Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Å sky jobbkonflikter dobler faren for hjerteproblemer

Arbeidstakere som ikke sier ifra når de er forbannet på jobb, har dobbelt så risiko for å dø av alvorlig hjertesykdom.

SINNA PÅ JOBBEN? Si fra! er konklusjonen i en ny studie.
Foto: Linda Næsfeldt
SINNA PÅ JOBBEN? Si fra! er konklusjonen i en ny studie. Foto: Linda Næsfeldt Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): En svensk studie mener å ha funnet sammenheng mellom hvordan mannlige arbeidstakere takler konflikt og urettferdig behandling, og hvor ofte de rammes av hjerte- og karsykdommer.

Seniorrådgiver ved Kunnskapssenteret, Michael de Vibe, er lege og spesialist i allmennmedisin. Han sier det kan lønne seg å gi uttrykk for sin frustrasjon, heller enn å brenne inne med det.

— Unnvikelsesstrategier er dårlig egnet ved konflikter på jobben, sier de Vibe til Dagens Medisin.

Følelser
En studie gjort ved Stressforskningsinstitutet ved Stockholms universitet, har sett på hvordan 2755 mannlige ansatte i Stockholm forholder seg til frustrasjon på jobben.

Deltakerne svarte på spørsmål om hvordan de vanligvis reagerer når de blir urettferdig behandlet, eller havner i konflikter på jobb. De ble også spurt om de benytter seg av unnvikende taktikker — som å gå sin vei eller å la saken passere uten å si noe.

— Psykologisk forskning viser at tanker du ikke vil tenke, eller følelser du ikke vil tenke, forsterkes. Så hvis du undertrykker sinnet, fortsetter dette å påvirke deg i sterkere grad enn hvis du er i stand til å anerkjenne det og håndtere det, sier de Vibe.

Gjelder uansett
Å vanligvis gå fra konflikten i stedet for å ta konfrontere den, eller å la den passere, fordoblet risikoen, uavhengig av andre vanligvis viktige faktorer, viste studien.

— Dette gjelder selv om en tar hensyn til andre faktorer som kan tenkes å påvirke resultatene, som for eksempel arbeidskrav og biologiske faktorer, sier Constanze Leineweber, forsker ved Stressforskningsinstitutet.

Forskerne påpeker at det ikke finns noen beviser for at det å generelt gi uttrykk for sine følelser, nødvendigvis gir mindre risiko for hjerteinfarkt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media