Å savne New Orleans

«Do you know what it means, to miss New Orleans?» Åpningslinja i Louis Armstrong-klassikeren fikk ny og dypere mening da dikene brast.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DET VAR IKKE bare menneskeliv, materielle verdier og skremmende mye av det sivilisatoriske fernisset som ble skylt bort da dikene mot Lake Pontchartrain brast og havet tok New Orleans. Live on TV , for en gapende verden, har den ukelange skrekkforestillingen også druknet illusjonene om New Orleans som The Big Easy, jazzens fortsatt gyngende vogge og den tilbakelente, smilende og myteomspunne smeltedigelen av en annerledes sørstatsby. I gatene der Mardi Gras\' elleville, syndige og voodoo-flørtende opptog utspant seg hvert år rundt månedsskiftet februar/mars, raser nå en utilslørt krig mellom lovløshet og ordensmakt. Duften av magnolia er fordrevet av likstank, og så gjennomgripende er ødeleggelsen at spørsmålet er reist i fullt alvor: «Vil New Orleans noen gang bli gjenoppbygd til den byen vi kjenner?»Og savner.

ALLE TRENGER vi vakre drømmer, og jeg innrømmer: Som jazzfan har jeg deltatt helhjertet i romantiseringen av New Orleans, både byen og tilstanden. Idyllisert at «jazzens fødested», bydelen Storyville, på begynnelsen av 1900-tallet var horehuskvarteret der musikken først og sist var akkompagnement til menneskelig fornedrelse og tragedie. Trukket på skuldrene av at Bourbon Street fram til Katrinas visitt mer var ei støyende, glorete turistfelle enn en musikalsk og kulturell attraksjon. Trukket på skuldrene av at New Orleans inntil for noen år siden sleit med USAs verste krimstatistikk, og at politimetodene som ble brukt for å rette den opp, var omdiskuterte.Hvorfor denne villede blindheten?Fordi jeg har vært der. Ikke mange ganger og ikke lenge av gangen. Men jeg har vært der, og har savnet byen nesten hver dag siden.

MYTER er en viktig del av sjelens føde, og mytene om New Orleans har gjort byen til et reisemål for så mange. Jazztroende har valfartet til Preservation Hall, andre har, med Mark Twain i bakhodet, valgt byen som utgangspunkt for båtliv på mektige Mississippi. Har du noen gang latt deg rive med av cajun- eller zydecomusikk, er New Orleans med omegn en must. Fats Domino, The Meters/Neville Brothers og Dr. John har i tiår vært musikalske påvirkningsagenter for the Crescent City, og har du lest John Kennedy Tooles «Tåpenes paradis» eller James Lee Burkes Dave Robicheaux-romaner, kjenner du dragningen mot Jackson Square, St. Charles Avenue og kjøreturen opp til Baton Rouge og Lafayette helt inn i lommeboka. Kanskje fortalte en sjømann i familien om landlov i N\'awlins og vaflene på Kjerka - det finnes tusen historier om New Orleans og like mange grunner til å reise dit.Om det nå ikke er for seint.

-  VI VET AT de kommer, hvert år, men vi frykter dem ikke. Det blir litt kaotisk her i noen dager, men alt ordner seg, sa fyren jeg kom i snakk med. Vi snakket om orkaner, både de meteorologiske og den bartenderkonstruerte «Hurricane», en slags offisiell New Orleans-drink som Knut Borge har definert som «et digert glass fylt med sjenerøse slanter av alle tilgjengelige typer brennevin pluss halve Gartnerhallen stukket oppi». På sin måte er den en kategori 5-påkjenning, men navnet sier også noe om lekenheten og humøret i en av verdens mest orkanherjede byer. Om mannen tok varslet om Katrina med samme stoiske ro eller kom seg i sikkerhet, må gudene vite. TV-bildene viser uansett at mange valgte å håpe det beste og trosset evakueringsordren da den kom, om de da i det hele tatt oppfattet den. Når vi ser det grufulle resultatet, gir det mer enn en anelse om at den kommende skyld- og ansvarsfordelingsprosessen for manglende katastrofeberedskap blir fæl.

BLIR New Orleans noen gang lenset, ryddet og gjenoppbygd? Bildene som kommer nå, gjør et «ja» nesten utenkelig, men hva med et «nei»? Kan, i 2005, en orkan for godt få utslette en storby i verdens eneste gjenværende supermakt? Og hvilket New Orleans er det som eventuelt vil tre fram i ly av de nye dikene? New New Orleans? En by med sin fortid skylt i land på en hukommelsens øde øy, i stedet for at den synger med, dag og natt, i hus, gater og innbyggernes sinn?Jo, vi kommer nok til å forstå hva det vil si å savne New Orleans.