«Å være i opposisjon begynner å bli ganske farlig for helsa»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fram til januar 1998 var Milosevic garantist for fred og stabilitet. Vestlige politikere var ikke interessert i kontakter med opposisjonen i Serbia.

- Vi skal snakke med dere den dagen dere har makten i landet, fikk vi høre. Nå har de oppdaget opposisjonen og invitert den til Luxembourg. Men uttalelsen som de skulle komme ut med sammen med EU-ministre, ble lest opp for dem på engelsk dagen før reisen, den muntlige oversettelsen var elendig, teksten kunne de ikke få og den skulle visst heller ikke diskuteres.

Opposisjonen ble splittet, som vanlig, og de fleste reiste ikke. Til glede for regimet. Mangel på vilje til å forstå og respektere de som man vil samarbeide med? Eller bare dumhet?

Forresten, en av disse som står på EU-lista over personer som ikke får visum til EU-land, har fått tysk visum. Vi som ikke er med på lista, bruker ikke å være så heldige.

Etter tre måneder med KFOR er det over 350 drepte. Over 400 bortførte, over 40.000 bygninger brent ned, over to hundre tusen flyktninger. UCK har overtatt det meste av kontrollen over samfunnet, UNMIK (United Nation Mission in Kosovo)-funksjonærer er redde for at Haag-domstolen tiltaler general Agim Ceku pga. sannsynlige konflikter med UCK.Den eneste pålitelige folketellingen i Kosovo er fra 1961 og ingen tør gripe an mantallslistene før eventuelle valg. Albanske ekstremister tørner alt oftere sammen med KFOR. Jirzy Dinstbir, FNs utsending for menneskerettigheter, kaller situasjonen «forferdelig».

Herren er mektig, han har skapt verden ut av kaos. Men politikere er mektigere. Det er de som skaper kaos.

Guvernøren for Nasjonalbanken i Jugoslavia forklarer at bankene ikke har penger. Svartebørskursen er nå over tre ganger høyere enn den offisielle. 1993 med inflasjon på 316.000.000 prosent er rundt hjørnet. Men opprørspolitiet er ute i gatene og organiseringen av Milosevic's besøk i sørøst Serbia har kostet, sies det, mer enn lokale skader fra bombingen. Forresten, militæret i Bosnia tar en tredje del av statsbudsjettet, Kroatia har større forsvarsutgifter og flere sikkerhetsagenter enn eks-Jugoslavia hadde. Alt sammen fornuftig anvendelse av penger. Hvem sier at man ikke kan sitte på køller og bajonetter? Står de tett nok, stikker de ikke.

Hatpropagandaen i regjeringskontrollerte medier mot alle som ikke er under dens kontroll har økt drastisk. Dommere i Uavhengig dommerforening trues med avsettelse. Stadig flere opposisjonelle sparkes. Å være i opposisjon begynner å bli ganske farlig for helsa.

Vil man vite hvordan flyktningene i eks-Jugoslavia har det, bør man lese Odgovor, Svaret, avisa for og om flyktninger. Men det er ingen koselesing.

Seksualvaner, alkohol- og narkotikamisbruk blant ungdom er nå for det meste lik den i Vesten. Og med 11 prosent økning i tuberkulosetilfeller har vi gått forbi Vesten. Det heter utvikling.