Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kripos ber folk skjerpe seg

- Å sende «dickpics» uoppfordret er etter loven det samme som å blotte seg

Politioverbetjenten mener enkelte rett og slett mangler folkeskikk.

IKKE LOV: Å sende nakenbilder er juridisk sett det samme som blotting, ifølge politiet.
IKKE LOV: Å sende nakenbilder er juridisk sett det samme som blotting, ifølge politiet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ungdom og voksne må lære seg at norsk lov også gjelder på internett. Å sende «dickpics» uoppfordret er etter loven det samme som å hoppe ut av busken og blotte seg, sier politioverbetjent i Kripos, Bjørn-Erik Ludvigsen.

I samarbeid med Barneombudet og Medietilsynet deltok Ludvigsen og Kripos tirsdag på frokostmøte om seksuelle krenkelser blant unge. Bakgrunnen er Medietilsynets undersøkelse om barn og medier for 2018.

Mer enn én av fire jenter får ubehagelige kommentarer

I juni kom Politidirektoratet med tall som viser at anmeldelser av seksuelle overgrep mot barn har økt kraftig de siste årene. Anmeldelser av seksuell omgang med barn under 16 år økte med over 200 prosent på fem år.

- ENKELTE MANGLER FOLKESKIKK: Politioverbetjent i Kripos, Bjørn-Erik Ludvigsen, mener enkelte rett og slett oppfører seg som drittsekker på nett.
- ENKELTE MANGLER FOLKESKIKK: Politioverbetjent i Kripos, Bjørn-Erik Ludvigsen, mener enkelte rett og slett oppfører seg som drittsekker på nett. Vis mer

Også saker der barn utfører overgrep mot barn øker. I 2016 ble 383 barn og ungdommer anmeldt og etterforsket for voldtekt av andre barn. Det er det høyeste tallet noensinne.

De nye tallene viser at 13 prosent av barn og unge mellom 13 og 18 år har delt nakenbilder av seg selv på nett. Samtidig har nesten 20 prosent fått seksuelle kommentarer på nett, som de opplevde som sårende, ubehagelige eller truende.

Mer enn en av fire jenter får slike kommentarer, mens en av ti gutter har opplevd dette. Jenter på 16 år er mest utsatt.

- Tror ikke man er klar over jussen

Kjønnsforskjellene er også store; for jenter er det 15-åringer som i størst grad deler bilder selv. Ifølge Medietilsynet har to av fem jenter i denne aldersgruppen delt nakenbilder av seg selv. For gutter er andelen større når de nærmer seg 18 år. Da har én av fire delt nakenbilder på nett.

- Jeg tror ikke folk er klar over jussen her. Ungdommer sender ukritisk nakenbilder til hverandre, videresender dem, tar vare på dem, og gjør ting med dette materialet som helt objektivt er straffbart. Også det med å sende bilde av et kjønnsorgan til noen som ikke har bedt om det er som å blotte seg. Det er de nok ikke klar over, sier Ludvigsen til Dagbladet.

Han mener ansvaret for at dette endrer seg er opp til flere.

- Vi har utfordringer som samfunnet, og ikke nødvendigvis en enkelt etat, må gjøre noe med. Litt av problemet er at terskelen for det folk opplever som ulovlig, og som man skal snakke med politiet om, har blitt veldig høy.

- Alle har et ansvar for å lære barn og unge hva som ikke er lov, uavhengig av hva de selv opplever som kult eller akseptabelt, sier han.

Ludvigsen legger til at det i enkelte tilfeller rett og slett handler om at folk mangler folkeskikk.

- «Drittsekkoppførsel»

- I tillegg til lovverket, har vi en utfordring når det kommer til å få barn og unge til å tenke konsekvenser av egne handlinger, både for seg selv og andre. Her er det tydelig mangel på folkeskikk hos en del folk.

- Selv om du ikke vet at noe er straffbart, så er for eksempel det å sende bilde av et kjønnsorgan «drittsekkoppførsel». Utfordringen er at noen ungdommer ikke bryr seg om andre, og vi trenger å fortelle dem at det ikke er greit, sier Ludvigsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling