Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Å sette folk på første fly høres tilforlatelig ut, men det fungerer ikke slik i praksis

Justisdepartementet svarer på kritikken fra Frp om utenlandske fanger.

FENGSEL: For at fanger skal kunne sone i hjemlandet må de samtykke til det, med mindre fangen er utvist fra Norge. Da trengs det bare samtykke fra hjemlandet. Foto: Ila fengsel og forvaringsanstalt
FENGSEL: For at fanger skal kunne sone i hjemlandet må de samtykke til det, med mindre fangen er utvist fra Norge. Da trengs det bare samtykke fra hjemlandet. Foto: Ila fengsel og forvaringsanstalt Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I lørdagens papirutgave skrev Dagbladet om Frps Siv Jensen og Per Sandberg som rettet sterk kritikk mot regjeringen og justisdepartementet.

Blant annet ble regjeringen kritisert for å la alt for mange utlendinger sone i norske fengsler.

- Vi må få til soningsoverføringer til de kriminelles hjemland. En ordning som fungerer. Utlendinger som blir tatt for kriminelle handlinger skal sitte i varetekt i Norge. Når de er dømt skal de samtidig utvises, og sendes til hjemlandet for å sone straffen, sa Per Sandberg, leder av Stortingets justiskomité, til Dagbladet lørdag.

Det får statssekretær i justisdepartementet, Kristin Bergersen, til å reagere.

- Mye av det Frp sier i denne saken er basert på antakelser og rene faktafeil. Vi driver med soningsoverføring i dag og det er et klart ønske fra regjeringen at utlendinger som har begått kriminalitet skal pågripes og sendes ut av landet så fort som mulig, sier Bergersen til Dagbladet.

- Fungerer ikke slik Ifølge Bergersen er det lettere sagt enn gjort.

- Soningsoverføing må skje etter den europeiske overføringskonvensjonen. Det vil si at vi må ha samtykke fra domfelte og hjemlandet for at personen skal kunne overføres. Unntaket er hvis personen er utvist fra Norge, da trenger vi ikke samtykke fra vedkommende, sier Bergersen.

- Spørsmålet blir hvordan FrP har tenkt å håndtere det. Å sette folk på første fly høres sikkert tilforlatelig ut, men det fungerer ikke slik i praksis.

Statssekretæren er fornøyd med regjeringens innsats.

- Vi har gjort en stor jobb med overføring av utenlandske statsborgere. i 2011 ble 52 dømte fanger overført til soning i hjemlandet. Så langt i år har vi hatt 25 overføringer, mens vi i tillegg har 44 anmodinger om overføring til hjemlandet, sier Bergersen.

Mange utenlandske fanger Selv om regjeringen jobber for å få kriminelle utenlandske statsborgere til å sone i hjemlandet, er det mye som står igjen.

For noen få år siden var to tredeler av de innsatte i Oslo fengsel norske statsborgere. I dag er nærmere 70 prosent av fangene utenlandske statsborgere.

- Vi har hatt en økning i antall utlendinger i norske fengsler. Dette er en utvikling vi må jobbe intensivt med for å bedre. Vi jobber med å etablere en egen avdeling som er forbeholdt mannlige utenlandske fanger. Dette vil vi få en avklaring på i løpet av dette halvåret, sier Bergersen.

I Dagbladet-artikkelen fra lørdag hevder Sandberg og Jensen at justisminister Grete Faremo er på vei til å gjennomføre en sanering av de minste fengslene i Norge, og at dette skjer uten at Stortinget blir involvert.

Fornøyd Det mener Bergersen er helt feil.

- Det som har blitt gjort er at vi har bedt Kriminalomsorgen om en helhetlig kapasitetsplan for å se på fengselsstrukturen i Norge. Dette har ikke blitt gjort før, sier hun.

- Dette er et forslag som ikke er sendt til departementet. Vi har ikke tatt stilling til hvilke fengsler som skal legges ned, eller hvor det skal bygges nytt. Vi må først få en faglig vurdering, sier Bergersen.

- Det betyr ikke at vi vil legge ned alle de minste fengslene i Norge. Stortinget vil bli involvert på vanlig måte gjennom budsjettbehandling for eventuell bygging av nye fengsler og nedlegging av andre. Vi må finne frem til gode, praktiske løsninger slik at vi får en fornuftig fengselsstruktur. Vi trenger alle fengselsplassene vi har, sier Bergersen.

Statssekretæren er fornøyd med regjeringens fengselspolitikk.

- Vi har et politisk mål om å holde soningskøene nede. Siden Bondevik-regjeringen måtte gå i 2005 har vi økt antall soningsplasser med 870. Det inkluderer fotlenke-soning med 221 plasser, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media