- Å tro at vi ikke kan bli rammet av det som skjer rundt oss, er farlig

Finansministeren advarte mot den økonomiske situasjonen i Europa

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På vei inn til Stortinget for å holde finanstalen, sier Sigbjørn Johnsen til Nrk at morgenen har vært hektisk men artig.

Høyreklikk, velg zoom og 200 prosent for å dekke hele videovinduet.

Johnsen ble møtt av pressen utenfor leiligheten sin i dag, og varslet et stramt budsjett.

- Jeg har har hatt en siste gjennomlesning i dag for å forsikre seg om at dialekten sitter, sier Johnsen.

Statsbudsjettet for 2012, som det allerede har kommet en rekke lekkasjer fra, er for første gang på over 1000 milliarder kroner.
Finanstalen Da har Sigbjørn Johnsen overlevert statsbudsjettet til stortingspresident Dag Terje Andersen.

- Dette er et budsjett for arbeid og verdiskapning. Uro og usikkerhet i ett land kan lett spre seg. Norge kan bli rammet. Vi må holde orden i eget hus, og handle deretter, sier Johnsen

- Økonomisk vekst på linje med det historiske gjennomsnittet, og lav ledighet. I budsjettet følger vi handlingsregelen. Vi legger frem et budsjett for arbeid, velferd og verdiskapning.

Som hovedlinjer sier Johnsen at politi og sikkerhet prioriteres, og det kommer også mer penger til vei og bane.

Handlingsregelen viktig - Arbeid for alle er selve livslinja i velferdsstaten. Arbeid og verdiskapning er hovedkilden til felleskapets innetekter, og til vår egne inntekter. Å tro at vi ikke kan bli rammet av det som skjer rundt oss, er farlig, sier Johnsen.

Norge kan ikke skjermes for kriser og store svingninger i verdensøkonomien. Vi kan likevel ta forholdsregeler, sier Johnsen om situasjonen i Europa.

- Barns trygghet og muligheter er vår felles framtid. Derfor må vi spare for våre barn, og investerer i framtiden. Genereasjonskontrakten handler om nettopp dette. Derfor betaler vi skatt. Derfor er handlingsregelen viktig, sier Johnsen.

Han venter høyere lønnsvekst i Norge både i år og neste år, i forhold til landa rundt oss.

- Vi kan ikke vente at det skal fortsette, vi må ta høyde for de utfordringene vi står foran.

122 milliarder oljekroner - Budsjettet handler om de store tallene, men handler egentlig om de små og store bedriftene i kommuner over hele landet, som daglig lever av å selge sine produkter i et vanskelig marked. Jeg reiser mye rundt og besøker disse. De har et hovdbudskap til meg: Hold orden i økonomien.

Vekstanslagene er nedjustert i forhold til revidert budsjett sm ble lagt fram i mai.

- Å følge handlingsregelen gir oss forutsigbarhet i en ellers uforutsigbar verden. Bruken av oljepenger øker reellt med nesten 10 milliarder. kroner. I budsjettet foreslår vi å bruke 122 milliarder oljekroner.

- Budsjettforslaget oppfyller ikke kravene til alle ønsker og satsninger. Politikk er ikke bare å ville, det er også å velge. Det gir ingen god helhet dersom vi oppfyller alle ønsker. Mange land bruker mer enn de har råd til. Utgiftene har vært større enn inntektene. Det blir mindre penger til arbeid og velferd, og utgifter til blant annet pensjon øker. Norge har mye penger på bok. Vår evne til å holde folk i arbeid er det viktigste, sier Johnsen.

Styker tilskuddet tilbarnevernet ytterligere. Også styrking av barnehage og skole.

- Våre barn og unge er vår viktigste satsning, sier Johnsen fra stortingets talerstol.

25 milliarder til forskning - Samlet bevilgning til forskning på 25 milliarder kroner. Det er helt i toppen av OECD-landa, sier Johnsen

I tillegg vil kommuner som har høye utgifter i forhold til samhandlingsreformen, få ekstra bevilginger.

Økning til kultur på 500 millioner kroner.

Bekrefter at langtidsplanen til forsvaret oppfylles, det betyr 225 millioner kroner. Politiet blir også kraftig styrket.

- Sikkerhet er viktig for folk, sier Johnsen.

Politi og beredskap får en samlet økning på 2,2 milliarder kroner. Det er en historisk høy satsing, sier Johnsen.

675 millioner kroner til utgifter etter terroren 22. juli.

- Skattesystemet sikrer velferden - Skattesystemet tar inn omlag  1000 milliarder til felleskapet. Det er grunnlaget for vårt velferdssamfunn, det skal sikre velferden, men også en rettferdig fordeling, sier Johnsen.

- Bilavgifter forarger, engasjerer og gleder. Vi har varslet en endring, og vi ønsker en miljøvennlig satsing. Vi skjerper miljøhensynet i engangsavgiften, men det vil totalt sett ikke øke, mener finansministeren.

- Vi foreslår og endre omregistreringsavgiften. Det blir billigerer å kjøpe brukte kjøretøy, sier Johnsen

Eldrebølgen - Vi står framfor store utfordringer i finanspolitikken i forhold til at folk lever lenger. Det er bra at folk lever og har det bra, men det blir mindre rom for økt brukt av oljepenger. Å følge handlingsregelen er ikke nok. Vi må sikre høye skatteinntekter. Å leve lenger betyr at vi må jobbe litt lenger.

- Alle har et ansvar for å bidra til å bevare velferdsamfunnet, sier Johnsen.

KLAR FOR STATSBUDSJETT:
Sigbjørn Johnsen møtte pressen utenfor statsrådboligen i dag tidlig før fremleggelsen av statsbudsjettet. 
Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
KLAR FOR STATSBUDSJETT: Sigbjørn Johnsen møtte pressen utenfor statsrådboligen i dag tidlig før fremleggelsen av statsbudsjettet. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix Vis mer