FÅR KRITIKK: Frp-leder Siv Jensen varslet i dag at regjeringen allerede i morgen sender ut et forslag om å utvide åpningstidene på Vinmonopolet. Fridagene regjeringen ønsker å ta fra de pol-ansatte er imidlertid tariffestet, og Handel og Kontor, som organiserer drøyt tusen av de som jobber på polet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
FÅR KRITIKK: Frp-leder Siv Jensen varslet i dag at regjeringen allerede i morgen sender ut et forslag om å utvide åpningstidene på Vinmonopolet. Fridagene regjeringen ønsker å ta fra de pol-ansatte er imidlertid tariffestet, og Handel og Kontor, som organiserer drøyt tusen av de som jobber på polet. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

- Å sette opp tariffestede rettigheter mot det å kjøpe en flaske champagne på nyttårsaften, blir bare galt

LO-forbundet Handel og Kontor til angrep på regjeringens liberalisering av Vinmonopolets åpningstider.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Under årsmøtet til Buskerud Frp kom finansminister og partileder Siv Jensen med nyheten som er varslet i regjeringserklæringen.

Regjeringen vil  la Vinmonopolet holde åpent nyttårsaften, julaften, påskeaften, pinseaften og valgdager.

Allerede mandag blir forslaget sendt fra Helse- og omsorgsdepartementet.

Det får Handel og Kontor (HK), LOs tredje største forbund med omlag 65 000 medlemmer, til å reagere.

De organiserer nemlig drøy tusen Vinmonopol-ansatte, som har tariffestet de fridagene som Høyre/Frp-regjeringen nå vil fjerne. Og i HK har de ikke hørt et ord, før Frp-lederen i dag lanserte nyheten.

- Dette er ikke måten å gjøre det på. Det naturlige hadde vært å komme til tariffpartene før de sender ut et lovforslag på høring. Fra oss vil de få en tilbakemelding om at vi synes dette er useriøst. Dette er ikke å ta hensyn til tariffpartene, og det er veldig uryddig i forhold til måten det skal gjøres på, sier HK-nestleder Bjørn Mietinen til Dagbladet.

- Tar ikke hensyn Han spør om regjeringspartiene i det hele tatt har reflektert over at endringen de foreslår, griper inn i de pol-ansattes tariffavtale.

Tross i at liberalisering av åpningstidene på polet står i regjeringserklæringen, er han klar på at Handel og Kontor ikke kan komme løpende til regjeringen.

- Det står mye i erklæringen, og regjeringen har mye de ønsker å gjøre. Vi bet oss merke i dette punktet, og punktet om søndagshandel. Når det gjelder det siste, har regjeringen funnet ut at det ikke nødvendigvis var så populært. Verken arbeidstakersida, arbeidsgiversida, eller folk flest, var så opptatt av det. Og da modererte regjeringen seg, og at de skulle gå i dialog med partene.

- Men i denne saken har de ikke tatt med partene på råd i det hele tatt, men bare kjørt i gang en lovprosess. Vi regner med at regjeringen er så seriøs at når de har dette punktet i erklæringen, så forventer de ikke at vi skal komme løpende. Her tar regjeringen ikke hensyn til tariffpartene, sier Mietinen.

NYTTÅRSHANDLING? Høyre/Frp-regjeringen vil at Vinmonopolet skal holde åpent nyttårsaften, julaften, påskeaften, pinseaften og valgdager. Men de glemte å spørre de polansatte om de vil gi fra seg de nå tariffestede fridagene. Foto: Berit Keilen / SCANPIX
NYTTÅRSHANDLING? Høyre/Frp-regjeringen vil at Vinmonopolet skal holde åpent nyttårsaften, julaften, påskeaften, pinseaften og valgdager. Men de glemte å spørre de polansatte om de vil gi fra seg de nå tariffestede fridagene. Foto: Berit Keilen / SCANPIX Vis mer

Tilbakemeldingene fra de tillitsvalgte etter at pol-punktet dukket opp i regjeringserklæringen, har vært negative, sier han.

- De synes ikke noe om å bli fratatt rettigheter. Ingen ønsker at tariffavtalen skal forringes.

- Lite profesjonell - Dette er kanskje en symbolsak, kanskje er det indremedisin, jeg skal ikke spekulere. Men det er mange som burde frykte for avtalefestede rettigheter dersom det er på denne måten regjeringen vil gjøre ting framover. Da svekker man trepartsamarbeidet. Prinsippet er det samme for alle yrkesgrupper og alle avtaler som er tariffestet.

Mietinen varsler kamp om innholdet i forslaget, og han sier regjeringen vil bli gjort oppmerksomme på HK mener prosessen er lite profesjonell.

- Vi kommer til forfølge denne saken, og det blir kamp. Det forsurer tonen mellom partnene når vi ikke blir hørt. De har gått veldig høyt på banen med dette nå, så hvor mye hensyn vil de ta i høringsrunden? Etter å ha hørt Siv Jensen i dag, viker det nærmest som hun sier: Sånn kommer det til å bli, vi må bare gjennom litt formelt papirarbeid først.

Mietinen frykter ikke å gjøre seg upopulær hos folk flest som kanskje ønsker flere åpningsdager på polet.

- Nei, vi kan ikke gradere tariffbestemmelser ut fra popularitetsmålinger. Å sette opp tariffestede rettigheter mot det å kjøpe en flaske champagne på nyttårsaften, blir bare galt.