- Å se dyr som er halvt oppspist hoppe rundt i bur er for jævlig

Veterinærforeningens generalsekretær Hans Petter Bugge er kritisk til nye bilder fra Dyrebeskyttelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Nettverk for Dyrs frihet og Dyrebeskyttelsen sendte i går ut et omfattende video- og bildemateriale til norsk presse med det de hevder er skadet mink og rev i norsk pelsdyroppdrett.

Videoer av rev og mink med store hodesår og avgnagde bein og haler skal stamme fra 2010 og alle snuttene er merket geografisk fra hele 40 anlegg rundt i Norge.

Etter å ha sett videoen på Dagbladets nettsider reagerer Veterinærforeningen kraftig.

- Å se dyr som er halvt oppspist hoppe rundt i burene sine er for jævlig. Rett og slett, sier generalsekretæren Hans Petter Bugge til Dagbladet.

Han understreker at han tar forbehold om at bildene faktisk stammer fra norske pelsdyranlegg og at fra i år.

De to dyrevernsorganisasjonene har også lagt ut et omfattende bildemateriale som skal stamme fra en rekke pelsfarmer på nettet.

Ber om debatt Bugge sier bildene bør starte en ny debatt om pelsdyr i Norge.

- For det første må vi ta en diskusjon på hvorvidt det er rett å ha pelsdyrhold i det hele tatt. Deretter, så må vi se på hvor stor grad av lidelse de kan utsettes for, sier Bugge.

Også landbruksminister Lars Peder Brekk reagerer og understreker at bildene viser mange brudd på dyrevernloven.

- Jeg har bedt om et møte med pelsdyrnæringen i morgen der de skal forklare seg og møter Mattilsynet, som har i oppgave å drive tilsyn med dem, snarlig, sier Brekk til Dagbladet.

Inspeksjoner varsles Hittil i år har Mattilsynet gjennomført 101 inspeksjoner og ilagt 81 pålegg til 16 aktører. Alle tilsynene er ifølge Brekk varslet på forhånd.

- Under kontroll av pelsdyrfarmene har det vært to tilfeller av avliving på grunn av helsesituasjonen. Det var totalt femten dyr, sier Brekk.

Mens Mattilsynet ga 16 farmer pålegg i så langt i 2010, hevder dyrevernsaktivister å ha funnet brudd på dyrevernsloven på langt flere pelsfarmer. I videoen over vises det sårskader Bugge mener man må vurdere om Mattilsynets framgangsmåter er gode nok.

- Dersom måten de driver tilsyn på ikke hindrer at slike skjer, så må man spørre om måten de gjør det på er god nok, sier Bugge.

- Forferdelige tilstander - Det er forferdelige tilstander på norske pelsfarmer: Dyr som løper hvileløst rundt i trange nettingbur, skadde dyr og mødre som dreper egne unger. Å si at dyr lider i bur er en underdrivelse. I naturen har mink behov for å svømme og jakte i vann, mens rev har et behov for å grave og løpe over store områder, skriver Odd Harald Eidsmo, informasjonsansvarlig i Dyrebeskyttelsen Norge i pressemeldingen.

- Et liv innesperret i et nakent nettingbur driver dyrene til vanvidd. Burlivet kan aldri tilfredstille pelsdyrenes behov, sier Eidsmo.

Videoen øverst i denne saken er en redigert av dyrebeskyttelsen selv. Den viser blant annet dyr med avbitte bein, haler og ører og svært grove bittskader (vi advarer mot svært sterke bilder i videoen).

- Ville avlivet Leder i Norsk Pelsdyralslag, Bertran Trane Skadsem, har vært forberedt et par dager på at det ville komme nye videobilder som mange vil oppfatte negativt for næringen.

Han så noen av Dagsrevyens bilder søndag hos NRK i Stavanger på lørdag , og søndag kveld var han på plass i Oslo for å være med på flere møter som er hasteberammet mandag i forbindelse med det nye angrepet på næringen — slik organiasjonen oppfatter det.

Han takket ja til å kommentere tv-bildene da Dagbladet spurte, men trakk seg under avspilling av NRKs og Dagbladets video.

- Det dyret ville jeg ha avlivet, kommenterte minkoppdretteren fra Rogaland da han så et dyr med avrevet bakbein i Dagbladets video på hotellrommet i går kveld.

Så stoppet han å se på bildene.

- Jeg vil ikke kommentere enkeltsituasjoner. Vi har ingen garanti for at situasjonene er det disse folkene utgjør det for å være. Jeg vet heller ikke hvor bildene av dyret med det avrevne beinet stammer fra, sier pelsdyroppdretternes leder. Omtrent alle de 350 pelsdyrfarmene i landet er medlemmer i Pelsdyralslaget.

REAGERER: Landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp). Foto: Lars Lindqvist / Dagbladet
REAGERER: Landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp). Foto: Lars Lindqvist / Dagbladet Vis mer