A-lag blir B-lag

Arbeiderpartiet er i ferd med å gjennomføre en stortingsnominasjon som skviser ut flere sentrale og erfarne politikere. Etter stortingsvalget risikerer partiet å bli sittende igjen med mange ukjente B-politikere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nominasjonsprosessen i Arbeiderpartiet går mot slutten, og i løpet av januar vil alle fylkeslag i regjeringspartiet ha avholdt nominasjonsmøtene. En gjennomgang av samtlige fylker, viser at samtidig som partiet mister kjente profiler, er det glissent med nye, friske velgermagneter.

Flere tunge og kjente politikere har blitt ofret nominasjonsprosessen.

Sendes på skauen

Finanskomiteens leder Dag Terje Andersen har de siste åra bygget seg opp til å bli en av partiets mest sentrale politikere. Den tidligere landbruksministeren og partisekretæren hadde i høst hovedansvaret for å lose statsbudsjettet gjennom Stortinget. Nå står han ikke høyere enn på tredjeplass på Vestfold Ap's liste, etter Jørgen Kosmo og Anne Helen Rui/Anne Rygh Pedersen.

Med dagens meningsmålinger kan Andersen se langt etter fortsatt stortingsplass. Han må isteden finne tilbake sin gamle jobb som skogsarbeider hos Treschow-Fritzøe.

- Ja, slikt må en være innstilt på hvis en driver i denne bransjen. Politikk er et tillitsverv en har så lenge partiet og velgerne vil ha deg. En kan ikke bli sjokkert om en mister plassen, sier Andersen, som mener det er som det skal at han er ført opp på tredjeplass.

Kjemper for en plass

- I vårt parti har vi klare regler for kjønnsfordeling på de sikre plassene. Hvis Ap bare får inn to fra Vestfold, er det nettopp et godt argument for å holde fast på kjønnskvoteringen, sier Andersen, som lover å slåss for å komme inn. Men da må Ap bli største parti i Vestfold og få godt over 30 prosent av stemmene.

Mangeårig parlamentarisk nestleder Tom Thoresen fra Østfold ble presset helt i nominasjonskampen i hjemfylket som han siden 1977 har representert på Stortinget. Thoresen blir sett på som en meget erfaren og dyktig parlamentariker, men altså ikke god nok for Østfold Ap.

I Hedmark kan Grethe Fossum, som står på fjerdeplass, ryke ut av Stortinget.

Markant nei-kvinne

Fossum, som sitter i Ap's sentralstyre og blant annet har vært sentral på nei-sida i Ap, er ført opp etter Sylvia Brustad, Eirin Faldet og Knut Storberget (ny).

- Ja, i øyeblikket er min plass utsatt. Vil ikke folket ha meg på Stortinget, så vil de ikke det. Men jeg skal slåss for at Ap får inn fire fra Hedmark, sier Grethe Fossum, som i motsatt fall må gå tilbake til jobben som rektor på en barneskole.

Oslo-lista toppes av Jens Stoltenberg. For øvrig er det langt fra samme sus over lista som den Ap gikk til valg på i 1993: Gro Harlem Brundtland, Thorbjørn Berntsen, Jens Stoltenberg, Marit Nybakk, Bjørn Tore Godal og Grete Faremo.

Ved siden av Jens er det nå Marit Nybakk, Bjørgulv Froyn, Britt Hildeng, Ragnar Bøe Elgsaas og Inger Lise Husøy som skal vinne valget for Ap. Profilerte kandidater som Rune Gerhardsen, tidligere byrådsleder og en av Ap's mest profilerte politikere på 90-tallet, kan bli holdt utenfor.

Topper gir seg

Mange markante Ap-politikere har frasagt seg gjenvalg.

Det gjelder for eksempel stortingspresident Kirsti Kolle Grøndahl , tidligere samferdselsminister Kjell Opseth , forsvarsminister Bjørn Tore Godal, som også har vært utenriksminister, og næringsminister Grete Knudsen, som og har bestyrt andre departementer.

<B>GIR SEG:</B> Stortingspresident Kirsti Kolle Grøndahl.
GIR SEG:</B> Ekssamferdselsminister Kjell Opseth.
<B>STENGES UTE?</B> Eksbyrådsleder Rune Gerhardsen.
<B>KAN RYKE UT: Grethe Fossum.
<B>KAN RYKE:</B> Finanspolitisk talsmann Dag Terje Andersen.
<B>PRESSET UT:</B> Parlamentarisk nestleder Tom Thoresen.
<B>GIR SEG:</B> Næringsminister Grete Knudsen.
GIR SEG: Forsvars- og eksutenriksminister Bjørn Tore Godal.