Å plante flagg

Et russisk flagg på havbunnen under Nordpolen er sommerens mest fascinerende begivenhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under Nordpolens altfor raskt smeltende is står det et stivt flagg på en stålstang. Fargene er russiske og det var en miniubåt som lot en mekanisk arm plante flagget 4261 meter under Nordpolen 3. august. Så steg den hvite og røde ubåten opp mellom isflakene til jubel fra ventende russere. Siden det ikke er så folksomt på den iskalde havbunnen har ikke russerne fått konkurranse fra andre land. Ikke ennå. Men verken Danmark eller Canada liker symbolhandlingen. For nå står kampen om de nordligste ressursene.

Flaggplanting var nærmest en farsott for noen hundre år siden. Da dro oppdagelsesreisende ut i verden og plantet flagg på hvert nes og hver jordlapp hvor det ikke bodde folk som liknet på dem selv. Konklusjonen var derfor at ingen eide landet. Det bare lå der og ventet på europeerne. Og vips ble landområdene kolonier for Europas stormakter. Koloniene sørget for verdifulle råvarer, gratis arbeidskraft og store rikdommer.

Norske erobringer var litt kjøligere og mer en konkurranse om manndoms kraft. Fridtjof Nansen gikk på ski over Grønland og Roald Amundsen planta det norske flagget på Sydpolen. Fremdeles går norske menn og kvinner til Sydpolen, men planting av flagg er ikke lenger hovedsaken. Det er vel blitt for folksomt.

Nå handler det igjen om store rikdommer som olje- og gassforekomster. Derfor var det sikkert ekstra moro for russerne å plante flagg igjen, selv om det var på havets dyp. Det rare er at flagget ikke er noe bevis for at Russland eier Nordpolen. Det handler ikke lenger om å komme først eller ikke finne noen som hevder å eie området dypt der nede i isvannet. Det som foregår er en nitid oppmåling av landets kontinentalsokkel. For russerne er nå opptatt av å bevise at Russland fortsetter under vann. Nærmest helt til Nordpolen.

Revirpissing er et mindre elegant uttrykk for det som foregår. Verken flagg eller hurrarop gir Russland eller andre land som grenser mot nordområdene rettigheter til de islagte havområdene. Den avgjørelsen skjer i FNs Kontinentalsokkelkommisjon. Etter at FNs havrettstraktat ble undertegnet i 1982 skal medlemslandene framlegge målinger og krav om sokkel utover 200 nautiske mil.

Norge leverte slike oppmålinger i fjor høst i FN, og nå skal alle data granskes ned til minste detalj. Russland har gjort det samme, mens Canada, Danmark og USA fikk en kraftig vekker av russernes dypvannsflagg. At Russland planlegger en ny ekspedisjon til regionen rundt Nordpolen i november har nok ikke gjort konkurrentene roligere. De norske utvidelsene når ikke så langt som til Nordpolen, men vær sikker, regjeringen har sikkert et årvåkent øye mot nordområdene. Selv om kampen om ressursene i nord kan bli beinharde, er det likevel bildet av det lille stive flagget som ble plantet av den mekaniske armen jeg ikke får ut av hodet. Det er så teknologisk moderne og så historisk gammeldags på samme tid. Nå venter jeg bare på bilder av krabbeliknende ubåter fra alle land som virrer omkring på havbunnen og planter flagg mens isen smelter foruroligende raskt over hodet på dem.