HADDE ANSVAR: AP-veteranene Grete Faremo (tv) og Anne Grete Strøm-Erichsen styrte begge Forsvarsdepartementet under den forrige regjeringen.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
HADDE ANSVAR: AP-veteranene Grete Faremo (tv) og Anne Grete Strøm-Erichsen styrte begge Forsvarsdepartementet under den forrige regjeringen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

- Å skylde på andre, bidrar ikke til sakens opplysning

Tidligere forsvarsminister Grete Faremo (Ap) ber Søreide ta ansvar og rydde opp i Forsvarets skandalesalg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tre tidligere forsvarsministre er sammen med Ine Eriksen Søreide (H) innkalt til Stortingets kontrollhøring torsdag.

Ti måneder etter at båtskandalen ble avdekket, ga Søreide i går sitt første intervju om de såkalte «Nigeria-båtene». Mer om dette finner du i dagens papirutgave av Dagbladet.

Der nekter Søreide å kommentere Forsvarsdepartementets håndtering av saken før hun overtok, og skyver ansvaret over på sine forgjengere.

I går kunne Dagbladet avsløre e-poster som viser hvordan embedsmenn høyt opp i forsvars- og departementsledelsen var godt informert om, og jublet fram de omstridte fartøysalgene.

- Jeg kommenterer ikke epostutvekslinger fra 2012 - før jeg kom inn i departementet. Det dere skriver om må dere spørre mine forgjengere om. Det kan ikke jeg svare for på noen som helst måte, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide i intervjuet.

Alt det som skjedde før hun trådde over dørstokken til forsvarsministerens kontor henviser Forsvarsministeren til sine forgjengere.

- Men du er jo ansvarlig i dag for å rydde opp. Hva vil du gjøre overfor disse personene som har vært kjent med salgsprosessene, og som har visst om at disse båtene skulle til Nigeria?

SKYVER ANSVAR: Forsvarsminister Ine Mari Eriksen Søreide. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
SKYVER ANSVAR: Forsvarsminister Ine Mari Eriksen Søreide. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Som sagt kan jeg ikke kommentere hva enkelte i embetsverket har sagt eller skrevet i 2012. Jeg har ikke detaljkunnskap om hva de visste eller ikke visste. Jeg vet bare om de e-postene dere publiserer i dag og jeg har ingen kommentarer til dem utover at de ble utvekslet i 2012, svarer Søreide.

Les mer fra intervjuet i dagens papirutgave.

- Tungt ansvar En av forgjengerne Søreide henviser til er Ap-veteranen Grete Faremo, som i dag leder FNs kontor for prosjekttjenester (UNOPS). Hun ber på sin side Søreide om å ta ansvar.

- Jeg regner med at dagens forsvarsminister bidrar til å kartlegge fakta i saken. Ansvaret kan være tungt å bære når det virkelig gjelder. Å skylde på andre bidrar ikke til sakens opplysning, sier hun til Dagbladet.

Faremo ledet Forsvarsdepartementet fra 20. oktober 2009 til 11. november 2011, da hun overtok som justisminister etter Knut Storberget. Hun sier til Dagbladet at hun har meldt avbud til høringen i kontrollkomiteen torsdag på grunn av et ledermøte med FNs generalsekretær Ban Ki-moon som avholdes i Paris denne uka.

- Skulle aldri ha skjedd En som vil forklare seg i høringen er Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) som var forsvarsminister i to perioder i Stoltenberg-regjeringen. Først i perioden fra 17. oktober 2005 til 20. oktober 2009, deretter fra 21. september 2012 til 16. oktober 2013.

- Generelt vil jeg si at dette er en veldig beklagelig sak, og noe som aldri skulle ha skjedd, sier Strøm-Erichsen til Dagbladet.

Hun sier hun ikke vil gå i detalj om sin rolle i saken før hun har forklart seg for kontrollkomiteen torsdag.

- Tar du din del av ansvaret for det som har skjedd?

- En minister er til enhver tid ansvarlig for det som skjer, og for å rydde opp etter det som har skjedd. Men det gjelder også de som sitter med et delegert ansvar. De kan ikke fraskrive seg dette, sier hun.

- Ingen kommentar Espen Barth Eide (Ap) var både forsvarsminister og utenriksminister i forrige regjeringsperiode. Først ledet han Forsvarsdepartementet fra 11. november 2011 til 21. september 2012, før han overtok som utenriksminister frem til regjeringsskiftet 16. november 2013.

Til tross for sin sentrale rolle, har han tidligere ikke besvart Dagbladets henvendelser i båtsaken.

I forrige uke gjorde han det klart at han ikke vil kommentere saken offentlig før han har forklart seg for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite torsdag.

TAUS: Espen Barth Eide har så langt ikke villet uttale seg om «Nigeria-båtene». Han har både vært forsvarsminister og utenriksminister da flere av båtene ble solgt.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
TAUS: Espen Barth Eide har så langt ikke villet uttale seg om «Nigeria-båtene». Han har både vært forsvarsminister og utenriksminister da flere av båtene ble solgt. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer