- Å miste soldater er det verste som skjer oss

Gråtkvalt forsvarsminister på pressekonferanse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen var tydelig preget og slet med å holde tårene tilbake, da hun i dag stilte på pressekonferanse i forbindelse med soldaten som i formiddag ble drept av en veibombe i Afghanistan.

- Hendelsen inntraff under en rutinemessig transport. Den nå avdøde kjørte i upansret kjøretøy. Ytterligere én ble brakt inn til undersøkelser, men er ikke alvorlig skadet, sier Erichsen, og opplyser at området var ansett for å være mindre risikofullt en mange andre i landet.

- Å miste soldater er noe av det verste som skjer oss, sier Erichsen, men påpeker at dødsfallet ikke endrer Afghanistan-politikken.

Nesten parallellt med pressekonferansen i regjeringskvartalet hadde Forsvarets fellesoperative hovedkvarter en pressekonferanse på Jåttå i Stavanger.

Kjørte i upansret bil
Det var tre biler med norsk personell i kolonnen. To av disse var pansret, mens den drepte nordmannen satt i en upansret bil som kjørte helt foran.

Forsvarsministeren kunne ikke utdype hvilke vurderinger som lå til grunn for at den upansrede bilen kjørte først.

- Vi har både pansrede og upansrede kjøretøy. Jeg kan ikke si hvilke vurderinger som ble gjort på stedet, sier Erichsen.

- Pansrede kjøretøy er ikke alltid det beste svaret. Det avhenger av typen oppdrag. Her er det ulike vurderinger som blir gjort, legger hun til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil lovfeste erstatninger
Strøm-Erichsen benyttet også anledningen til å prate om et forslag fra regjeringen, som vil lovfeste at staten har ansvar for å gi erstatning til personell som blir skadd i internasjonale operasjoner.

Staten skal, ifølge regjeringens forslag, uavhengig av skyld erstatte tap som er påført militært og sivilt personell på grunn av skade eller sykdom som følge av tjeneste i utlandet, ifølge NTB.

- Den hendelsen i dag er en påminnelse om hvor viktig dette arbeidet er. At vi sikrer personellet vårt så godt vi kan, sier forsvarsministeren.

- Vi skal styrke rettighetene og erstatningsrammen til veteranene som har deltatt i internasjonale operasjoner. Det skal bli lettere å få erstatninger.

- Stor sorg
Den drepte nordmannen var en stabsoffiser i etteretningstjenesten og en del av den norske stabiliseringsstyrken. Han var del av en bilkolonne med fire nordmenn, som ble rammet av en veibombe nord i landet - vest for byen Masar-e Sharif.

Forsvaret sier til Dagbladet.no at eksplosjonen skjedde klokka 07.30 norsk tid. Avdøde ble evakuert til et tysk feltsykehus i Mazar-e Sharif, hvor han ble erklært død klokka 10.00.

En annen norsk soldat ble lettere skadet i angrepet, mens de to andre slapp fra hendelsen uten fysiske skader. Avdøde tjenestegjorde i byen Maymaneh.

— Det er med stor sorg jeg mottok det tragiske budskapet. Våre tanker går til offiserens pårørende og medsoldater i Afghanistan, sier generalløytnant Harald Sunde, som er sjef for Fellesoperativt hovedkvarter til NTB.Den norske offiseren ble drept av veibombe nord i landet, vest for Mazar-e Sharif
Den norske offiseren ble drept av veibombe nord i landet, vest for Mazar-e Sharif Vis mer