«Å, jeg vet en seter...»

SKÅLSRUDSTØLEN I HALLINGDAL (Dagbladet): - Stølsdrift i dag er 75 prosent idealisme, fastslår Gerd og Bernhard Jorde på Skålsrudstølen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De rundt 2000 stølene som er i drift i Norge i dag, drives ikke for pengenes skyld.

Sommerstølen til Gerd og Bernhard Jorde i Hallingdal er et underskudds-prosjekt.

Men det er greit å få utnyttet beitet til fjells, kua får «ferie», og det er trivelig for familien å leve til fjells et par sommermåneder. Dessuten er seterdriften en tradisjon familien ønsker å føre videre og vise andre. Og det får de gjort. Til gagns.

Traktor og plast

Turistene strømmer til for å se på den utdøende idyllen, som riktignok er blitt mer moderne med åra. Nå går bilveien, brei nok til å tåle en turistbuss, fram til stølen. Hyttene har spist seg inntil fjøsveggen. Hesjene er byttet ut med rundballer i plast. Traktoren har tatt over for hesten. Melkingen gjøres ikke lenger for hånd, men med melkemaskin som går på bensinmotor. Bare produksjonen av melkeprodukter gjøres på tradisjonelt vis. For turistenes skyld.

Lager prim

- Vi har satt opp et kokhus der vi lager prim og hvitost på gamlemåten, får en si, ler Gerd.

Det daglige arbeidet utføres med publikum. Melking, ysting og slått. Sånn har det alltid vært.

- Det var likevel mer liv og røre her oppe før. Da var 13 støler i drift. Nå kan vi si det er én og en halv. Og de rundt 70 hyttene i området står tomme hele sommeren. De reiser vel til Syden alle mann.

Som en av 15 norske setrer i prosjektet «Levande stølar», får Skålsrudstølen rik mulighet til å vise seg fram for turister fra alle verdenshjørner.

Vinddrag på do

- Stølen vår har alltid vært et samlingspunkt, forteller Gerd Jorde med stolthet i stemmen. Men hun legger ikke skjul på at det enkelte dager kan bli litt for mye av det gode.

- Fra første uka i juli til slutten av august har vi ikke noe privatliv. Ungene synes nok det kan bli litt slitsomt til tider, tror hun.

Selv har hun ikke opplevd andre somrer.

- Det hender jo at vi stopper opp og tenker at « hadde det vært deilig med en uke i Syden». Men vi kan jo ikke bare dra, smiler Gerd.

Friere enn andre

Så hvorfor velger de seterlivet når så mange andre har valgt det vekk? Hvorfor driver de tungvint sommergardsbruk, der de selv står i fokus for kameralinsene?

De klarer ikke la være.

- Vi har vært i Oslo og sett hageflekker på én kvadrat. Det hadde ikke gått, ler Gerd og Bernhard.

- Vi fører jo en tradisjon videre. Og jobben vår er på mange måter mye friere enn andre jobber, påpeker Bernhard.

Og Gerd tilføyer:

- Det kan være tungt å stå opp tidlig når det er null grader og regn. Men for det meste er alt bra. Da kan vi ha sommerferiefølelsen i flere uker.

GJETER: Gerd og Bernard Jorde må ta i et tak for å få kyrne inn til kveldsstellet.
MELKER I VEI: Kyrne gir bedre melk når de får gå fritt i fjellet.
FERIE: Selv kyrne koser seg på Skålrudstølen i Hallingdal.