- Å trenge seg med makt inn i en ambassade er et helt «ekstremt» virkemiddel

Ecuador utfordrer Storbritannia og gir «diplomatisk asyl» til Julian Assage i deres ambassade i London, som Storbritannia har truet med å storme for å hente ham ut.

TIL ECUADOR: Julian Assange. Foto: Stefan Wermuth / REUTERS / NTB scanpix
TIL ECUADOR: Julian Assange. Foto: Stefan Wermuth / REUTERS / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Utenriksministeren i Ecuador, Ricardo Patiño, listet i går opp 11 grunner til å gi grunnleggeren av Wikileaks, Julian Assange, politisk asyl i landet.

- Alle disse grunnene underbygger frykten til herr Assange for å bli gjenstand for politisk forfølgelse på grunn av sitt forsvar for ytringsfrihet, sa utenriksminister Patiño på en pressekonferanse i hovedstaden Quito.

Ingen garantier Assange skal utleveres fra Storbritannia til Sverige hvor han er siktet for seksuelle overgrep. Men han frykter å bli utlevert videre til USA og bli tiltalt for spionasje eller noe annet, på grunn av de tallrike hemmelige notatene som nettstedet Wikileaks har offentliggjort.

Han frykter i verste fall dødsstraff. 19. juni, da britiske domstoler hadde avsagt endelig dom for utlevering til Sverige, søkte han tilflukt i ambassaden til Ecuador i London og ba om politisk asyl.

Utenriksminister Patiño har bedt Sverige om garantier for at Assange ikke blir utlevert til USA dersom han kommer til Sverige, men ikke fått dette. Ecuador har også tilbudt Sverige å sende etterforskere eller statsadvokater for å avhøre Assange i deres ambassade i London, men Sverige avslo.

Det er «uakseptabelt», sa det svenske utenriksdepartementet da Assange hadde fått asyl i går. Britene sier også at politisk asyl ikke kan tildeles noen er siktet etter den alminnelige straffeloven.

Langvarig Patiño sa at Assange har fått «diplomatisk asyl» - han brukte ikke begrepet «politisk asyl» - og det kan bli ganske bokstavelig i lang tid framover, fordi han ikke kan gå ut av ambassaden.

Storbritannia nekter ham fritt leide til Ecuador. Straks han går ut av ambassaden vil han bli pågrepet av politiet. Ecuadors ambassade ligger i første etasje uten innomhus tilgang til parkeringsplassen. Om han likevel kommer seg inn i en diplomatisk bil må han før eller seinere gå ut av den.

Og da står politiet der.

Det diplomatiske forholdet mellom Storbritannia og Ecuador er helt fastlåst. President Rafael Correa i Ecuador hadde nok håpet å blidgjøre britene litt ved å ikke gi Assange asyl før Olympiaden i London var avsluttet. Men onsdag fikk Ecuador et brev fra Storbritannia med et truende innhold.

Oppheve status - I dag har vi fått fra Storbritannia en klar trussel, og dét skriftlig, om at de kan angripe vår ambassade i London hvis Ecuador ikke utleverer Julian Assange, uttalte Patiño.

Det britiske utenriksdepartementet advarte og viste til en lov om diplomatiske og konsulære områder fra 1987. Med ei ukes varsel kan regjeringa trekke tilbake ambassadens diplomatiske status. Så kan væpnet politi ta seg inn i ambassaden og pågripe Assange. Etterpå kan den diplomatiske statusen gjenopprettes.

Helt ekstremt Men å trenge seg med makt inn i en ambassade regnes av folkerettslærde som et helt «ekstremt» virkemiddel. Det kunne skape en farlig sedvane for andre land, hvor regjeringene gjerne ville ta et oppgjør med utenlandske ambassader. Bare denne trusselen kan gjøre ambassader verden over mer sårbare. Da den britiske trusselen ble nevnt under et møte i sekretariatet til utenriksminister Jonas Gahr Støre lød det lakonisk fra lovavdelinga: Å storme en ambassade er det aller siste man gjør.

I Ecuador er Nasjonalforsamlinga innkalt til et ekstraordinært møte for å drøfte forholdet til Storbritannia. Utenriksminister Patiño har anklaget Storbritannia for å oppføre seg som kolonimakt. Utenfor den britiske ambassaden i Quito samlet det seg demonstranter. På en av plakatene het det: «Briter og gringoer er samme ulla».

Utenfor Ecuadors ambassade i London hadde tilhengere av Assange samlet seg. De feiret avgjørelsen i Ecuador.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer