- Å stoppe det er ikke mulig

En pandemi er svært nær.

SVINEINFLUENSAFRYKT: Sør-Koreanske myndigheter tar prøver av en baby som ankom Icheon flyplass fra USA. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/POOL/JUNG YEON-JE
SVINEINFLUENSAFRYKT: Sør-Koreanske myndigheter tar prøver av en baby som ankom Icheon flyplass fra USA. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/POOL/JUNG YEON-JE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): På en pressekonferanse i kveld annonserte WHO at svineinfluensaen har nådd nivå fem av seks mulige på pandemiskalaen.

Dette er det høyeste nivået noensinne etter at skalaen ble innført, og gir et «sterkt signal om at en pandemi er nært forestående» og forberedelsestiden knapp.

Helseorganisasjonen tror nivå seks og en pandemi er uungåelig og kan «komme ganske snart». De ba alle land om å umiddelbart iverksette pandemiplaner og høyeste beredskap for å skadebegrense situasjonen.

Uberegnelig virus
- En influensapandemi må tas alvorlig. Vi vet av erfaring at viruset er notorisk kjent for raske mutasjoner og uberegnelig oppførsel. Vi har ikke alle svar nå, men vi vil få dem, sier WHOs doktor Margaret Chan under pressekonferansen.

- Å stoppe det er ikke mulig. Men det betyr ikke at individer ikke kan gjøre ting for å beskytte seg selv. Vi er inne i en æra av skadebegrensning, sier WHO, og understreker viktigheten av årvåkenhet, informasjonsdeling og personlig hygiene.

Mexico og USA er så langt landene som er verst ramma. I Europa har Spania bekreftet minst ti tillfeller. For å nå fase seks, en full pandemi, kreves det at smitte mellom mennesker blir utbredt i minst to verdensdeler, sier WHO.

- Svært alvorlig
Så langt har de ikke registrert at viruset har forandret seg i særlig grad, og fortsatt slår svært mildt ut i de fleste tilfeller utenfor Mexico. Men der har det også forårsaket svært alvorlig sykdom og død. Tidsrammen for observasjon har så langt vært svært kort, og umulig å dra noen konklusjoner.

- Det er muligheter for at det kliniske spekteret går mild til alvorlig sykdom. Vi må overvåke for å få svar, sier Chan.

- Det er viktig å ta dette svært alvorlig. Vi må være årvåkne. Jeg veit at folk er engstelige, men vi må være rolige og rasjonelle, sier WHO, og presiserer at verden aldri før har vært så godt forberedt på en pandemi som nå.

Vaksine-problem
Fortsatt så finnes det ingen vaksine mot svineinfluensaen, forårsaket av en helt ny variant av viruset H1N1.

Doktor Chan sier de «går på to bein» i vaksinespørsmålet. Ressursene på utvikle en pandemivaksine vil gjøre kraftig innhogg produksjonen av den vanlige vaksinen - mot influensaen som årlig tar livet av mange tusen mennesker, sa WHO.

Lege Bjørn Gunnar Iversen ved Folkehelseinstituttet sier også at en beslutning om å utvikle svineinfluensavaksine vil få store konsekvenser.

- Hvis vi bestemmer oss for å produsere vaksine mot svineinfluensaen, vil vi ikke ha vanlig influensavaksine til neste høst. Det er ikke mulig å produsere begge deler samtidig, sier Iversen til Dagbladet.

Forbereder seg på det verste
Norske helsemyndighetenes pandemiplan skisserer følgende som mest sannsynlig scenario ved en pandemi:

«30 % av hele befolkningen blir smittet i løpet av et halvt år og at 15 % av befolkningen blir syke og sengeliggende (..) omkring 700 000 blir syke i løpet av perioden og at vi kan forvente 700-3 000 ekstra dødsfall i forhold til en normal vintersesong.»

I verste fall kan 1,2 millioner nordmenn bli smittet og opptil 13 000 dø.

Overlege Bjørn Gunnar Iversen fra Folkehelseinstituttet sa tidligere i dag at norske myndigheter forbereder seg på det verste.

- Mest sannsynlig så får det samme omfang som Hong Kong-syken. Men vi tar høyde for at det kan bli verre, sier Iversen til Dagbladet.no.

Smitten avtar ikke
Annonseringa om at vi nå er i fase fem kom svært kort tid etter at WHO på en annen pressekonferanse annonserte at vi nærmet oss.

- Det virker som om vi nærmer oss det, men vi er ikke der ennå, sa fungerende WHO generaldirektør dr. Keiji Fukuda, ifølge Reuters. Kort tid etter ble nivået altså hevet.

Smitten viser ingen tegn på å avta, la han til. UD går i dag ut og fraråder folk å reise til Mexico.

159 mennesker kan så langt ha omkommet av smitten. Bare én person, en nesten 2 år gammel gutt i Texas, har omkommet utenfor Mexico.Totalt er 114 bekreftet sjuke på verdensbasis.

Pandeminivåene:

Nivå 1: Ingen nye virus. Lav risiko for smitte til mennesker.

Nivå 2: Nytt virus hos dyr. Dyreinfluensa utgjør en reell trussel for sykdom hos mennesker.

Nivå 3: Smitte til mennesker. Sjeldne tillfeller av smitte mellom mennesker.

Nivå 4: Begrenset smitte til mennesker. Små klynger med spredning mellom mennesker.

Nivå 5: Større klynger av smitte, geografisk begrenset.

Nivå 6: Økende og vedvarende smitte i den generelle befolkningen.

Kilde: WHO/Helsedirektoratet.


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer