av CNN.

«Å herregud»

Trumps kommentarer kommer etter at Fauci, som leder coronainnsatsen i USA, stilte opp i et timelangt CBS-intervju.

- Jeg var bekymret for at han kom til å bli syk da jeg så ham i en prekær situasjon, tettpakket med mennesker, ingen avstand mellom dem og nesten ingen hadde på seg munnbind, sa Fauci i intervjuet og fortsatte:

- Da jeg så det på TV, tenkte jeg «å herregud». Det kan ikke komme noe godt ut av dette. Dette blir et problem, sa han.

Det viste seg at Fauci hadde rett. En rekke personer ble bekreftet smittet etter å ha deltatt på det mye omtalte arrangementet i Rosehagen i Det hvite hus.

Støtter ikke Trump

President Trump tilbrakte tre dager på sykehus med covid-19, og fikk blant annet en blanding av ulike eksperimentelle legemidler som skulle fungere mot viruset.

I tiden etter at Trump ble utskrevet har det rullet en reklame over amerikanske TV-skjermer, som blant annet viser Fauci som sier at han «tror ikke noen kunne gjort noe mer enn det» for å bekjempe coronapandemien.

Det mener Fauci at er tatt helt ut av sammenheng.

- Jeg har ikke, og kommer heller aldri til å, offentlig støtte noen politisk kandidat. Og her er jeg, de putter meg i midten av en reklamekampanje. Det syns jeg var hårreisende. Jeg refererte til noe helt annet, sa Fauci til TV-kanalen.

- Jeg refererte til arbeidet til gruppa som jobber med coronahåndteringen, «gud, vi slår oss selv helt ut sju dager i uka. Jeg tror ikke noen kunne gjort noe mer enn det»

Det hvite hus sa nei

Fauci har på mange måter vært coronapandemiens ansikt utad.

Han er blitt intervjuet og sitert av mang en avis, og han har stilt opp på mange av Trumps pressekonferanser om viruset.

Men han skulle gjerne bidratt mer. Han sier til CBS at han ikke har fått lov til å delta i alle TV-programmene som har spurt.

- Vet du, jeg tror jeg må være ærlig og si ja. Jeg har i alle fall ikke fått lov til å bli med i de mange, mange, mange programmene som har spurt etter meg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer