Å pynte med fjær

Å foreta en gjendåp av Oslo sentrum er latterlig og historieløst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et flertall i Oslos kultur- og utdanningskomité går inn for å døpe om Oslo sentrum til Kristiania. Byrådsleder Erling Lae er begeistret for ideen og tror navneskiftet kan styrke sentrums identitet. Her skal noen røtter gjenfinnes, rykkes opp og vises fram. Som kjent het Oslo Christiania (eller Kristiania) i nøyaktig 300 år – fra 1624 til 1924 – før byen fikk tilbake sitt opprinnelige, norske navn. Nå vandrer byens politikere i gjengrodde bakgater og leter etter nostalgiske markeringer. Fint skal det være. Hvorfor ikke Kristiania med CH, eller enda bedre: Xania som forkortelsen en gang var? Det er både historisk og ser ut som en SMS-melding.

TIDAS PYNTESYKE gir seg mange rare utslag. Dessuten er det både lettere og billigere å kle seg i lånte fjær enn å gjøre en virkelig innsats for sentrums identitet. Det området som foreslås for gjendåp omfatter stort sett den nye byen som ble grunnlagt etter brannene i Gamle Oslo, dvs. kvadraturen bak Akershus festning. Her har politikerne i tiår etter tiår latt vandalismen være middel og mål i byplanleggingen. Verdifulle 1600-tallsbygninger drukner i grå betong og nybygg i Elvis-stil. Hadde noe slikt skjedd i Bergen ville politikerne blitt henrettet på Fisketorget. Å plastre fadesene med noe kongelig dansk er bare patetisk.

DENNE AVIS har like fra starten vært motstander av hovedstadens koloniale navn. Dagbladets grunnlegger Hagbard Berner tok allerede i 1874 til orde for at byen skulle få tilbake Oslo-navnet. Om Berner sa Bjørnstjerne Bjørnson at han aldri valgte «snogens vei», noe som klart framkommer i protesten mot å føre opp en statue av Kristian 4. på Stortorget:

«De oldenburgske konger er en bedrøvelig rekke av konger… Som menneske var han (Kristian 4.) forargelig ved sin vemmelige råskap og usedelighet. Hans forstandsevner var ikke fremragende, hans interesse for Norge innskrenket seg nærmest til å skaffe mest mulig penger, soldater og matroser ut av landet… Han utvidet Oslos bygrense og viste sin forfengelighet ved å oppkalle det nye bystrøk etter seg selv og derved ga vår hovedstad et navn, som hos utlendingen vekker den lite smigrende tanke at byen skyldes en kristen koloni anlagt i et hedensk og barbarisk land…»

DA BERNER SKREV dette var ikke det danske herredømmet så fjernt som det er i vår tid. Å fortsette opprøret mot konger i pudderparykk er selvsagt meningsløst. Poenget er at byen uten tvil heter Oslo og navnet Oslo sentrum er en nøyaktig beskrivelse som alle kjenner og forstår. Å døpe området om til Kristiania vil være like dumt som å kalle Galgeberg for Montebello eller Trasop for Bellevue. La oss heller oppmuntre folkelige forvanskninger som den naturstridige Makrellbekken (etter Markskillebekken) eller Skarpsno (etter nederlandsk scarpenoort, «det skarpe hjørnet»).