Å plante flagg

Et russisk flagg på havbunnen under Nordpolen er sommerens mest fascinerende begivenhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Under Nordpolens altfor raskt smeltende is står det et stivt flagg på en stålstang. Fargene er russiske og det var en miniubåt som lot en mekanisk arm plante flagget 4261 meter under Nordpolen 3. august. Så steg den hvite og røde ubåten opp mellom isflakene til jubel fra ventende russere. Siden det ikke er så folksomt på den iskalde havbunnen har ikke russerne fått konkurranse fra andre land. Ikke ennå. Men verken Danmark eller Canada liker symbolhandlingen. For nå står kampen om de nordligste ressursene.

Flaggplanting var nærmest en farsott for noen hundre år siden. Da dro oppdagelsesreisende ut i verden og plantet flagg på hvert nes og hver jordlapp hvor det ikke bodde folk som liknet på dem selv. Konklusjonen var derfor at ingen eide landet. Det bare lå der og ventet på europeerne. Og vips ble landområdene kolonier for Europas stormakter. Koloniene sørget for verdifulle råvarer, gratis arbeidskraft og store rikdommer.

Norske erobringer var litt kjøligere og mer en konkurranse om manndoms kraft. Fridtjof Nansen gikk på ski over Grønland og Roald Amundsen planta det norske flagget på Sydpolen. Fremdeles går norske menn og kvinner til Sydpolen, men planting av flagg er ikke lenger hovedsaken. Det er vel blitt for folksomt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer