- Å kjøpe aksjer i dag er veldig fornuftig

Norwegian-sjef Bjørn Kjos tror Oljefondet vinner til slutt.

OPTIMIST: Administrerende direktør i Norwegian, Bjørn Kjos, tror på bedre tider for Oljefondet.  Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
OPTIMIST: Administrerende direktør i Norwegian, Bjørn Kjos, tror på bedre tider for Oljefondet. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert


(Dagbladet.no): Tidligere i dag kom Oljefondet med blodrøde nyheter. Fondet har tapt 633 milliarder kroner, eller nesten et helt statsbudsjett, på ett år.

Avkastningen på Statens Pensjonsfond Utland i fjor var minus 23,3 prosent.

Les hele årsrapporten her.

Det har blitt kraftig kritisert at Oljefondet økte taket for andelen aksjekjøp fra 40 prosent til 60 prosent. Ved utgangen av 2008 var fondets aksjeandel på 49, 6 prosent.

- Klok disposisjon
Norwegian-sjef Bjørn Kjos mener det er klokt med økt aksjeandel.

- In the long run er det nok en klok disposisjon. Å kjøpe aksjer i dag er veldig fornuftig. Da får du mye igjen for penga. I banken er det jo nesten ikke renter å få, sier flyselskapgründeren til Dagbladet.no.

Kjos synes ikke Stortinget skal innføre nye begrensninger på andelen aksjer Oljefondet kan ha i sin portefølje.

- Jeg synes ikke Stortinget skal begrense aksjeandelen, heller øke den, sier Bjørn Kjos.

Han tror ikke Oljefondets giganttap på 633 milliarder vil få konsekvenser for Norge og Norden.

Tror på avkastning
- I nedgangstider er det fryktelig vanskelig å håndtere så store fond. På litt sikt kan Oljefondet komme godt ut av å ha en stor aksjeportefølje. Pengene er sikkert klokt investert. Nei, det vil være helt feil å skifte strategi i dårlige tider, understreker Norwegian-sjefen.

Porteføljeforvalter Hans Thrane Nielsen i Storebrand Kapitalforvaltning vil nødig kommentere hvordan andre forvalter sine fond, men er i likhet med Kjos opptatt av at det ikke må legges begrensninger på aksjeandelen.

- Jeg håper virkelig at Stortinget ikke endrer aksjeandelen, sier Thrane Nielsen til Dagbladet.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer