Å puste i gatene i Paris var like helsefarlig som i et lukket rom på 20 kvadratmeter med åtte røykere

Nytter ikke å gå ut for å trekke «frisk luft».

STØVTÅKE: Utsikt mot Eiffel-tårnet gjennom tett støv 14. mars 2014. Ultrasmå partikler forurenser lufta i franske og andre europeiske byer, og de tiltakene som hittil er satt inn har ikke fjernet de grunnleggende årsakene. dette utgjør en stor helsefare. Foto: AFP / Scanpix / PATRICK KOVARIK
STØVTÅKE: Utsikt mot Eiffel-tårnet gjennom tett støv 14. mars 2014. Ultrasmå partikler forurenser lufta i franske og andre europeiske byer, og de tiltakene som hittil er satt inn har ikke fjernet de grunnleggende årsakene. dette utgjør en stor helsefare. Foto: AFP / Scanpix / PATRICK KOVARIK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Klokka 18 13. desember 2013 var lufta i Paris fylt av seks millioner bittesmå partikler for hver liter luft. Dette var 30 ganger så mye som vanlig. Det tilsvarte å være passiv røyker i et rom på 20 kvadratmeter sammen med åtte røykere.

Ballong Målingene av lufta er utført fra en ballong som svever over Parc André-Citroën med et laser-apparat som måler innholdet av nanopartikler i lufta. Disse partiklene har en diameter på mindre enn 0,1 mikrometer og er særlig helsefarlige. Målingene har pågått i 18 måneder, og nå er resultatene lagt fram, melder avisa Le Monde.

Den særdeles skitne lufta 13. desember 2013 i Paris kom fra veitrafikken, oppvarming og industri. Samtidig var været fint og det var ikke et vindpust i den franske hovedstaden.

Noe liknende inntraff i den franske hovedstaden 14. mars 2014, da Eiffeltårnet lå innhyllet i støvtåke, men med annerledes sammensetning av partiklene i lufta.  Mens det i desember 2013 var stedlig forurensing som rammet, kom det i mars 2014 også til forurenset luft utenfra.

Diesel-biler De bittesmå støvkornene kommer inn i lungene, går inn i blodomløpet og kan nå hjertekamrene. Verdens Helseorganisasjon har fra 2012 listet dem som kreftframkallende. De kan framkalle astma og hjertesjukdommer. Man anslår at mer enn to millioner mennesker dør hvert år som følge å innånde småpartikler, blant sju millioner som dør av luftforurensing.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer