- Å komme til Nord-Norge er som å komme til Bergen

Erna Solberg elsker landsdelen og satser 150 millioner på forskning og næringsutvikling i nord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hammerfest (Dagbladet): - Det er slutt på tiden med subsidier og overføringer nordover. Vi må se på hvilke verdier Nord-Norge bringer til resten av Norge, sa statsminister Erna Solberg da hun la fram regjeringens nordområdestrategi i Hammerfest i formiddag.

Mens forhandlingene om statsbudsjettet tilspisser seg i Stortinget, tok Solberg turen til Finnmark og Troms for å snakke om regjeringens nordområdesatsing. Med seg hadde hun utenriksminister Børge Brende.

Men Solberg sier hun holder tett kontakt med finansminister Siv Jensen og forhandlere fra regjeringspartiene.

Ikke i periferien - Nord-Norge er ikke periferien, men blir mer og mer sentrum. Det er høyere vekst i nord enn i resten av landet. Produktivitetsutviklingen i nord er høyere enn i sør, og det har den vært hvert eneste år de siste ti årene, sa Solberg da hun la fram regjeringens statusrapport om nordområdene.

Regjeringen har i statsbudsjettet foreslått i alt nesten 3 milliarder kroner på nordområdesatsing av ulike slag.

- Verden trenger nordområdene - Fortrinnene i nord er ikke bare fortrinn for Nord-Norge, men for hele verden. For verden vil trenge mer energi, mer metall og mineraler og mer mat, særlige fiskeprotein.

Og de store flotte naturopplevelsene, der det er mer stillhet, naturen, en fantastisk overdådighet av synsinntrykk. Noe av det viktigste vi skal gjøre for framtiden er å realisere muligheten Nord-Norge har, sa Solberg.

Hun sa at regjeringen vil prioritere: Internasjonalt samarbeid, næringsliv, kunnskap, infrastruktur og miljøvern, sikkerhet og beredskap.

Hun gjentok at norsk økonomi er i en omstilling, og må klare seg med mindre stimulans fra oljevirksomheten.

Oljevekst i nord - Men i nord er det fortsatt olje og gass som vil være vekstmotor, sa Solberg.

Hun sa at regjeringen vil satse på olje- og gassvirksomhet, mineralutvinning, fiske og havbruk, og turisme

- Å skape en kunnskapsbasert næringssatsing er noe av det viktigste, sa Solberg.

- Nord-Norge går godt, og har et stort potensial for større verdiskapning. Det meste av Norges lønnsomme mineralressurser, anslått til 1400 milliarder kroner, ligger her.
Leverandørindustrien leverte for 4,7 milliarder i 2013, og landsdelen står også for en tredjedel av sjømatnæringens verdiskapning, sa Solberg blant annet.

Verden følger med Utenriksminister Børge Brende sa at det er enorm internasjonal interesse for hvordan Norge forvalter Nordområdene.

- Nordområdene er vårt viktigste interesseområde. Det er en tydelig sammenheng mellom inenriks- og utenrikspolitikk her. Det Norge gjør i nord, blir lagt merke til ute i verden, sa Brende.

Silicon Valley i Finnmark? Han viste til de enorme naturressene som ligger i nord, som skal forvaltes gjennom næringsutvikling og miljøforvaltning.

- Vi ønsker oss små «Silicon Valleys» i Troms og Finnmark. Derfor har vi laget en Plan Arctis for utviklingen fram til 2030, og bevilger nå 150 milioner kroner til å stimulere kunnskapsmiljøene og næringslivet for få flere bedrifter, sa Brende.

Lite handling Arbeiderpartiets nestleder Helga Pedersen mener regjeringens statusrapport om nordområdene er preget av fine ord og lite handling.

Hun sier rapporten godt oppsummerer tiltakene som allerede er igangsatt i nord de siste årene, men at den bidrar med lite nytt.

- Rapporten angir ikke noen klar retning for den norske satsingen i nord, i Norge og i Arktis. Det er ingen tegn til tydelige ambisjoner der regjeringen forplikter seg til investeringer og initiativer for norsk næringsliv og internasjonale aktører, sier Pedersen i en pressemelding.

Hun mener regjeringens forslag til statsbudsjett for 2015 også svekker mulighetene for å utvikle næringslivet i regionen.