- Å trenge seg med makt inn i en ambassade er et helt «ekstremt» virkemiddel

Ecuador utfordrer Storbritannia og gir «diplomatisk asyl» til Julian Assage i deres ambassade i London, som Storbritannia har truet med å storme for å hente ham ut.

TIL ECUADOR: Julian Assange. Foto: Stefan Wermuth / REUTERS / NTB scanpix
TIL ECUADOR: Julian Assange. Foto: Stefan Wermuth / REUTERS / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Utenriksministeren i Ecuador, Ricardo Patiño, listet i går opp 11 grunner til å gi grunnleggeren av Wikileaks, Julian Assange, politisk asyl i landet.

- Alle disse grunnene underbygger frykten til herr Assange for å bli gjenstand for politisk forfølgelse på grunn av sitt forsvar for ytringsfrihet, sa utenriksminister Patiño på en pressekonferanse i hovedstaden Quito.

Ingen garantier Assange skal utleveres fra Storbritannia til Sverige hvor han er siktet for seksuelle overgrep. Men han frykter å bli utlevert videre til USA og bli tiltalt for spionasje eller noe annet, på grunn av de tallrike hemmelige notatene som nettstedet Wikileaks har offentliggjort.

Han frykter i verste fall dødsstraff. 19. juni, da britiske domstoler hadde avsagt endelig dom for utlevering til Sverige, søkte han tilflukt i ambassaden til Ecuador i London og ba om politisk asyl.

Utenriksminister Patiño har bedt Sverige om garantier for at Assange ikke blir utlevert til USA dersom han kommer til Sverige, men ikke fått dette. Ecuador har også tilbudt Sverige å sende etterforskere eller statsadvokater for å avhøre Assange i deres ambassade i London, men Sverige avslo.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer