- Å kalle dem leiesoldater er en fornærmelse

Kristin Krohn Devold mener Norge har god kontroll over F-16-flyene i Afghanistan, selv om de er underlagt amerikansk kommando.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

1. oktober skal seks norske F-16 kampfly være på plass i Afghanistan. De vil delta i forskjellige oppdrag - og kan bli satt inn i aksjoner hvor de skal bombe mål i amerikansk-ledede «Enduring Freedom».

I dag holdt forsvarsminister Kristin Krohn Devold og forsvarssjef Sigurd Frisvold en pressekonferanse om den norske deltagelsen.

Selv om styrkene vil bli underlagt amerikansk kommando, vil verken forsvarsministeren eller forsvarssjefen høre snakk om at nordmennene er amerikanske leiesoldater.

  • - Det at noen kan finne på å kalle dem det er fornærmende overfor soldatene og offiserene, repliserte Krohn Devold.
  • - Det er urimelig språkbruk - og på militært språk en regelrett skivebom, sa Frisvold.

Pilotene har siste ord

- Når styrkene er under amerikansk kommando, har dere da full kontroll over de norske soldatene?

- Vi vil få full oversikt over hvilke oppdrag de norske styrkene bidrar i, og har full mulighet til å si nei, svarte Krohn Devold på Dagbladet.nos spørsmål.

Hun sa at dersom det for eksempel kommer en forespørsel fra bakkestyrkene om luftstøtte, vil informasjonen rutes til koallisjonshovedkvarteret som igjen bringer forespørselen videre til det fremskutte hovedkvarteret i Afghanistan. Det er det som disponerer flyene - og der sitter det norsk personell.

- Vi sitter i en reell no go-posisjon, sa forsvarsministeren.

- Så dere kan garantere at norske styrker ikke blir sendt ut på et oppdrag norske myndigheter ikke har godkjent?

- Rutinene er slik, ja.

Norske piloter har også mulighet til å si nei til å delta på oppdrag de ikke ønsker å være med på.

«Synlig politi»

Det er et bredt flertall i Stortinget om den norske deltagelsen, og Krohn Devold mener det ikke var et aktuelt spørsmål å ikke delta.

- Alle som tar NATO-ansvaret på alvor, er kollektivt forpliktet til å delta, sa hun til pressen i dag.

I Afghanistan vil de norske kampflyene har forskjellige funksjoner. Ikke minst legger forsvarsministeren vekt på at tilstedeværelsen skal virke forebyggende.

- Omtrent som synlig politi i gatene, fortalte hun.

Myndighetene har ansvaret

I tillegg skal flyene gripe inn ved behov og forsøke å begrense al-Qaida- og Taliban-aksjoner.

- Vi har hatt spesialstyrker på bakken selv, og vet hvor viktig det er å kunne kalle på luftstøtte. Det kan også bli aktuelt å bombe mål på bakken. Hyppigheten av slike angrep har gått ned, men det kan bli nødvendig.

- Hvem har ansvaret for eventuell feilbombing fra norske fly?

- Dersom det skjer er det norske myndigheter som har ansvaret, sa Krohn Devold.

Hun sier at situasjonen i Afghanistan nå er tryggere enn da krigen startet i fjor høst.

- Men det skjer noe der nede nesten daglig.

Irak ikke-tema

Mer aktuelt i dag enn krigen i Afghanistan, er situasjonen i Irak. Forsvarsministeren var derimot knapp i kommentarene om eventuell norsk deltagelse - dersom et eventuelt angrep blir godkjent i FNs sikkerhetsråd.

- Per i dag er det en ikke-sak i Forsvaret. Den saken ligger til behandling i sikkerhetsrådet.

Hun presiserte videre at Norge er tungt inne i Kosovo, og - i forhold til Norges størrelse - betydelig inne Afghanistan.

- Det vil være begrenset hvor mye ressurser vi kan bruke på andre oppdrag. Men - det er forskjell på null og 100 prosent. Dette er imidlertid noe vi får ta seinere, sa Krohn Devold.

NORSK MYNDIGHET: Obersløytnant Vegard Bøthun skal være sjef for de norske styrkene i Afghanistan. Norske offiserer kan si nei til oppdrag fra de amerikanske sjefene.
- KONTROLL: Kristin Krohn Devold og Sigurd Frisvold informerte i dag pressen om den norske F-16-deltagelsen i Afghanistan.
LYKKE TIL! Statsminister vinket onsdag farvel til de norske soldatene.