Været:

- Å shit, det var her!

Voldsomt uvær herjet Oslo natt til søndag.

LYNNEDSLAG: Da Dagbladets Ola Magnussen Rydje filmet uværet fra leiligheten fikk han seg en skikkelig støkk. Video: Ola Magnussen Rydje. Reporter: Ola Magnussen Rydje / Elias Kr. Zahl-Pettersen / Dagbladet TV Vis mer

Voldsomt uvær herjet i Oslo i går kveld. Store regnbyger og kraftig tordenvær skapte utfordringer for noen hver som var ute i Oslo-natta.

Dagbladets journalist, Ola Magnussen Rydje, fikk uventet nærkontakt med lynet da det slo ned i hans leilighet i Oslo.

- Det var i det hele tatt ganske voldsom og ganske skremmende. Jeg tror ikke jeg tåler ett til av disse lynnedslagene, sier han.

Se det voldsomme lynnedslaget i videoen øverst i saken.

- Siden uværet kom har vi hatt veldig mye å gjøre. Jeg kan telle nærmere 70 oppdrag siden midnatt, som stort sett har vært knyttet til oversvømmelser og lynnedslag, sa stabssjef i Oslo brann- og redningsetat, Lars Magne Hovtun, til Dagbladet i morgentimene søndag. .

Livsfarlig.

Kåre Nesheim er førstehjelpsinstruktør i ambulansetjenesten til Røde Kors, og har jobbet med skader knyttet til lynnedslag i en årrekke.

Han sier til Dagbladet at dersom man er på feil sted til feil tid er lynnedslag livsfarlig.

- Blir du truffet direkte av lynet får du voldsomme krefter gjennom kroppen. Opp mot 300 000 ampere kan plutselig jage rundt i deg. Til sammenlikning har stikkontakten i husene våre kanskje opp til 60 ampere, sier Nesheim.

Blir du truffet direkte, overlever du neppe.

- I verste fall kan lyne generere en varme på opp til 30 000 grader. Det er det åpenbart ingen som overlever, sier han.

Koker blodet

Han sier et lynnedslag rammer hovedsakelig hjerte, hjernen og blodomløpet.

- Hjernen kommer ut av funksjon som betyr at man stopper å puste og da går det jo galt. Eller så er hjertet veldig følsomt for strøm slik at hjertestans er en vanlig konsekvens, sier han.

- Eller at blodårene rett og slett blir kokt på grunn av varmen som genereres.

Ikke bruk vann

Han sier folk bør holde seg unna vegger og vinduer og andre steder lynet kan komme i kontakt med.

- Dersom det lyner ute bør du også holde deg unna vannkilder som spring og dusj. Også peis må man være forsiktig med, fordi lynet kan slå ned gjennom pipa, forteller lyn-eksperten.

Dersom man opplever at tordenvær nærmer seg, bør man passe på å ta forholdsregler.

- En god regel er at lyden går i ca. 300 meter i sekundet. Dersom du ser det blinke, så tell sekunder før du hører tordensmellen. Dersom lyden kommer fort etter blinket, bør du begynne å trekke ledninger ut av kontakten.

2000 nedslag

Berit Erdal, pressevakt i Statnett sier de registrerte flere tusen nedslag på Østlandet natt til søndag.

- Vi har lynradarer rundt omkring for å måle antall lynnedslag. På Østlandet ble det registrert i overkant av 2000 de siste 24 timene, sier hun

Hafslund, som opererer strømnettet i Oslo og omegn, opplevde til tross for det kraftige uværet ingen større problemer i går.

Operativ lever hos Hafslund Nett, Simon Årdal Aarseth, sier store deler av strømnettet i Oslo består av kabler under bakken og er således ikke veldig utsatt.

- Det som er utsatt er luftlinjenettet. Det kan ta skade dersom lynet slår ned i nærheten eller direkte, sier han.