GA SIN STEMME: Mange innbyggere i Tower Hamlets i Øst-London lot seg ikke affektere av skremmekampanjen, og avga sin stemme. Foto: Daniel Leal-Olivas / i-images / NTB Scanpix
GA SIN STEMME: Mange innbyggere i Tower Hamlets i Øst-London lot seg ikke affektere av skremmekampanjen, og avga sin stemme. Foto: Daniel Leal-Olivas / i-images / NTB ScanpixVis mer

«Å stemme på menneskeskapt lov er avgudsdyrkelse»

I Øst-London prøvde islamske ekstremister å skremme moderate muslimer fra å stemme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Valglokalene i Storbritannia stengte klokka 23 norsk tid. Umiddelbart etterpå forelå en valgdagsmåling utført for Sky News, ITV News og BBC. Den viser en klar seier for det regjerende konservative partiet og statsminister David Cameron.

Ifølge målingen får De konservative 316 seter i parlamentet, Labour får 239. Det skotske nasjonalistpartiet får 58 seter, Liberaldemokratene får 10, Det walisiske partiet 4. Høyrepopulistene UKIP får 2, det samme gjør De grønne.

Dersom den nåværende koalisjonen mellom De konservative og Liberaldemokratene består, beholder de to partiene flertallet i parlamentet med et nødskrik - sammen får de 326 av 650 seter. Dette er en samlet tilbakegang fra valget i 2010

- Avgudsdyrkelse Avviklingen av valget i Storbritannia gikk generelt rolig for seg, men ble skjemmet av enkelte uheldige opptrinn. I Øst-London prøvde islamske ekstremister å skremme vanlige muslimer fra å stemme, mens tilhengere av det høyrepopulistiske partiet UKIP ble anmeldt for trusler i Kent.

I London-bydelen Tower Hamlets fant innbyggerne flygeblader festet til frontruta, med budskapet at «å stemme på menneskeskapt lov er sjirk (avgudsdyrkelse)». Politiet ble satt inn for å fjerne de profesjonelt produserte flygebladene, skriver Telegraph.

Tower Hamlets er en bydel med mange muslimer, og har nylig opplevd en skandale der borgermesteren måtte gå av etter valgfusk. Også et annet flygeblad, med budskapet «#StayMuslimDontVote» og «Ingen andre enn Allah har rett til å lage lover», ble funnet.

«#StayMuslimDontvote» er brukt av den omstridte predikanten Anjem Choudary, som Dagbladet møtte i februar. Han nekter for å stå bak flygebladkampanjen, men ga like fullt sin støtte til den.

- Jeg ville ikke stilt meg opp utenfor valglokalene - i tilfelle Allahs vrede slår ned på dem mens de avgir stemme, sa han til pressen.

Avsky Moderate muslimske stemmegivere markerte sin avsky mot flygebladkampanjen.

- Vi snakker om noen frustrerte enkeltpersoner som gjorde dette i det skjulte, før de løp sin vei, sier Doros Ullah, som sitter i det lokale bydelsutvalget for Labour.

BENEKTER Å STÅ BAK: Den karismatiske predikanten Anjem Choudary bejubler skremmekampanjen, men benekter for å stå bak. Dagbladet traff ham i London i februar. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
BENEKTER Å STÅ BAK: Den karismatiske predikanten Anjem Choudary bejubler skremmekampanjen, men benekter for å stå bak. Dagbladet traff ham i London i februar. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- Ifølge Koranen må alle adlyde loven i det landet der de bor. Så når man bor i Storbritannia, er man fri til å stemme og utøve sin demokratiske rett, sier Reggie Ahmed, også han fra Labour.

Ved enkelte valglokaler i Tower Hamlets ble det også delt ut flygeblader med logoen til Den islamske stat (IS), ifølge sjokkerte stemmegivere.

- Avskum! I valgkretsen South Thanet i Kent ble et knippe personer som angivelig er medlemmer av høyrepopulistiske UKIP, anmeldt for å ha trakassert og sjikanert stemmegivere som ga uttrykk for at de ikke ville stemme på dem, skriver The Guardian.

UKIPs leder Nigel Farage benekter at hans folk står bak opptrinnet, men sier samtidig at han ikke kan ta ansvar for ukjente personer som hevder å være fra partiet.

Fire separate slike episoder ble meldt. I byen Ramsgate skal ei gruppe menn ha kalt velgere for «avskum», ei annen gruppe skal ha marsjert inn på et Labour-kontor og bannet til de frivillige der.

- IKKE MINE FOLK: UKIPs leder Nigel Farage avviser at hans folk trakasserte velgere i Kent tidligere i dag. Her har han nettopp stemt hjemme i byen Ramsgate. Foto: Gareth Fuller / PA / NTB Scanpix
- IKKE MINE FOLK: UKIPs leder Nigel Farage avviser at hans folk trakasserte velgere i Kent tidligere i dag. Her har han nettopp stemt hjemme i byen Ramsgate. Foto: Gareth Fuller / PA / NTB Scanpix Vis mer