Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Å reise utenlands uten forsikring er som å spille russisk rulett

Du kan bli nektet behandling eller bli gjeldsoffer for resten av livet.

DYRT: Det kan fort svi for lommeboka dersom du havner på sykehus i utlandet uten forsikring. 
Foto: Agnete Brun / Dagbladet
DYRT: Det kan fort svi for lommeboka dersom du havner på sykehus i utlandet uten forsikring. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Så mange som 1 av 5 reiser utenlands uten reiseforsikring. Det kan bli skjebnesvangert.

- Det er mange skrekkeksempler på reisende som har endt opp på skyehus i utlandet. Man kan bli nektet behandling hvis man ikke kan dokumentere at man har mulighet til å betale for seg, og det kan bli veldig dyrt hvis du først får behandling, sier assisterende informasjonsdirektør i Europeiske reiseforsikring, Emma Elisabeth Vennesland, til Dagbladet.

Sykdom skiller seg ut på prisnivå, og medisinsk behandling kan fort gjøre deg til gjeldsslave.

- Hvis du blir syk kan det for eksempel i USA koste opp mot 5000 dollar dagen. Hvis du i tillegg trenger operasjoner og luftambulanse hjem, koster det betydelig mer. Et skrekkeksempel fra USA endte opp med at en norsk kvinne måtte betale 3,2 millioner kroner etter behandling. Uten forsikring leker man med skjebnen, nesten som å spille russisk rulett, sier Vennesland.

Russisk rulett er et livsfarlig spill der man putter en kule inn i trommelen på en revolver, spinner den rundt, sikter mot sitt eget hode og fyrer av. Da er det én sjettedels sjanse for at man får en kule i hodet.

Fem kategorier Vennesland deler gruppen mennesker som ikke har reiseforsikring inn i fem kategorier.

- Du har gjerrigknarken som håper å spare noen kroner på å ikke kjøpe forsikring. Så har du den selvsikre og overmodige typen som tenker at det aldri skjer noe med dem. Så har du den distré gruppen som glemmer det i farten. Så har du de som regner med at alt er i orden, og ikke gidder å sjekke. Til slutt har du de som er forsikret gjennom europeisk helsetrygdekort, og tror det dekker alt, sier Vennesland.

Dyre sykehusregninger gjelder som regel utenfor Europa, men det er også andre ting man må passe seg for.

- Hvis du for eksempel har leiebil i utlandet og forårsaker en ulykke, kan det bli veldig dyrt uten forsikring. Også ran og tyveri er det fort gjort å bli utsatt for, sier pressevakt i Utenriksdepartementet (UD), Frode Andersen, til Dagbladet.

Undersøk reiseforsikringen din Han mener at det også er viktig å sjekke hva forsikringen dekker før du drar på reise.

- For eksempel dykking og fjellklatring er aktiviteter som potensielt ikke er dekket. Da bør du ta en prat med forsikringsselskapet ditt. Reiseforsikring er en enkel og billig måte å være sikrere i utlandet på, men du bør dobbeltsjekke hva den faktisk dekker, sier Andersen.

Skulle du være uheldig og ende opp med store utgifter fordi du ikke har reiseforsikring, er det ingen som plukker opp regningen for deg.

- Noen tenker at den norske stat eller UD vil betale hvis det blir store summer, men det er helt feil. Hvis det hadde vært tilfellet ville jo ingen skaffet seg reiseforsikring, sier Andersen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!