Å måle meninger

Tallenes tale kan være temmelig uklar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«HALLO JA, det er fra meningsmålingsinstituttet Penn, Schoen & Berland Associates. Hvem kunne du tenke deg å stemme på ved neste valg? Opposisjonen, sier du? Er du helt sikker? Har du da tatt i betraktning den sittende regjeringens svært vellykkede sysselsettingspolitikk? Og likevel vil du altså stemme på opposisjonen? Du verden.»

TIDLIG I februar lå den italienske statsministeren Silvio Berlusconis koalisjon dårlig an på meningsmålingene. Alle de etablerte målerne i landet kunne fortelle at den sittende statsministeren lå fire-fem prosentpoeng bak opposisjonen. Så, med ett, kunne Berlusconi meddele at han hadde tall som viste noe ganske annet. Hvordan kunne det ha seg? Jo, han hadde hentet tallene fra Amerika. De italienske instituttene var ikke til å stole på. De tilhørte den røde klanen som styrer Italia, mente statsministeren - bankene, rettsvesenet, venstrepartiene og journalistene. Amerikanerne derimot, kunne fortelle at Berlusconi ledet kappløpet om makten.

«DISSE TALLENE har ingen troverdighet», mente opposisjonens leder Romani Prodi. «Skal jeg kommentere denne meningsmålingen? Vi er da seriøse mennesker», sa en annen opposisjonsleder. «En kortslutning av virkeligheten», mente en illsint redaktør i en leder trykket på forsiden av avisa. Og ryktene begynte å gå. Flere vitner kunne fortelle at de hadde blitt oppringt av meningsmålere som liksom ikke var helt fornøyde med svarene de fikk. Som kom med motforestillinger og undrende reaksjoner. Oppdragsgiveren avfeide ryktene som nonsens.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer