- Å stoppe det er ikke mulig

En pandemi er svært nær.

SVINEINFLUENSAFRYKT: Sør-Koreanske myndigheter tar prøver av en baby som ankom Icheon flyplass fra USA. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/POOL/JUNG YEON-JE
SVINEINFLUENSAFRYKT: Sør-Koreanske myndigheter tar prøver av en baby som ankom Icheon flyplass fra USA. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/POOL/JUNG YEON-JE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): På en pressekonferanse i kveld annonserte WHO at svineinfluensaen har nådd nivå fem av seks mulige på pandemiskalaen.

Dette er det høyeste nivået noensinne etter at skalaen ble innført, og gir et «sterkt signal om at en pandemi er nært forestående» og forberedelsestiden knapp.

Helseorganisasjonen tror nivå seks og en pandemi er uungåelig og kan «komme ganske snart». De ba alle land om å umiddelbart iverksette pandemiplaner og høyeste beredskap for å skadebegrense situasjonen.

Uberegnelig virus- En influensapandemi må tas alvorlig. Vi vet av erfaring at viruset er notorisk kjent for raske mutasjoner og uberegnelig oppførsel. Vi har ikke alle svar nå, men vi vil få dem, sier WHOs doktor Margaret Chan under pressekonferansen.

- Å stoppe det er ikke mulig. Men det betyr ikke at individer ikke kan gjøre ting for å beskytte seg selv. Vi er inne i en æra av skadebegrensning, sier WHO, og understreker viktigheten av årvåkenhet, informasjonsdeling og personlig hygiene.

Mexico og USA er så langt landene som er verst ramma. I Europa har Spania bekreftet minst ti tillfeller. For å nå fase seks, en full pandemi, kreves det at smitte mellom mennesker blir utbredt i minst to verdensdeler, sier WHO.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer