- Å stå på prekestolen og snakke om svik blir aldri det samme

Sogneprest Egil Stray Nordberg (63) mister trolig 1,9 millioner og huset han og kona skulle være pensjonister i.

- SVEKET: Sogneprest Egil Stray Nordberg konstaterte i kveld at hans 1,9 millioner, og dermed det planlagte huskjøpet til han og kona, har gått opp i røyk. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT
- SVEKET: Sogneprest Egil Stray Nordberg konstaterte i kveld at hans 1,9 millioner, og dermed det planlagte huskjøpet til han og kona, har gått opp i røyk. Foto: HARALD S. KLUNGTVEITVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rundt to tredeler av de om lag 300 innskyterne i «aksjeklubben» TA-Invest ble på et krisemøte i kveld enige om å stå samlet i sine forsøk på å berge noen av sparepengene de overlot til samboerparet som etter alt å dømme har lurt alle trill rundt.

Om kort tid vil fengslede og bedragerisiktede Per Sten Andersen og Eva-Karin Haugen med 99 prosents sikkerhet bli begjært konkurs, og eiendomsselskapet de kontrollerer, vil etter investorenes oppfatning bli dratt med i dragsuget. Det opplyste to talsmenn for medlemsgruppa klokka 22 i kveld.

Men om det er mulig å inndrive mer enn en brøkdel av de 400-500 millionene som nå kreves utbetalt, er i beste fall tvilsomt.

- Mange regner med at innskuddene er helt borte, sier Hasse Bergstrøm, som har kjent og stolt på Per Sten Andersen i 33 år, men som nå må være med og lede det opprivende oppgjøret med mannen som ifølge politiet viste seg å være en svindler.

Prest investerte pensjonistboligen
Ifølge talsmennene er noen av investorene pensjonister og småsparere som blant annet har blitt lurt til å refinansiere lån for å investere i TA-Invest. Enkelte står angivelig i fare for å miste boligene sine.

- En person investerte hele morens arv, for så i tillegg å sette inn 4000 kroner i måneden. Det sier litt, sier Bergstrøm.

Sogneprest i Nordberg menighet i Oslo, Egil Stray Nordberg, begynte å investere i aksjer for pengene han fikk for en leilighet han solgte idet han som prest fikk tjenestebolig for ni år siden. I 2004 puttet han alle pengene - 1,9 millioner -  i TA-Invest, med full tillit til samboerparet som sto bak. Pengene var praktisk talt alle sparepengene til han og kona.

- Jeg satset alt på dette, det skulle jeg ikke ha gjort. Vi skulle spare opp til å kjøpe hus når jeg går av med pensjon om tre år og ikke lenger har tjenesteboligen. Nå blir ikke det noe av, sier presten etter kveldens krisemøte med de andre ofrene i den antatte svindelen.

- Jeg har opplevd det som synes å være et svik. Det er ganske uvirkelig. Å stå på prekestolen å snakke om svik eller om å holde budet om ikke å stjele, det blir aldri det samme når man har følt det på kroppen så til de grader som jeg har nå, sier Nordberg til Dagbladet.

Han innser at han burde ha forstått at han ikke burde ha alle eggene i én kurv, men ble blindet av tilliten til samboerparet og investorvenner som anbefalte ham å spare i TA-Invest.

- Det var først her i dag jeg skjønte hvor ille det var. Jeg støttet meg på folk som hadde mer greie på finans. Nå har jeg lært, sier den tyngede presten, som håper å få igjen noen penger fra konkursen som nå trolig blir begjært.

- Måtte stikke hull på byllen
Få, om noen, av innskyterne var etter i kveld i tvil om at de har blitt utsatt for kriminelle handlinger, i det som ser ut til å ha vært et såkalt ponzi-bedrageri.

- De som napper veskene til gamle damer på gata, er æresforbrytere i forhold til dette. Jeg tror ennå at jeg er med i en kriminalroman. Verden er ikke som den var da jeg vokste opp, sier Steinar Øyhaugen, som fikk anbefalt «aksjeklubben» av den siktede mannens fetter.

Månedlige e-poster som ble sendt til alle medlemmer, rapporterte tilsynelatende møysommelig statusen til investeringene og hvor stor avkastningen var. Alt kan ha vært oppdiktet.

- Det var rent oppspinn, alt sammen, sier Hasse Bergstrøm.

Det var tidligere i vår at enkelte av medlemmene i det de trodde var en aksjeklubb, begynte å ane hvor galt det var fatt.

- Når penger ble krevd, kom det mye underlig informasjon, rare løfter, og det ble fullt tilbakebetalingskaos. Noen måtte stikke hull på byllen, sier Bergstrøm, som var med på å ta affære ved å gå til Kredittilsynet og politiet.

Slekt blant ofrene
Ifølge ham varierer enkeltinvesteringene fra hundre tusen kroner og opp til 50 millioner kroner. Den aller nærmeste kretsen rundt samboerparet, også deres egne slektninger, skal være blant ofrene.

- Dette har gått på referanse. Nærmeste familie og de nærmeste vennene har i sin tur tatt kontakt med nye folk med beskjed om at dette var «minst like sikkert som banken, men med bedre avkastning», forteller talsmannen.

Nå kan det oppstå motstridende interesser både mellom majoritetsgruppa på rundt 200 innskytere og folk som ønsker andre løsninger, og i forhold til de som har tatt arrest i de bedragerisiktedes eiendomsportefølje.

- Her kan det bli mange rettssaker, konstaterer Bergstrøm.

STÅR SAMMEN: Rundt 200 av de 300 innskyterne i det skandaliserte fondsprosjektet deltok i dag på et krisemøte der de valgte et styre på fem personer som skal lede kampen om å drive inn mest mulig av pengene. Foto: HENNING LILLEGÅRD
STÅR SAMMEN: Rundt 200 av de 300 innskyterne i det skandaliserte fondsprosjektet deltok i dag på et krisemøte der de valgte et styre på fem personer som skal lede kampen om å drive inn mest mulig av pengene. Foto: HENNING LILLEGÅRD Vis mer