- Å redde liv, selv om det betyr vår egen død, kommer først

Dagbladet.no ble med da brannmenn slåss for å redde husene fra flammene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ORANGE COUNTY (Dagbladet.no): - Det er foreløpig for farlig å la folk vende hjem. Vi kan ikke la dem dra tilbake før vi har brannen fullstendig under kontroll, sier brannmann og sikkerhetsansvarlig Dave Estevez fra California. Dagbladet.no møter han i nærheten av Yorba Linda i Orange County.

Ifølge Los Angeles Times har brannen, brent ned over 113 hjem i byen. Byen, som er mest kjent for å være fødebyen til Richard Nixon, har i utgangspunktet 71.000 innbyggere.

Da Dagbladet.no besøkte området mandag kveld var byens innbyggere på vei hjem til husene sine. Flere kom hjem til utbrente hus. Andre boliger hadde overlevd på mirakuløst vis. De siste dagene har vinden pisket opp en ildstorm som feide over de tørre dalene og åssidene. Vinden har til tider vært oppe i orkans styrke.

Krigssone

Siden torsdag har branner herjet i California, USA. Brannområdet strekker seg fra Santa Barbara til sørøst for Los Angeles, og mange områder ser ut som krigssoner.

- Det er som et sjakkspill. Du må finne ut hvilken brikke du er og planlegge ditt neste trekk. Vi forsøker alltid å slåss mot flammene aggressivt, men sikkerheten kommer først. Vi vil alle vinne, men ikke for en hver pris, sier Estevez til Dagbladet.no.

Rundt 1.000 boliger er lagt i aske av brannene sammen med et 142 kvadratkilometer stort område. Vinden har løyet noe i det brannherjede området, men varmen er fortsatt en utfordring for brannmannskapene.

- Premissene vi jobber etter er liv og eiendom. Å redde liv, selv om det betyr vår egen død, kommer først, sier Estevez.

- Å redde liv, selv om det betyr vår egen død, kommer først

* Se kart over brannene her!

Måtte evakuere

- Jeg har vært sett mange branner, men denne var skikkelig ille. Det var som et sveiseapparat. Santa Ana-vinden blåse flammene over åsen og ned på oss, sier Dave Pebley som måtte evakuere sammen med familien.

Og det er et forandret området han kommer tilbake til. I 2005 ble Yorba Linda kåret til det 21. beste stedet å bo i hele USA. CNN skrev at Yorba Linda er en av de rikeste områdene i USA, og gjennomsnittsinntekten for en husholdning var på 109.781 dollar.

Men i dag ligner byen mest på en krigssone.

- Vi håper byen snart vil bli som før, sier Pebley.

- Å redde liv, selv om det betyr vår egen død, kommer først
FOR TO DAGER SIDEN: - Det ser ut som et helvete, sa Arnold Schwarzenegger etter å ha besøkt de brannherjede områdene. Bildet tatt i Yorba Linda for bare to dager siden.
ASKE: Et område på 142 kvadratkilometer er lagt i aske.
- HÅPER BYEN BLIR SOM FØR: Dave Pebley er en av de mange som måtte evakuere sammen med familien.