- Å oppheve forbudet mot e-sigaretter er viktigere enn Segway og lakrispiper

SV-Valen får også støtte fra uventet hold.

RØYKESTOPP: Stortingsrepresentant Snorre Valen (SV) er sjøl sigarettrøyker og håper nikotinholdige e-sigaretten blir lovlig i Norge i nærmeste framtid. Her nyter han en fullt lovlig nikotinfri e-sigarett i Trondheim torsdag. Foto: Privat
RØYKESTOPP: Stortingsrepresentant Snorre Valen (SV) er sjøl sigarettrøyker og håper nikotinholdige e-sigaretten blir lovlig i Norge i nærmeste framtid. Her nyter han en fullt lovlig nikotinfri e-sigarett i Trondheim torsdag. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Den nye regjeringen har jo varsla at de vil ta et oppgjør med forbudslinja. Å oppheve forbudet mot e-sigaretter med nikotin er viktigere enn Segway og lakrispiper, mener SVs stortingsrepresentant Snorre Valen.

Han får også støtte fra verdens største snusprodusent i Norge, Swedish Match Norge.

- Nå har vi sjansen I går kom rapporten Statens institutt for rusmiddelforsknings rapport «Hva er elektroniske sigaretter, hvor farlige er de og hvordan bør de reguleres?». Forsker Karl Erik Lund, som har skrevet rapporten, mener det er på høy tid å oppheve forbudet mot nikotinholdige e-sigaretter.

Stortingspolitiker Snorre Valen (SV) er enig med Lunds konklusjon.

- Det vil jo se veldig dumt ut for ikke-røykere å begynne med det, så e-sigaretter er tross alt et alternativ til røykere. Det burde være lett tilgjengelig for forbrukerne. E-sigarettene er bedre både for helsa og økonomien, mener han.

I dag sendte Valen et spørsmål til Stortingspresidenten rettet mot helseminister Bent Høie.

«E-sigaretter kan gjøre det enklere for mange å slutte med røuking. Skadevirkningene for røykeren er mindre, og e-siagrettene ser ut til å fjerne den dårlige påvirkningen passiv røyking har for omgivelsene. Vil statsråden sørge for at færre får helseskader på grunn av røyking ved å tillate e-sigaretter i Norge?»

- Tok SV opp dette da dere var i regjering?

- Nei. Først og fremst hadde vi ikke helsedepartementet, og da var det ikke den store debatten. SIRUS-rapporten gir også mye mer kunnskap som bør være et grunnlag for debatt. Vi bør også ta denne debatten uavhengig av EU, sier han.

Norge har i dag et generelt forbud mot å importere nye varer med innhold av nikotin. Dette setter foreløpig en stopper for innføring av e-sigaretter med nikotin.

- Norge har ikke aktivt forbudt e-sigaretter, men på grunn av importloven er reglene sånn som de er. Det er bra for oss å kunne utfordre Frp og den nye regjeringen liberalt, sier Valen.

Han er sjøl sigarettrøyker og har prøvd e-sigaretter et par ganger.

- Jeg er veldig for konseptet, og det har heller ingen effekter på omgivelsene. Om det bør være apotekvare eller i butikk, har vi ennå ikke tatt stilling til, men det må være tilgjengelig, sier Valen.

Snusgigant positiv Verdens største snusprodusent, Swedish Match, er også positive til e-sigarettene.

- Vi er positive til alle produkter som gjør at man slutter å røyke. Det viktigste er at man slutter å røyke, ikke hvordan man gjør det. I dag er det vanligste hjelpemiddelet i Norge snus. Det er viktig å få informasjon om hva som er forskjellen på snus og sigaretter, men også andre nikotinprodukter, sier kommunikasjonssjef i Swedish Match Norge, Nils Erlimo.

- Dere er ikke redd for konkurranse?

- Det vil jo helt klart bli et konkurrerende produkt. Det er positivt med konkurranse, også for alternative nikotinprodukter. Så det er viktig at innhold og kvalitet reguleres, og at man skiller mellom sigaretter og andre produkter i reguleringen.E-sigaretter bør også reguleres, slik som man gjør med snus produsert i Sverige, sier Erlimo.

- Alle metoder som får folk til å slutte å røyke er bra.

KONKURRENT: - E-sigaretten vil være en konkurrent til snus, men vi er positive til alle metoder som kan få folk til å slutte å røyke, sier kommunikasjonssjef Nils Erlimo i Swedish Match, som blant annet produserer General snus. Foto: Torbjørn Grønning  / Dagbladet
KONKURRENT: - E-sigaretten vil være en konkurrent til snus, men vi er positive til alle metoder som kan få folk til å slutte å røyke, sier kommunikasjonssjef Nils Erlimo i Swedish Match, som blant annet produserer General snus. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer