LOVBRUDD: Det er tatt ut flere siktelser etter at tre pingvinkyllinger ble stjålet fra Atlanterhavsparken i Ålesund. - Når noen utsetter dyreunger for å dø av mat- og varmemangel er dette et alvorlig brudd på dyrevelferdsloven - og de må få vite at de risikerer straff. Å utsette dyr for lidelse og potensielt død for moro skyld, er et alvorlig lovbrudd, sier veterinær i NOAH, Siri Martinsen. Foto: Atlanterhavsparken
LOVBRUDD: Det er tatt ut flere siktelser etter at tre pingvinkyllinger ble stjålet fra Atlanterhavsparken i Ålesund. - Når noen utsetter dyreunger for å dø av mat- og varmemangel er dette et alvorlig brudd på dyrevelferdsloven - og de må få vite at de risikerer straff. Å utsette dyr for lidelse og potensielt død for moro skyld, er et alvorlig lovbrudd, sier veterinær i NOAH, Siri Martinsen. Foto: AtlanterhavsparkenVis mer

- Å utsette dyr for lidelse og potensielt død for moro skyld, er et alvorlig lovbrudd

Flere siktet i saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går ble det kjent at tre pingvinkyllinger hadde blitt stjålet fra Atlanterhavsparken i Ålesund. Det ble samtidig kjent at overvåkningskameraet viste at det var russ som hadde tatt seg inn på området.

I dag forteller politiadvokat Hilde Haugen til Dagbladet at det er tatt ut «flere siktelser» i saken etter loven om dyrevelferd.

I avhørene skal ingen av de siktede ha kommet med noen innrømmelse av å ha stjålet pingvinene, men «det foreligger erkjennelse av å ha vært til stede inne på området til Atlanterhavsparken».

Reagerer Reaksjonene har ikke latt vente på seg, og mange er både sinte og sjokkerte over det som har skjedd i Ålesund. Siri Martinsen, veterinær i NOAH, sier til Dagbladet at dette er et alvorlig brudd på dyrevelferdsloven.

- Når noen utsetter dyreunger for å dø av mat- og varmemangel er dette et alvorlig brudd på dyrevelferdsloven - og de må få vite at de risikerer straff. Å utsette dyr for lidelse og potensielt død for moro skyld, er et alvorlig lovbrudd, sier hun.

Sent i går kveld kom det indikasjoner på at det var flere russ som satt i avhør hos politiet, og driftsleder ved parken, Rune Veiseth, fortalte til Dagbladet at de «nektet å fortelle hvor de har satt av kyllingene» uten at dette har blitt bekreftet av politiet.

Dette er også noe Martinsen biter seg merke i.

- Det er viktig at det her behandles som et brudd på dyrevelferdsloven, og at man ikke prøver å unnskylde det. For det første er det veldig alvorlig å utsette dyreunger for risiko for å dø. I tillegg at man forhindrer eventuell redning av dem ved å ikke si hva de har gjort med dem. Da bør de som er ansvarlige bli gjort klar på at de rett og slett står i fare for fengsel i ett til tre år dersom dette er grove lovbrudd, sier hun.

Siktelse Når Dagbladet informerer Martinsen om at politiet har tatt ut siktelse i henhold til nettopp paragraf 14 i loven om dyrevelferd blir hun gledelig overrasket.

- Det er i såfall veldig bra. Det berømmer vi. Det har vært en holdningsendring i politiet det siste året. At slike saker er viktige å ta på alvor, sier hun.

Den foreløpige siktelsen er tatt ut etter paragraf 14 i loven om dyrevelferd. Den lyder som følger:

Det er forbudt å:
a) utøve vold mot dyr,
b) hensette dyr i hjelpesløs tilstand,
c) ha seksuell omgang med eller foreta seksuelle handlinger med dyr, og
d) bruke levende dyr som fôr eller agn

Ingen funn Daglig leder ved Atlanterhavsparken Tor Erik Standal forteller til Dagbladet at det ikke er noe nytt i selve søket. Dette til tross for at det i løpet av natten ble gjennomført en leteaksjon i et området hvor de mistenkte at kyllingene skulle være.

- Nei, det er ikke noe nytt. Vi har ikke fått noen ny informasjon siden i går kveld. Sent i går kveld begynte det å versere rykter om at pingvinene var sluppet løs et lite stykke unna. Dette ble etterforsket og folk lette, sier han.

Ryktene tente håpet en liten stund, men det viste seg å være feilaktig informasjon.

- Det viste seg å være bom. Det var ingen som fant noe.

Han uttrykker både vantro og fortvilelse over situasjonen som nå har oppstått.

- For vår det begynner håpet å forsvinne. Det har nå gått halvannet døgn, og de må ha mat gjennom foreldrene sine. Det er det mest kritiske. Men de skulle også ligget varmt og lunt under foreldrene i reiret sitt. Dersom de er ute så vil de fryse, sier Standal.