Stor-utmelding fra Råde Frp: #metoo

- Å tømme Frp-kassa kan være straffbart som underslag

Jussprofessor mener at politiet bør granske Råde Frp's avgjørelse om å bruke deler av lokallagets penger til veldedighet.

TIL HØYRE: Frp's kommunestyregruppe bestod av fire kvinner og en mann, samt tre vararepresentanter. Neste gang de møter her i kommunestyresalen, er det som Høyre-medlemmer, foran fra venstre: Kjersti Bakker, Frederikke Stensrød, Merethe Ekeberg og Stine Stensrød. Bak fra venstre: Arild Norum, Odd-Roger Duun, Ivar Øvrevåge og Terje Lerstein. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
TIL HØYRE: Frp's kommunestyregruppe bestod av fire kvinner og en mann, samt tre vararepresentanter. Neste gang de møter her i kommunestyresalen, er det som Høyre-medlemmer, foran fra venstre: Kjersti Bakker, Frederikke Stensrød, Merethe Ekeberg og Stine Stensrød. Bak fra venstre: Arild Norum, Odd-Roger Duun, Ivar Øvrevåge og Terje Lerstein. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forrige helg meldte hele styret og kommunestyregruppen i Råde Frp seg ut av partiet i protest mot partiets oppfølging av varslene mot Ulf Leirstein. Så ga de avgåtte Frp-medlemmene bort deler av lokallagets penger til veldedige formål.

«Dette er straffbart. Underslag heter det», skriver jussprofessor Geir Woxholth på sin Facebook-side.

Mot vedtekter

Overfor Dagbladet presiserer professoren at det «er opp til politiet å avgjøre om å gi bort pengene i Frp-kassa er straffbart».

- Men jeg mener det er underslag når medlemmer tilegner seg et politisk partis penger. Et styre har begrenset mulighet til å råde over foreningens midler. Et politisk parti skal treffe beslutninger som fremmer partiets formål, sier professoren og kommer med et eksempel:

- Hvis de ga bort pengene til kommunistpartiet over gata, ville folk ha stusset. Det ville være i strid med formålet om å drive Frp-politikk. Men det er faktisk like mye i strid med formålet å gi pengene bort til veldedige formål, sier Woxholth og fortsetter:

- Uansett hvor gode sånne formål måtte være, faller det åpenbart utenfor formålet om å drive Frp-politikk. En helt annet sak er at et politisk parti kan gi mindre gaver til gode formål, men selvsagt ikke nærmest tømme kassa, det er klart som glass.

​- Handlet i god tro

Frederikke Stensrød var varaordfører for Råde Frp i kommunestyret. Hun er fortsatt varaordfører, men nå representerer hun og de andre utmeldte Frp-erne partiet Høyre.

- Daværende styre handlet i tråd med Frp's vedtekter, og handlet i god tro. Vi har aldri tømt noen kasse: Det er penger igjen i kassa, mer enn nok til å drifte et lokallag videre, sier Stensrød til Dagbladet.

Hun viser at det forrige styret satte av 50 000 kroner til et titall organisasjoner som driver med barne-, ungdoms- og eldrearbeid i kommunen:

- Det er bare symbolske summer til ulike foreninger i Råde, og vi har forholdt oss til partiets vedtekter. Vi har også gitt penger til veldedige formål før, og det har aldri blitt reagert på det, sier varaordføreren.

Hun gjentar at det tidligere styret fulgte vedtektene.

- Og hvis vi har gjort noe galt, skal vi selvsagt rydde opp i det. Vi ønsker ikke å sverte partiet, slik Njåstad mener. Å gi gaver vil jo styrke Råde Frp og ikke motstatt, sier Stensrød.

- Erstatningspliktige

Professor Woxholth mener at styret vil være personlig erstatningspliktige i denne saken, og at de må betale pengene tilbake.

- Jeg mener politiet bør ta stilling til dette. Det er rettsstridig å bruke midler som ikke er deres egne. Det er Frp lokalt som disponerer disse midlene. Det avgåtte styret kan jo ikke bare ta kassa videre. Det sitter kanskje noen personer igjen, som vil drive partiet videre, sier Woxholth, og legger til:

- Bare bygdetullinger kan gjøre dette.

- Rart

Ifølge referatet fra styremøtet 11. februar vedtok styret å gi pengegaver til en samlet verdi på 50 000 kroner til en rekke lag og foreninger i Råde. «Dette gjennomføres umiddelbart», står det å lese i møtereferatet.

- Det fremstår som svært rart å dele ut 50.000 på samme møte som man melder seg ut. Jeg tror alle ser at dette handler om å skade partiet ved å tømme kassen, skriver Helge André Njåstad, leder av Frp’s organisasjonsutvalg i en sms til Dagbladet.

Eks-Frp-erne i Råde meldte seg ut av partiet i protest. Utmeldelsene ble gjort fordi de mente at seksuell trakassering ikke blir tatt på alvor i partiet. Eks-Frp-erne meldte seg i stedet inn i Høyre.

Tidligere i januar ble det kjent at parlamentarisk nestleder Ulf Leirstein (Frp) hadde sendt hardporno til mindreårige partifeller. E-postene skal ha blitt sendt til mindreårige gutter i FpU.