«Å i helsike, han der er fotgjenger»

Dette videoopptaket ga en trailersjåfør 15 dagers fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det var i Lillegårdskleivene på E18 i Telemark at den 55 år gamle sjåføren gjorde en svært hasardiøs manøver med det 18 meter lange vogntoget.

- Fjott
I et langt strekk kjører han i det som er motgående trafikks forbikjøringsfelt. Traileren feier forbi flere biler, før han midt i svingen legger seg inn i riktig kjørefelt i høy hastighet da det kommer en bil imot, skriver Varden.no.

Desverre for 55-åringen hadde han en sivil politibil fra UP like bak seg. Videopptaket patruljen gjorde levner liten tvil om at trafikkreglene ikke ble fulgt til punkt og prikke.

- Å i helsike! Han der er fotgjenger. Makan til fjott, sier den ene politimannen i videopptaket inne i bilen før han tar opp jakten.

Traileren ble også målt til 102 kilometer i timen, langt over maksgrensen på 80 for lastebiler i Norge. Ifølge Varden nektet sjåføren først straffskyld for lovbruddene, men valgte senere å tilstå.

- Godt å luke bort utskudd

Villmannskjøringen skjedde i august i fjor. Nylig ble den norske mannen dømt til 15 dagers fengsel i Oslo tingrett. I tilleg må han klare seg uten førerkort i ni måneder, slik UP altså anbefalte i klartekst på E18.

- Både forbikjøringen som sådan og fartsoverskridelsen er så stygt at det vekker oppsikt også i UP. Jeg husker denne hendelsen godt selv om det er en stund siden, sier distriktsleder Tor Egil Syvertsen i Utrykningspolitiet til Dagbladet.no.

«Å i helsike, han der er fotgjenger»

Han mener de fleste norske vogntogsjåfører kjører ansvarlig og lovlig, og at episoden i Lillegårdskleivene er et ekstremt unntak.

- Det finnes ett og annet utskudd, det er godt at vi klarer å luke ut sånne, konstaterer Syvertsen.

Utenlandske trailere verre

I slutten av april bragte Dagbladet.no en video fra bilisten som filmet forbikjøringene til en ukrainsk trailer på E6 ved Minnesund.

Den gang opplyste UP-sjef Odd Reidar Humlegård at lovbrudd spesielt med utenlandske vogntog er et økende problem.

- Dette bruker vi stadig mer ressurser på. De har dårlig tid og press på å nå fram med last, kjører trøtte og slitne og ofte i kjøretøy med alvorlige tekniske mangler, konstaterte han.

<B>SNIKER SEG INN:</B> Da en bil kom i mot, måtte traileren klemme seg inn i rett kjørefelt igjen. Så kom blålysene.