- Å stenge grenser har aldri vært en god løsning

- Storskog-krisa må løses i samarbeid med Russland, sier Jonas Gahr Støre.

DRØFTER ASYLKRISA: Ap-leder Jonas Gahr Støre deltar på møtet i den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen på. Temaet er asylkrisa på den russiske grensa ved Nordskog. Foto: Morten Kjennerud
DRØFTER ASYLKRISA: Ap-leder Jonas Gahr Støre deltar på møtet i den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen på. Temaet er asylkrisa på den russiske grensa ved Nordskog. Foto: Morten KjennerudVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Støre deltok i formiddag på et Ap-seminar om internasjonal politikk. Den eksplosjonsartede asylstrømmen i Europa, også til Norge, var naturlig nok tema.

Møte i Stortinget Dagbladet fikk en kort kommentar fra Støre før han gikk inn i møtet i den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen i Stortinget.

Etter det Dagbladet erfarer, vil komiteen bli orientert om hva regjeringen gjør for å stoppe asylstrømmen over grensa fra Russland.

Ifølge Nettstedet Aldrimer vil regjeringen bruke en lov fra 1940 til å stenge grensa. Det er uklart om regjeringen har fattet noen beslutning eller om den vil drøfte alternativer med Stortinget.

- Se på alle muligheter På vei inn til møtet sier Støre, på generelt grunnlag:

- Norge må kartlegge de virkemidler og de handlingsalternativer som finnes. Og da mener jeg alle.

Men stengning av grenser har aldri tidligere vist seg å være en god løsning. For det har så mange andre konsekvenser. Grenseoverganger betyr så mye for våre moderne samfunn. Så jeg synes det er et galt sted å begynne. Å tenke på refleks, at vi skal stenge grensa, begrenser mulighetene til å finne gode løsninger.

Situasjonen ved Storskog er alvorlig, og den er ikke løst. Men den må løses av og i samarbeid med Russland. Det krever balansert og aktivt diplomati. Der vil regjeringen ha vår støtte i å gjøre det på best mulig måte, sier Støre.

Må ruste opp mottak Han understreker at det også må være tilstrekkelig kapasitet til å håndtere mottaket av asylsøkere på norsk side.

- Der har man vært på etterskudd. UDI har vært for svakt satt opp, for lenge. Det har vært en for stor belastning på Kirkenes-samfunnet, sier Støre.