- Å miste soldater er det verste som skjer oss

Gråtkvalt forsvarsminister på pressekonferanse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen var tydelig preget og slet med å holde tårene tilbake, da hun i dag stilte på pressekonferanse i forbindelse med soldaten som i formiddag ble drept av en veibombe i Afghanistan.

- Hendelsen inntraff under en rutinemessig transport. Den nå avdøde kjørte i upansret kjøretøy. Ytterligere én ble brakt inn til undersøkelser, men er ikke alvorlig skadet, sier Erichsen, og opplyser at området var ansett for å være mindre risikofullt en mange andre i landet.

- Å miste soldater er noe av det verste som skjer oss, sier Erichsen, men påpeker at dødsfallet ikke endrer Afghanistan-politikken.

Nesten parallellt med pressekonferansen i regjeringskvartalet hadde Forsvarets fellesoperative hovedkvarter en pressekonferanse på Jåttå i Stavanger.

Kjørte i upansret bil
Det var tre biler med norsk personell i kolonnen. To av disse var pansret, mens den drepte nordmannen satt i en upansret bil som kjørte helt foran.

Forsvarsministeren kunne ikke utdype hvilke vurderinger som lå til grunn for at den upansrede bilen kjørte først.

- Vi har både pansrede og upansrede kjøretøy. Jeg kan ikke si hvilke vurderinger som ble gjort på stedet, sier Erichsen.

- Pansrede kjøretøy er ikke alltid det beste svaret. Det avhenger av typen oppdrag. Her er det ulike vurderinger som blir gjort, legger hun til.

Vil lovfeste erstatninger
Strøm-Erichsen benyttet også anledningen til å prate om et forslag fra regjeringen, som vil lovfeste at staten har ansvar for å gi erstatning til personell som blir skadd i internasjonale operasjoner.

Staten skal, ifølge regjeringens forslag, uavhengig av skyld erstatte tap som er påført militært og sivilt personell på grunn av skade eller sykdom som følge av tjeneste i utlandet, ifølge NTB.

- Den hendelsen i dag er en påminnelse om hvor viktig dette arbeidet er. At vi sikrer personellet vårt så godt vi kan, sier forsvarsministeren.

- Vi skal styrke rettighetene og erstatningsrammen til veteranene som har deltatt i internasjonale operasjoner. Det skal bli lettere å få erstatninger.

- Stor sorg
Den drepte nordmannen var en stabsoffiser i etteretningstjenesten og en del av den norske stabiliseringsstyrken. Han var del av en bilkolonne med fire nordmenn, som ble rammet av en veibombe nord i landet - vest for byen Masar-e Sharif.

Forsvaret sier til Dagbladet.no at eksplosjonen skjedde klokka 07.30 norsk tid. Avdøde ble evakuert til et tysk feltsykehus i Mazar-e Sharif, hvor han ble erklært død klokka 10.00.

En annen norsk soldat ble lettere skadet i angrepet, mens de to andre slapp fra hendelsen uten fysiske skader. Avdøde tjenestegjorde i byen Maymaneh.

— Det er med stor sorg jeg mottok det tragiske budskapet. Våre tanker går til offiserens pårørende og medsoldater i Afghanistan, sier generalløytnant Harald Sunde, som er sjef for Fellesoperativt hovedkvarter til NTB.Den norske offiseren ble drept av veibombe nord i landet, vest for Mazar-e Sharif
Den norske offiseren ble drept av veibombe nord i landet, vest for Mazar-e Sharif Vis mer