Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Å svare «ok» på en SMS mens du kjører, tilsvarer å kjøre med bind foran øynene over en fotballbane

Advarer mot teksting bak rattet - igjen.

FARLIGE GREIER: Unngå å gjøre som denne føreren. Foto: Robin Utrecht / Sipa USA / NTB scanpix
FARLIGE GREIER: Unngå å gjøre som denne føreren. Foto: Robin Utrecht / Sipa USA / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 2013 ble det forbudt å skrive tekstmeldinger når en kjører bil.

Men fortsatt er det nok mange som leser eller skriver en melding eller to mens de kjører. Det er rett og slett farlig.

Å skrive og lese tekstmeldinger mens man kjører er blitt sammenliknet med å kjøre alkoholpåvirket med en promille på 0,8.

Tidligere er det anslått at du må se bort fra veien i til sammen 23 sekunder for å rekke å skrive en SMS. Kjører du i 80 km/t, vil du ha øynene borte fra veien i over 500 meter. Men hva hvis du bare tar den opp og svarer «ok»? Hvis du kjører i 80 km/t og bare bruker 5 sekunder, vil du fortsatt titte bort lenge nok til at du kjører 111 meter, litt lenger enn en vanlig fotballbane.

Det siste regnestykket fikk i går oppmerksomhet i amerikanske medier, i kombinasjon med at 1 av 3 innrømmer at de har tekstet bak rattet.

- Det er ikke tvil om at mobiltelefonen fører til trafikkulykker. Jeg er usikker på om det i det hele tatt bør være lov å benytte mobiltelefon mens man kjører bil. Uansett hvordan man bruker den tar den oppmerksomheten bort fra veien, og det arbeidet du skal gjøre når du beveger deg på veien, sa Jan Johansen, direktør i Trygg Trafikk, til Teknisk Ukeblad i 2014.

Transportøkonomisk institutt har gått gjennom ulik forskning på mobilbruk i bilen, og konkludert med at det påvirker kjøreatferden og øker ulykkesrisikoen.

Nettsurfing på telefonen mens man kjører er for øvrig også ulovlig. Det er bare tillatt å bruke tastaturet på mobilen til å starte og avslutte en samtale, og da bare hvis en benytter såkalt håndfri mobiltelefon eller mobiltelefon med fastmontert holder.

Hele Norges coronakart