VALGET: Tidligere statsminister i Sverige, Carl Bildt, snakker til Dagbladet om hvordan han tror det vil gå i det svenske valget. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer Vis mer

- Å stemme på SD er å kaste sin stemme på havet

Sveriges tidligere statsminister Carl Bildt tror ikke svenskene ser til Norge når det omsider skal dannes en ny regjering.

STOCKHOLM (Dagbladet): Tidligere statsminister for Moderaterna, Carl Bildt, er klar i sin tale: Svenske velgere bør ligge unna Sverigedemokraterna.

- Å stemme på Sverigedemokraterna er å kaste sin stemme på havet, forteller han Dagbladet.

Bildt var også utenriksminister i Sverige fra 2006 til 2014. Partiet hans, Sveriges svar på Høyre, kan fort finne på å innlede samarbeid med nettopp Sverigedemokraterna etter valget, selv om det avvises fra partihold i dag.

Bildt tror heller ikke de to partiene vil gå i regjering sammen, og sier han har null problemer med å be velgere ligge unna partiet.

AKTUELL FORTSATT: Carl Bildt har drevet aktiv valgkamp for Moderaterna. Han oppfordrer velgere til å ligge unna Sverigedemokraterna. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
AKTUELL FORTSATT: Carl Bildt har drevet aktiv valgkamp for Moderaterna. Han oppfordrer velgere til å ligge unna Sverigedemokraterna. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- En stemme på Sverigedemokraterna påvirker ikke en regjeringsdannelse i Sverige. Og det som betyr noe i dette valget er hvem man vil ha i regjering. Hvis man vil ha Löfven, så må man stemme på ham. Hvis man vil ha en ny regjering, så må man stemme på et av alliansepartiene, forklarer Bildt.

Se video-intervju med Bildt øverst i saken!

DEN SISTE DUELLEN: Sverigedemokraterens leder Jimmie Åkesson møtte Centerpartiets Annie Lööf i en siste duell før Riksdagsvalget i Sverige. Video: Expressen TV Vis mer

Tror ikke på norsk modell

Alliansepartiene i Sverige er de fire som styrte landet i regjeringen Bildt selv satt i: Moderaterna, Centern, Liberalerna og Kristdemokraterna. Bildt er selvsagt klar over at hans søsterparti i Norge har gått i regjering med et parti til høyre for seg, men det tror han ikke vil skje i Sverige.

- Dere har en annen historie i Norge, og Frp er et annerledes parti enn Sverigedemokraterna. Så nei, jeg tror ikke på noen regjeringssamarbeid i Sverige etter norsk modell, sier han.

- Hva er problemene, slik du ser det, for et samarbeid mellom Moderaterna og Sverigedemokraterna?

- Det er to helt ulike partier, med en helt annen tradisjon for europeisk og internasjonalt samarbeid. Selv om Jimmie Åkesson i blant forsøker å framstå som en mer moderert person enn lignende politiske figurer i andre land, så bobler det stadig om ting om det partiet som gir grunn til forsiktighet, sier Bildt.

- HYKLERI: Det svenske riksdagsvalget er rett rundt hjørnet. Usikkerhet, frykt og gjensydde munner møtte Dagbladet da vi besøkte den svenske hovedstaden for å høre hva de selv tenker om valget. Reporter: Steinar Solås Suvatne. Video: Christian Roth Christensen. Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

Allianser

Moderaterna går fram 0,4 prosentpoeng til 19,6 prosent, i en måling Aftonbladet publiserte lørdag. Mye skal fortsatt avgjøres i Sverige: Målinger viser også at 265 000 velgere ennå ikke har bestemt seg. Sverigedemokraterna får 16,8 prosent.

Samtidig går kjempen i svensk politikk, Socialdemokraterna, mot et historisk dårlig valg. Partiet til statsminister Stefan Löfven har 25,5 prosent oppslutning på snittmålingene, ifølge Sveriges Radio. Partiet har mistet om lag 350 000 velgere til SD.

Motgang

For Carl Bildts Moderaterna, som han også har drevet valgkamp for, blir årets valg uansett en skuffelse, selv om partiet skulle vinne tilbake regjeringsmakta: Etter fire år i opposisjon har partiet gått tilbake i oppslutning.

Mens Kristin Clemet fortalte Dagbladet at Moderaterna har et uklart politisk prosjekt, mener Bildt tilbakegangen handler om andre partiers framgang.

- Vi ser at for eksempel Kristdemokraterna gjør det godt, og tar stemmer fra Moderaterna. Det har jeg selv opplevd tidligere som partileder også, sier han.

- ABSURD: Marie Simonsen, kommentator i Dagbladet, kommenterer hendelsene som har utspilt seg ved innspurten av valget i Sverige. Video: Christian Roth Christensen. Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

Det kristendemokratiske partiet i Sverige har snudd motgang til medvind: Etter fire år under sperregrensa på nær sagt hver eneste måling, er partiet som ledes av halvt norske Ebba Busch Thor, over fem prosent på målingene. Sperregrensa i Sverige er som i Norge fire prosent.

SD med Trump-effekt

Da Dagbladet var med Sverigedemokraterna på valgkamp, håpet mange på en Trump-effekt ved valget: Enkelte mente så mange som hver fjerde SD-velger ikke våger å oppgi partiet ved meningsmålinger.

Dermed håper man på langt høyere oppslutning enn målingene viser.

- Jeg tror også det kan komme en effekt lik den vi så med Trump i USA. Det er fortsatt litt tabu å si at man skal stemme på Sverigedemokraterna, forteller Taraku i Agenda til Dagbladet.

Etter debatten på fredag gikk SVT ut og sa at Jimmie Åkessons uttalelser i debatten var «grovt generaliserende», og at «SVT tar avstand fra det». Det fikk Åkesson til å rase og boikotte SVT i resten av valgkampen, samt å anmelde SVT til OSSE.

- TAR AVSTAND: Sverigedemokratene er rasende på SVT etter at de gikk offentlig ut og tok avstand fra noen av kommentarene som Åkesson kom med under integrerings- og innvandringsdelen av partilederdebatten. Video: SVT. Redigering: Ørjan Ryland Vis mer